Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Δε φοβίζουν τον Κάστρο τα νέα... "μέτρα" των ΗΠΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

"Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα του νόμου Χελμς - Μπάρτον, όπως τόσες άλλες δυσκολίες", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, στο σύντομο διάστημα της προχτεσινής παραμονής του στην Τενερίφη.

Ο Φιντέλ Κάστρο, που έκανε αυτές τις δηλώσεις επιστρέφοντας στην Αβάνα από τη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για τον Οικισμό, δεν παρέλειψε να ευχηθεί και "καλή τύχη" στον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος θα τη χρειαστεί "μιας που διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις χώρες της Ευρώπης". Η τελευταία δήλωση είχε σημασία, καθώς εκδηλώνεται ένα μόλις μήνα μετά την ένταση που προκλήθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Αβάνας - Μαδρίτης εξαιτίας των φιλοαμερικανικών δηλώσεων του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Στα τέλη του Μάη, ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός είχε βεβαιώσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, για τη σκλήρυνση της στάσης της Μαδρίτης απέναντι στο καθεστώς του Κουβανού ηγέτη, εκφράζοντας την επιθυμία του "να δει να επιχειρείται στην Κούβα ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία". Αφορμή γι' αυτές τις δηλώσεις στάθηκε η απαίτηση των ΗΠΑ για υπακοή των Ισπανών στην αμερικάνικη νομοθεσία "Χελμς - Μπάρτον", η οποία από τον ερχόμενο Αύγουστο θα λειτουργήσει σε βάρος των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ