Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

TOKIO.-

Χιλιάδες κάτοικοι της ιαπωνικής πόλης Κόφου πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα την αναστολή λειτουργίας του σκοπευτηρίου "Κιταφούτζι" (90 χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο) που χρησιμοποιείται από τις ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τους Αμερικανούς πεζοναύτες, όταν και όποτε οι τελευταίοι στρατοπεδεύουν στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με το "Ασσοσιέιτεντ Πρες" ήταν πάνω από 4.000, συμφώνησαν να επιδώσουν σήμερα ψήφισμα διαμαρτυρίας στο κεντρικό αρχηγείο των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας στο Τόκιο, ζητώντας να τους παραχωρηθεί ο χώρος του "Κιταφούτζι" (συνολικής έκτασης 4.610 εκταρίων) όπου υπάρχουν σπάνια είδη άγριας χλωρίδας, τα οποία προστατεύουν και εποπτεύουν οι κάτοικοι και η νομαρχιακή οργάνωση της περιοχής από το 18ο αιώνα!

Το σκοπευτήριο του "Κιταφούτζι" θεωρείται ένα από τα μέρη που είναι υποψήφια για την επικείμενη μετεγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων της νήσου Οκινάουα. Παρόμοιες κινητοποιήσεις με αντιαμερικανικό και αντιμιλιταριστικό χαρακτήρα, όπως η προχτεσινή των κατοίκων στο Κόφου, πραγματοποιούνται αυτό το μήνα και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας. Το πιο ισχυρό λαϊκό κίνημα υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών βάσεων από την Ιαπωνία και οι πιο μαχητικές πορείες αυτού του είδους, διαδραματίστηκαν το τελευταίο εννιάμηνο στη νήσο Οκινάουα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ