Πέμπτη 13 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίζουν να παίζουν επικίνδυνα

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ παρουσίασε χτες στον υπουργό τις "μελέτες" Παρασκευόπουλου. Ο Κ. Λαλιώτης τις παρέλαβε κανονικά, παρότι γνώριζε τη λαθροχειρία που προηγήθηκε

"Κουτί" του ήρθε, τελικά, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη η χτεσινή, τρίτη κατά σειρά παρανομίας, ενέργεια της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ να καταθέσει τελικά στο υπουργείο ορισμένα από τα κείμενα που εμφανίζονται ως "μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων" για τις περιοχές που είναι υποψήφιες για τις νέες χωματερές. Ο υπουργός, παρότι γνώριζε πως τα συγκεκριμένα κείμενα δεν έχουν εγκριθεί από την κατά νόμο υπεύθυνη Τεχνική Υπηρεσία του Συνδέσμου, τα παρέλαβε και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αυτά τα κείμενα τελικά θα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να προωθήσει τις έτσι κι αλλιώς προειλημμένες αποφάσεις του για το πού θα σταλούν τα σκουπίδια της Αττικής.

Οι "μελέτες" παραδόθηκαν στον υπουργό χτες το μεσημέρι από την πλειοψηφία της ΕΕ της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ. Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,μέλος της ΕΕ, με επιστολή του προς την ΕΕ εξέφρασε την άρνησή του να συμπράξει σε μία κατ' ουσίαν πολιτική απάτη και γι' αυτό δεν παραβρέθηκε στην παράδοση της "μελέτης".

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", τελικά, οι "μελέτες", που παραδόθηκαν χτες στον υπουργό, αναφέρουν τις θέσεις Ριτσώνα 2 και Ριτσώνα 1 ως πιο κατάλληλες για τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ, ενώ έπονται, με μεγάλη διαφορά από τις πρώτες, οι θέσεις Μηλιές στο Γραμματικό και Ανατολικό Πηγάδι Παπά στον Αυλώνα (με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους από πλευράς βαθμολόγησης). Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες μελέτες, στη Νοτιοανατολική Αττική προηγούνται οι θέσεις στην Κερατέα και το Κορωπί. Το γεγονός ότι έστω και εκ των υστέρων η πλειοψηφία της ΕΕ αναγκάστηκε να παρουσιάσει τις πραγματικές βαθμολογήσεις, την εκθέτει ακόμα περισσότερο για το πραξικόπημα, προχτές το βράδυ, όταν στο ΔΣ του Συνδέσμου όχι μόνο δεν παρουσίασε τις "μελέτες", αλλά και απαγόρευσε στην Τεχνική Υπηρεσία να εκθέσει ενώπιον των συμβούλων τις αντιρρήσεις της για το γεγονός ότι οι "μελέτες" που εγκρίθηκαν, όχι αυτές που παρουσιάστηκαν στον υπουργό, ήταν ουσιαστικά χαλκευμένες.

Οπως δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, από τη Δευτέρα θα παραδώσει τις μελέτες αυτές στις νομαρχίες της Αττικής, στα Περιφερειακά Συμβούλια, στους δήμους και την ΤΕΔΚΝΑ, ώστε να ξεκινήσει επίσημα ο διάλογος κατά τον οποίο - και σε διάστημα ενός μήνα - θα τεκμηριώσουν επιστημονικά τις αντιρρήσεις και προτάσεις τους. Επίσης είπε ότι στο διάστημα αυτό οποιοσδήποτε επιθυμεί θα έχει πρόσβαση στο αρχείο των μελετών, ενώ υποσχέθηκε ότι θα καλύψει τις δαπάνες που θα έχουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους επιστημονικούς συμβούλους που θα προσλάβουν.

"Νέο" σενάριο

Τη Δευτέρα εξάλλου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα συναντηθεί με το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο για τη συνάντηση αυτή είναι το εξής: Ο υπουργός θα επισημάνει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (αύξηση πληθυσμού, δυναμική οικιστική ανάπτυξη, τουριστικές δραστηριότητες) και θα απαιτήσει να διαχειριστούν με όποιο τρόπο θέλουν - με μερικούς βέβαια περιορισμούς, όπως το θέμα της καύσης - απορρίμματα που ισοδυναμούν με πληθυσμό 800.000 κατοίκων. Στο Λεκανοπέδιο όμως κατοικούν 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι. Αυτό βέβαια στην πράξη σημαίνει ότι τα τρία τέταρτα των απορριμμάτων που παράγονται στις άλλες νομαρχίες της Αττικής θα διοχετευτούν στην ΟΕΔΑ που θα δημιουργηθεί στα Ανω Λιόσια, λύση με την οποία φέρεται να συμφωνεί ο δήμαρχος της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει - όπως λέγεται - ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ