ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΒΕΤΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-2
Ανθισαν στο β' ημίχρονο

Οι "τουλίπες" με γκολ των Ζορντί, Μπέργκαμ εξασφάλισαν τη νίκη στο δεύτερο 45λεπτο, που οι Ελβετοί κουράστηκαν

Ενα 45λεπτο ήταν αρκετό στις "τουλίπες" για να... ανθίσουν χτες στο Βίλα Παρκ και να βάλουν τις βάσεις για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η Ολλανδία κέρδισε την Ελβετία με 2-0, αφού στο β ημίχρονο τα "ρολόγια" ξεσυντονίστηκαν.

Ο αγώνας είχε δύο όψεις. Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε ισορροπία μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τα ατού των δύο ομάδων ήταν στενά μαρκαρισμένα και το συνεχές πρέσινγκ δεν επέτρεπε στους επιθετικούς εκατέρωθεν να βρουν διαδρόμους ώστε να δράσουν. Κυρίαρχο στοιχείο ήταν η συνεχής μεταφορά της μπάλας από τη μια εστία στην άλλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Υπήρχε δύναμη, πάθος, αλλά και πολλά φάουλ που ανέκοπταν το ρυθμό. Στην επανάληψη η μορφή του αγώνα βελτιώθηκε. Η Ολλανδία με έξυπνη τακτική κατάφερε να κυριαρχήσει και να φτάσει στο στόχο της. Εδωσε χώρο στην Ελβετία, με αποτέλεσμα οι παίχτες της να κουραστούν και στις αντεπιθέσεις η "Οράνιε" να... βγάζει φωτιές.

Το 1-0 έγινε στο 65 μ' ένα τεχνικότατο σουτ του Ζορντί έξω από την περιοχή. Τα γκολ των Ολλανδών διπλασίασε ο Μπέργκαμ στο 75. Ηταν μια αντεπίθεση για σεμινάριο. Ο Βαν Ντε Σάαρ είδε τον συμπαίχτη του και δίκην λίμπερο μ' ένα βολέ τον έβγαλε μόνο του. Αυτός προχώρησε και με διπλό σουτ "σφράγισε" τη νίκη της ομάδας του.

Οι Ολλανδοί έχασαν αρκετές ακόμα ευκαιρίες να αυξήσουν το δείκτη του σκορ. Αντίθετα οι Ελβετοί είχαν 2-3, όταν όμως το παιχνίδι ήταν ισόπαλο. Ο Βούλγαρος διαιτητής Ουζούνοφ δεν απέβαλε, όπως θα έπρεπε, με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Σίντορφ στο 20. "Κιτρίνισε" ακόμα τους Σαπουιζά, Γκράσι, Τουρκγιλμάζ, Ζανερέ.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Πάσκολο, Χότιγκερ, Κεντέν, Ανσόζ, Βέγκα, Σαπουιζά, Χόγκελ, Γκράσι, Τουρκγιλμάζ, Σφόρτσα, Ζανερέ (70 Κομισέτι).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βαν Ντε Σάαρ, Ράιζιγκερ, Μπογκάρντε, Μπλιντ, Σίντορφ (25 Ντε Κοχ), Ρ. Ντε Μπουρ (80 Ντάβιτς), Βίτσκε, Μπέργκαμπ, Ζόρντι (84 Κλάιφερτ), Χούκστρα, Βίντερ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 1 - 0
Με ατού Στόιτσκοφ και... Μίκελσεν

Ο Στόιτσκοφ έβαλε το γκολ της νίκης και ο Δανός διαιτητής δε μέτρησε κανονικό γκολ των Ρουμάνων που αποκλείστηκαν

Σημαντικό βήμα πρόκρισης σημείωσε χτες η Βουλγαρία με τη νίκη της 1 - 0 επί της Ρουμανίας στο βαλκανικό ντέρμπι του δεύτερου ομίλου στο ΕΥΡΩ '96. Στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" του Νιούκαστλ η ομάδα του Ντίμιταρ Πένεφ πήρε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς έχοντας δυο ατού. Τον μεγάλο Κρίστο Στόιτσκοφ, αλλά και την... εύνοια του Δανού διαιτητή Μίκελσεν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Βουλγαρία είχε την τύχη να πετύχει γκολ από τα... αποδυτήρια. Ο επιθετικός οίστρος του "φονιά" Στόιτσκοφ φάνηκε μόλις στο 2. Ο άσος της Πάρμα με εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια έφτασε απέναντι από τον Στελέα και με έξυπνο πλασέ έγραψε το τελικό σκορ. Οι Ρουμάνοι αφυπνίστηκαν, πήραν τα ηνία του αγώνα και έχασαν δυο καλές ευκαιρίες με τους Λάκατους, Χάτζι, που εξουδετέρωσε ο Μιχαϊλοφ. Η απάντηση των Βούλγαρων ήρθε στο 22, όταν ο Κονσταντίνοφ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα λίγα εκατοστά από το δεξί δοκάρι των Ρουμάνων. Στο 31 ήταν και η μεγάλη φάση που σημάδεψε τον αγώνα. Ο Μουντεάνου με σουτ κεραυνό έστειλε την μπάλλα πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια καθαρά μέσα από τη γραμμή. Ο Μίκελσεν και ο επόπτης του θα πρέπει να έχουν... τύψεις όταν δουν το βίντεο του αγώνα. Ισως εκεί κρίθηκε και το ματς...

Στην επανάληψη οι Ρουμάνοι είχαν μια φλύαρη υπεροχή, αφού δεν έβρισκαν διόδους στην καλά στημένη αντίπαλη άμυνα, που διεύθυνε αριστουργηματικά ο Τρίφον Ιβάνοφ. Σπουδαίος λίμπερο. Καλές στιγμές για τους ηττημένους στο 65 και 89 με τον Προντάν και στο 82 με τον Μουντεάνου. Ο Λέτσκοφ στο 78 έχασε σπουδαία ευκαιρία να σιγουρέψει τη νίκη.

Από τη νικήτρια κορυφαίος παίκτης ο Ιβάνοφ, ενώ καλή απόδοση είχαν και οι Στόιτσκοφ, Μιχαϊλοφ, Κιτσίτσεφ. Από τη Ρουμανία που είπε "αντίο" ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ξεχώρισαν οι Μουντεάνου, Σέλιμες και Προντάν. Χάτζι και Ραντουτσόιου έμειναν στη μετριότητα...

Η διαιτησία του Μίκελσεν "στιγματίστηκε" από το μη καταλογισμό του γκολ των Ρουμάνων. "Κιτρίνισε" τους Κιτσίτσεφ, Τσβετάνοφ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Μιχαϊλοφ, Ιβάνοφ, Τσβετάνοφ, Κιτσίτσεφ, Γιάνκοφ, Μπαλάκοφ, Λέτσκοφ (90 Γιέντσεφ), Ιορντάνοφ, Κονσταντίνοφ (32 Μποριμίροφ), Στόιτσκοφ, Πένεφ (69 Σιράκοφ).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στελέα, Πετρέσκου, Προντάν, Μπελοντέτιτσι, Σέλιμες, Λουπέσκου (46 Γκάλκα), Ποπέσκου (78 Ιλιε), Χάτζι, Μουντεάνου, Λάκατους (29 Μολντοβάν), Ραντουτσόιου.

Πλήγμα στη Ρωσία

Ενα ακόμα πλήγμα δέχτηκε η αμυντική γραμμή της Ρωσίας με το σοβαρό τραυματισμό του Γιεβγκένι Μπουσμάνοφ, ο οποίος θα απουσιάσει από τους υπόλοιπους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στο παιχνίδι με την Ιταλία ο αμυντικός της ΤΣΣΚΑ υπέστη ρήξη συνδέσμων και απέκτησε μια ανοιχτή πληγή στον αστράγαλο. Ετσι τα προβλήματα για τον Ολεγκ Ρομάντσεφ μεγαλώνουν αρκετά.

ΙΤΑΛΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ
Με άλλο πρόσωπο οι Ατζούρι

Πέντε αλλαγές ετοιμάζει ο Σάκι. Εξ ολοκλήρου διαφορετικό το κέντρο

Η ώρα της μάχης έφτασε ξανά για την Ιταλία και την Τσεχία. Η σημερινή τους αναμέτρηση (Ανφιλντ 21.30, ΕΤ-1) ανοίγει την αυλαία της δεύτερης αγωνιστικής στον Γ όμιλο. Για την τυπικά γηπεδούχο Τσεχία η νίκη αποτελεί μονόδρομο, αφού κάθε άλλο αποτέλεσμα τη στέλνει πρόωρα "σπίτι".

Από την άλλη μεριά η "Σκουάντρα Αντζούρα" με νίκη σφραγίζει το εισιτήριο της πρόκρισης. Ομως για τον τεχνικό της, Αρίγκο Σάκι, ισοπαλία και πολύ περισσότερο ήττα, ισοδυναμεί με καταστροφή. Ο ιδιόρρυθμος τεχνικός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τις επιλογές του και όλοι περιμένουν με το... δάχτυλο στη σκανδάλη.

Αυτός όμως αδιαφορεί και συνεχίζει την ίδια τακτική. Στον σημερινό αγώνα θα παρατάξει την ομάδα με πέντε νέα πρόσωπα. Αλλάζει το κέντρο και την επίθεση. "Αν δουλεύει το σύστημα δεν έχουμε πρόβλημα με τις αλλαγές, αφού όλοι οι παίχτες είναι υψηλών προδιαγραφών", υποστηρίζει. Πάντως οι λόγοι των αλλαγών ίσως τελικά είναι ο αγώνας με τη Γερμανία και ο φόβος των καρτών. Θέλει δηλαδή να ξεκουράσει και να προφυλάξει παίχτες - "κλειδιά".

Ο Ουρίν από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα κάνει δύο τουλάχιστον αλλαγές, αρνήθηκε όμως να τις γνωστοποιήσει. Στις δηλώσεις του εκθείασε την ιταλική άμυνα, επισήμανε τις δυσκολίες του αγώνα και πρόσθεσε πως η ομάδα του θα παλέψει για το καλύτερο.

Οι πιθανές 11άδες είναι:

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Κάντλετς, Λατάλ, Σουχοπάρεκ, Νέτβεντ, Νέμετς, Μπέιμπλ, Φράιντεκ, Ντρούλακ, Μπέργκερ, Κούκα.

ΙΤΑΛΙΑ: Περούτζι, Μούσι, Κοστακούρτα, Αρολόνι, Μαλντίνι, Φουζέρ, Αλμπερτίνι, Ντίνο Μπάτζιο, Ντοναντόνι, Ραβανέλι, Κιέζα.

Τα τσιρότα της "καλής αναπνοής"

Μια από τις καινοτομίες στο EYRO 96 που δημιούργησε αίσθηση και αρκετές απορίες, ήταν τα τσιρότα που φορούν οι ποδοσφαιριστές στη μύτη τους. Ακούστηκαν πολλά (λιγότερο ή περισσότερο φαιδρά) για τη χρησιμότητά τους, ώσπου το... μυστήριο ξεκαθαρίστηκε. Ονομάζεται "Breathe Right" (καλή αναπνοή) και πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους παίχτες του ράγκμπι, στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ν. Αφρική.

Εχει την ικανότητα να διατηρεί ανοιχτές τις ρινικές διόδους στο εμπρόσθιο μέρος της μύτης, ώστε ο αθλητής να εισπνέει περισσότερο αέρα. Ετσι διατηρεί μεγαλύτερο διάστημα τις δυνάμεις του. Το τσιρότο αυτό έχει πλαστικότητα μόλις λοιπόν τοποθετηθεί στη μύτη παίρνει το σχήμα της.

Οι Βούλγαροι ήθελαν φασαρία...

Η ησυχία ενοχλεί σφόδρα τους Βούλγαρους ποδοσφαιριστές. Δεν άντεξαν, λοιπόν, την παραμονή τους στο ξενοδοχείο που είχε αρχικά επιλεγεί (ξεχείλιζε από ηρεμία) και ύστερα από αρκετές διαμαρτυρίες μετακομίζουν στον "πολιτισμό".

Οι Βαλκάνιοι είχαν καταλύσει στο Σκάρμπορο, μια τυπική εγγλέζικη πόλη που δεν παρείχε πολλές επιλογές για "ξεφαντώματα". Οι Βούλγαροι λοιπόν άρχισαν να υποστηρίζουν ότι το ξενοδοχείο δεν είχε ανέσεις, πως τα γήπεδα ήταν άσχημα...

Ο πραγματικός λόγος των διαμαρτυριών τους ήταν το γεγονός ότι στερούνταν τρόπων διασκέδασης. Τελικά, η γκρίνια τους έφερε αποτέλεσμα και με χαρά αποχαιρετούν το Σκάρμπορο για το Νιούκαστλ, όπου εκτός των άλλων υπάρχει και καζίνο...

Οι δύο πρωταγωνιστές χθες στο Νιούκασλ. Ο Κρίστο Στόιτσκοφ και ο

Οι δύο πρωταγωνιστές χτες στο Νιούκασλ. Ο Κρίστο Στόιτσκοφ και ο διαιτητής Πέτερ Μίκελσεν

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τελευταίο χαρτί για Τουρκία

Αγώνας ζωής και θανάτου είναι ο σημερινός για την Τουρκία στο "Σίτι Γκράουντ" του Νότιγχαμ. Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ θα συγκρουστεί με την Πορτογαλία και αν γνωρίσει την ήττα λέει... αντίο στη διοργάνωση. Προσγειωμένος ο Τούρκος τεχνικός, δεν κρύβει ότι το πάνω χέρι έχει ο αντίπαλος: "Αναμένεται να γίνει ένα σκληρό ματς. Η Πορτογαλία έπαιξε εξαιρετικά με τη Δανία και πραγματικά εντυπωσίασε με το ανοιχτό ποδόσφαιρο. Εμείς πάμε για το θαύμα". Η Τουρκία που περιμένει πολλά από τον σέντερ φορ Χακάν Σουκούν θα έχει στο πλευρό της 15.000 φιλάθλους!

Στην αντίπερα όχθη ο προπονητής της Πορτογαλίας, Αντόνιο Ολιβέιρα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την έκβαση του αγώνα: "Δεν ανησυχώ για το σημερινό παιχνίδι. Παίξαμε πολύ καλά κόντρα στη Δανία, κάτι που ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε την Τουρκία. Πάντως, δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε, αφού έχει ένα δεμένο σύνολο". Σχετικά με την ομάδα που θα παρατάξει, ο Ολιβέιρα είπε ότι δε θα έχει αλλαγές σε σχέση με αυτή κόντρα στη Δανία. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 6.30μμ (απευθείας από την ΕΤ - 2). Οι πιθανές συνθέσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού, Βεντάτν, Αλπάι, Τουγκάι, Ραχίμ, Ογκούν, Σεργκέν, Αμπντουλάχ, Αριφ, Τολουνάι, Χακάν.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Βίτορ Μπαϊα, Κριστοβάο, Κούτο, Οσεάνο, Ντίμας, Παουλίνιο, Πάουλο Σόζα, Φίγκο, Ρουί Κόστα, Σα Πίντο, Ζοάο Πίντο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ