ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι, στη μεγαλύτερη μεταπολεμική τους διαδήλωση, πήραν μέρος στη "Μεγάλη Πορεία της Βόννης" ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την καταστροφή του κράτους πρόνοιας, που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση με άλλοθι τα κριτήρια του Μάαστριχτ

ΒΟΝΝΗ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Η μεγαλύτερη μεταπολεμική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Βόννη, όπου περισσότεροι από 350.000 πολίτες πήραν μέρος, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας, αλλά και στις επιθέσεις που δέχεται το κράτος πρόνοιας. Οι διαμαρτυρόμενοι, που από πολλές γερμανικές πόλεις κατέκλυσαν την τεράστια έκταση του Χοφγκάρντεν της Βόννης, ξεπέρασαν κατά 50.000, τουλάχιστον, τον αριθμό των κατοίκων της που ανέρχεται σε 300.000.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Εργατικής Ομοσπονδίας (DGB), που αντιπροσωπεύει 16 συνδικάτα και περίπου 10 εκατομμύρια εργαζόμενους, Ντίτερ Σούλτε, δήλωσε ότι με την πρωτοφανή αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας "γεννήθηκε ένα νέο κοινωνικό κίνημα". Ο ίδιος επισήμανε ότι τα κυβερνητικά σχέδια είναι στην ουσία "ένας κατάλογος αγριοτήτων" και απαίτησε από τον Κολ να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των κοινωνικών περικοπών. Παράλληλα, κατηγόρησε τους Γερμανούς εργοδότες πως εγκατέλειψαν "την κοινωνική τους ευθύνη", προσθέτοντας ότι "αν θέλουν μια σύγκρουση, θα την έχουν".

Οι διαμαρτυρόμενοι, που έφτασαν στη Βόννη από τα τέσσερα σημεία του γερμανικού ορίζοντα, κατευθύνθηκαν από τους τόπους της άφιξής τους σε οχτώ μακρές φάλαγγες πορείας, μέσω της πόλης, στον τόπο της συγκέντρωσης. Εβδομήντα πέντε έκτακτα τρένα, 5.400 λεωφορεία και 3 πλοία τούς είχαν μεταφέρει από διάφορες γερμανικές πόλεις.

Με σφυρίχτρες στο στόμα, που οι ήχοι τους συνόδευαν ρυθμικά τις φωνές διαμαρτυρίες, και με πλακάτ με κείμενα όπως "το κοινωνικό κράτος σφαγιάζεται", γυναίκες και άνδρες, εργαζόμενοι και άνεργοι, άνθρωποι από τα οικονομικά κατώτερα στρώματα έδωσαν το "παρών" και φώναζαν ενωμένοι "όχι" στο κυβερνητικό πακέτο λιτότητας.

"Αν η λογική δε βοηθάει, βοηθάει μόνο ο αγώνας. Θα επιβληθούμε - αν όχι αύριο, τότε μεθαύριο. Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για περισσότερη απασχόληση", αυτό ήταν ένα από τα σημεία της ομιλίας του Σούλτε. Συγκρίνοντας τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σαββάτου με εκείνη του 1982, κατά των πυρηνικών πυραύλων, που είχε περίπου 300.000 διαδηλωτές, ο Σούλτε δήλωσε: "Τότε επρόκειτο για την εξωτερική ειρήνη, τώρα για την εσωτερική. Αλλά σήμερα, όπως τότε, πρόκειται για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας".

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Υπαλληλικής Ομοσπονδίας (DAG) Ρόλαντ Ισεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι "αν το ψαλίδι ανάμεσα στη φτώχεια και τον πλούτο ανοίξει περισσότερο, τότε τη Δημοκρατία μας την απειλεί ένα ανυπολόγιστο ρίσκο".

Κύριος στόχος των σχεδίων της κυβέρνησης Κολ είναι να περικοπούν 25 δισεκατομμύρια μάρκα (16,5 δισ. δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εκπληρώσει η Γερμανία τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νομισματική ένωση.

Η νέα σκληρή πολιτική λιτότητας, που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των ανέργων και άλλων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το "πάγωμα" των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για δύο χρόνια, τη χαλάρωση των νόμων προστασίας των εργαζομένων από τυχόν απολύσεις, καθώς και δραστική μείωση των επιδομάτων ανεργίας και των κονδυλίων για προγράμματα μετεκπαίδευσης των ανέργων. Στο πακέτο λιτότητας συμπεριλαμβάνεται και η μείωση κατά 20% του μισθού κατά τη διάρκεια της ασθένειας ενός εργαζομένου τους πρώτους έξι μήνες και κατά 10% στη συνέχεια. Επίσης προβλέπεται και η κατάργηση της συμμετοχής των ταμείων υγείας στα γυαλιά και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες των ασφαλισμένων, ενώ κατά τη διάρκεια της ασθένειας διπλασιάζεται η οικονομική συμμετοχή των πασχόντων.

Σχετικά με τις συντάξεις, από το 1997 ανεβαίνει το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 60 στα 63 έτη, ενώ επισπεύδεται κατά δύο χρόνια η, προβλεπόμενη για το 2000, άνοδος του ορίου για τους άνδρες στα 65 χρόνια. Περικοπές κονδυλίων αναμένεται να γίνουν και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας για τα βοηθήματα σε άπορους και πρόσφυγες, ενώ η απόφαση για αύξηση του επιδόματος τέκνων θα ανασταλεί.

Λίγο πριν ανακοινώσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας στο Κοινοβούλιο της χώρας, ο Κολ κάλεσε το λαό να "σφίξει τα λουριά" και να περιμένει λιγότερα από το κράτος.

Την αντίθεσή τους στα μέτρα αυτά εξέφρασαν αμέσως τόσο τα συνδικάτα της χώρα όσο και η αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι που πληρώνουν οι πλούσιοι, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι προβληματικές κοινωνικές υπηρεσίες.

"Συνωμοσία εναντίον της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", χαρακτήρισαν τα μέτρα λιτότητας, από την πλευρά τους, τα συνδικάτα.

"Οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους, οι ασθενείς και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αιμορραγήσουν, ώστε οι επιχειρηματίες και οι πλούσιοι να απολαμβάνουν τα κέρδη τους", υποστήριξε ο Κλάους Ζβίκελ, επικεφαλής του ισχυρού Συνδικάτου Μετάλλου (IG) και πρόσθεσε ότι "η κοινωνική αδικία είναι εμφανής".

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βαρύ το κλίμα μετά τη βομβιστική επίθεση

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία συνεχίστηκαν και χτες, δύο μόλις μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, όπου τραυματίστηκαν περισσότερα από 200 άτομα.

Χτες συναντήθηκαν άτυπα οι εκπρόσωποι των δύο φιλοβρετανικών προτεσταντικών κομμάτων και του Ιρλανδικού Καθολικού Κόμματος με πολιτικούς αξιωματούχους της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Ο κύριος στόχος τους είναι να συμφωνήσουν μέχρι την Τετάρτη στα θέματα ημερήσιας διάταξης και σε ημερομηνία κατάληξης των διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των 9 κομμάτων που λαμβάνουν μέρος.

Πάντως, η συμμετοχή του Σιν Φέιν, πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (ΙΡΑ), είναι πλέον απίθανη μιας και όλοι αποδίδουν την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης του Σαββάτου στον ΙΡΑ. Ετσι, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Μάικλ Χάουαρντ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η βομβιστική αυτή επίθεση καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στις διαπραγματεύσεις.

"Πριν από την επίθεση υπήρχε η προοπτική μιας εκεχειρίας, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί πραγματική και διαρκής. Αυτό που συνέβη το Σάββατο κάνει την προοπτική αυτή πολύ πιο δύσκολη", πρόσθεσε.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στο Μάντσεστερ, που προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια.

Την καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης του Σαββάτου έσπευσε να ανακοινώσει τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο πρώην Αμερικανός γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τα θύματα της επίθεσης και πρόσθεσε πως "και οι δύο πλευρές πρέπει να δουλέψουν σκληρά για μια διαρκή ειρήνη, που θα βασίζεται στο διάλογο".

Απο όλα τα μέρη της Γερμανίας οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Από όλα τα μέρη της Γερμανίας οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους δρόμους

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

TOKIO.-

Χιλιάδες κάτοικοι της ιαπωνικής πόλης Κόφου πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα την αναστολή λειτουργίας του σκοπευτηρίου "Κιταφούτζι" (90 χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο) που χρησιμοποιείται από τις ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τους Αμερικανούς πεζοναύτες, όταν και όποτε οι τελευταίοι στρατοπεδεύουν στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με το "Ασσοσιέιτεντ Πρες" ήταν πάνω από 4.000, συμφώνησαν να επιδώσουν σήμερα ψήφισμα διαμαρτυρίας στο κεντρικό αρχηγείο των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας στο Τόκιο, ζητώντας να τους παραχωρηθεί ο χώρος του "Κιταφούτζι" (συνολικής έκτασης 4.610 εκταρίων) όπου υπάρχουν σπάνια είδη άγριας χλωρίδας, τα οποία προστατεύουν και εποπτεύουν οι κάτοικοι και η νομαρχιακή οργάνωση της περιοχής από το 18ο αιώνα!

Το σκοπευτήριο του "Κιταφούτζι" θεωρείται ένα από τα μέρη που είναι υποψήφια για την επικείμενη μετεγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων της νήσου Οκινάουα. Παρόμοιες κινητοποιήσεις με αντιαμερικανικό και αντιμιλιταριστικό χαρακτήρα, όπως η προχτεσινή των κατοίκων στο Κόφου, πραγματοποιούνται αυτό το μήνα και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας. Το πιο ισχυρό λαϊκό κίνημα υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών βάσεων από την Ιαπωνία και οι πιο μαχητικές πορείες αυτού του είδους, διαδραματίστηκαν το τελευταίο εννιάμηνο στη νήσο Οκινάουα.

Δε φοβίζουν τον Κάστρο τα νέα... "μέτρα" των ΗΠΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

"Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα του νόμου Χελμς - Μπάρτον, όπως τόσες άλλες δυσκολίες", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, στο σύντομο διάστημα της προχτεσινής παραμονής του στην Τενερίφη.

Ο Φιντέλ Κάστρο, που έκανε αυτές τις δηλώσεις επιστρέφοντας στην Αβάνα από τη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για τον Οικισμό, δεν παρέλειψε να ευχηθεί και "καλή τύχη" στον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος θα τη χρειαστεί "μιας που διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις χώρες της Ευρώπης". Η τελευταία δήλωση είχε σημασία, καθώς εκδηλώνεται ένα μόλις μήνα μετά την ένταση που προκλήθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Αβάνας - Μαδρίτης εξαιτίας των φιλοαμερικανικών δηλώσεων του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Στα τέλη του Μάη, ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός είχε βεβαιώσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, για τη σκλήρυνση της στάσης της Μαδρίτης απέναντι στο καθεστώς του Κουβανού ηγέτη, εκφράζοντας την επιθυμία του "να δει να επιχειρείται στην Κούβα ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία". Αφορμή γι' αυτές τις δηλώσεις στάθηκε η απαίτηση των ΗΠΑ για υπακοή των Ισπανών στην αμερικάνικη νομοθεσία "Χελμς - Μπάρτον", η οποία από τον ερχόμενο Αύγουστο θα λειτουργήσει σε βάρος των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ