ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναπτύσσεται το μέτωπο παιδείας
  • Σήμερα, έξω από το υπουργείο Παιδείας, η συγκέντρωση των εκπροσώπων των φορέων της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος, που συμμετείχαν στη σύσκεψη της ΕΦΕΕ
  • Οι προτάσεις εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΟΛΜΕ για το "Εθνικό" και "Διεθνές Απολυτήριο"

Αργά, αλλά σταθερά αναπτύσσεται το μέτωπο που θα βάλει φραγμό στη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προχωρεί μεθοδευμένα στην αποδιάρθρωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, στρώνοντας το έδαφος για την εφαρμογή όσων εντέλλονται το μεγάλο κεφάλαιο και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Προχτές το υπουργείο Παιδείας "πολιορκήθηκε" από εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων και των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας. Χτες, έγινε η ημερίδα της ΟΛΜΕ για να καταγγελθούν τα σχέδια περί "Εθνικού και Διεθνούς Απολυτήριου". Σήμερα το απόγευμα στις 6, έξω από το υπουργείο θα συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των φορέων της εκπαίδευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος που συμμετείχαν στη σύσκεψη της ΕΦΕΕ την προηγούμενη βδομάδα, όπου αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, κάνοντας αρχή με τη σημερινή κινητοποίηση. Χτες, επίσης, οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, που συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την αποχή από τα καθήκοντά τους, κατήγγειλαν ανοιχτά την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τα ελληνικά ΑΕΙ.

Η ΕΦΕΕ, οι φορείς της εκπαίδευσης, του συνδικαλιστικού κινήματος, των εργατικών σωματείων, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων με κοινό αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στις συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης κινητοποιούνται όχι μόνο για να μην περάσουν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά διεκδικούν αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Ανάλογα αιτήματα διαμορφώνονται σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης, ενώ ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα φορείς των εργαζομένων θέτουν στις προτεραιότητές τους τα ζητήματα της παιδείας.

Ημερίδα της ΟΛΜΕ

Ημερίδα με θέμα "Εθνικό και Διεθνές Απολυτήριο" πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών φορέων, τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά και εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γ. Κατρίνης παρουσίασε τις θέσεις των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων για το θέμα του "Εθνικού" και "Διεθνούς Απολυτηρίου", όπως αυτές εκφράζονται σε υπόμνημα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που συνυπογράφουν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΥΠ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά. Το πλαίσιο των προτάσεων των συνεργαζόμενων οργανώσεων για την εκπαίδευση, βάσει του οποίου καλούν το υπουργείο Παιδείας να κάνει διάλογο, είναι ο συνδυασμός του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με βαθύτερες και ευρύτερες αλλαγές στο περιεχόμενο των σπουδών, στη διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και μεθόδων διδασκαλίας.

Προτείνουν επίσης καθιέρωση ενιαίου τύπου λυκείου, διαμόρφωση μέσα στον κορμό της δημόσιας εκπαίδευσης ενός αξιόπιστου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισηςμ που θα δίνει προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο στάδιο της μετα-υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα προτείνουν το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να διασφαλίζει ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επαγγελματική εξέλιξη και κοινωνική ένταξη και να προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να σπουδάζουν οι νέοι χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας πρώτα φρόντισε να κατοχυρώσει την εγκυρότητα του "Διεθνούς Απολυτηρίου" και στη συνέχεια προχώρησε στη ρύθμιση για το "Εθνικό Απολυτήριο" στα μέτρα του "Διεθνούς". Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι το "Διεθνές Απολυτήριο" είναι ισότιμο με το ελληνικό απολυτήριο, πράγμα που δημιουργεί και συνθήκες ανισότητας μεταξύ των αποφοίτων, αφού το "Διεθνές Απολυτήριο" προβλέπει εξέταση σε πέντε έως έξι μόνο μαθήματα.

Μιλώντας στην ημερίδα ο Δ. Αγκαβανάκης,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, χαρακτήρισε ως αντιπαιδαγωγικό, απομνημονευτικό, "παπαγαλίστικο" το "Εθνικό Απολυτήριο" προς δόξα των φροντιστηρίων. Δε στεκόμαστε όμως στις διαπιστώσεις, τόνισε. Θεωρούμε ότι δεν είναι αυτοτελές μέτρο η ρύθμιση αυτή, αλλά είναι ένας ακόμα κρίκος στις γενικότερες αλλαγές, με στόχο το σχολείο να υπηρετήσει την αναδιάρθρωση της κοινωνικοοικονομικής βάσης της χώρας, σύμφωνα με την επιλογή που έχει κάνει η κυβέρνηση, τη μετατροπή της δηλαδή σε χώρα φτηνών υπηρεσιών.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ" επανέλαβαν τις "διαφωνίες" τους για τα νέα νομοθετήματα του υπουργείου, τις οποίες όμως περιορίζουν σε τεχνικά ζητήματα.

Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • "Πιλοτικό πρόγραμμα", με βάση την "πρόταση Σοφούλη", προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις
  • Ανώτατο όργανο "στρατηγικής και ελέγχου" διορισμένη επιτροπή από "προσωπικότητες" και "εξέχοντα μέλη της κοινωνίας"
  • Η Σύγκλητος περιορίζεται σε ακαδημαϊκά θέματα

Χαρακτηριστικό για το μέλλον που επιφυλάσσει στα ελληνικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση είναι το πιλοτικό πρόγραμμα, που επιχειρεί να εφαρμόσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται να αλλάξει το σύστημα διοίκησης, περιορίζοντας το ρόλο της Συγκλήτου σε ακαδημαϊκά θέματα και θεσμοθετώντας ως όργανο διοίκησης του Ιδρύματος μια διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων και θα λειτουργεί ουσιαστικά ως συμβούλιο μετόχων του Ιδρύματος.

Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόκειται για το σχέδιο που είχε εισηγηθεί στην Αναθεωρητική Επιτροπή της Βουλής για το άρθρο 16 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σοφούλης,το οποίο φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Παιδείας, ενώ εκφράζουν φόβους ότι ήδη έχει πάρει μορφή νομοσχεδίου και ότι πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι και να εφαρμοστεί ως πιλοτικό πρόγραμμα.

Η "πρόταση - Σοφούλη" - που τόσο σάλο είχε προκαλέσει πέρσι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και είχε οδηγήσει σε κύμα καταλήψεων - προβλέπει ότι "ανώτατο όργανο στρατηγικής και ελέγχου" του πανεπιστημίου είναι η Διοικούσα Επιτροπή που διορίζεται από τον υπουργό Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της και απαρτίζεται από "εξέχοντα μέλη της κοινωνίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών". Ο πρόεδρος διορίζεται με 5ετή θητεία από την κυβέρνηση, μετά από διεθνή διαγωνισμό "μεταξύ προσωπικοτήτων ελληνικής καταγωγής" και με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Στελεχών ΔΕΚΟ της Βουλής. Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχει και ο αιρετός πρύτανης, ο οποίος όμως εκλέγεται από Σώμα εκλεκτόρων, όπου συμμετέχουν καθηγητές σε ποσοστό 80%. Η Διοικούσα Επιτροπή "έχει την ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής του ιδρύματος, τον ανώτατο έλεγχο της λειτουργίας του, εγκρίνει προϋπολογισμούς κλπ". Ο πρόεδρος είναι ο πρώτος στην τάξη πρωτοκόλλου του Ιδρύματος.

Παράλληλα με τη Διοικούσα Επιτροπή υπάρχει ο Γενικός Γραμματέας, που διορίζεται με 4ετή θητεία και προϊσταται των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, είναι υπόλογος διαχειριστής του προϋπολογισμού και εισηγείται στη Διοικούσα Επιτροπή τους προϋπολογισμούς.

Αντίθετα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στην οποία συμμετέχουν μόνο με δικαίωμα λόγου δύο φοιτητές, περιορίζεται μόνο στα ακαδημαϊκά θέματα.

Εντονες αντιδράσεις

Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεδρίασε προχτές εκτάκτως, με θέμα το καθορισμό των μελλοντικών ενεργειών ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Συζητήθηκε η εξαγγελία της κυβέρνησης για την εφαρμογή του "πιλοτικού προγράμματος" που τόσο σάλο είχε προκαλέσει πέρσι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και είχε οδηγήσει στο κύμα καταλήψεων και στο Αιγαίο πέρσι το φθινόπωρο.

Ο αντιπρόεδρος Θ. Λέκκας,αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπουργούς και τον καθηγητή Σοφούλη, οι οποίοι τον πληροφόρησαν ότι το "σχέδιο Σοφούλη" δε θα εφαρμοστεί ως έχει, αλλά θα γίνουν μετατροπές, χωρίς όμως να διευκρινίσουν ποιες θα είναι αυτές. Ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

"Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι". Με αυτήν τη φράση ο καθηγητής Μ. Ζαχαράτος,πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου χαρακτήρισε όλα τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Οντας ο πιο καυστικός στην κριτική του ενάντια στα μέτρα αυτά, μίλησε για μια "συντονισμένη επίθεση που γίνεται όλο αυτό το διάστημα προς το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας, με σκοπό το "σάπισμα" της ανώτατης εκπαίδευσης και τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε ΔΕΚΟ και μετά να ακολουθήσουν την τύχη της Πειραϊκής - Πατραϊκής", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου κατήγγειλε ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Χ. Κοκκώσης, καθώς η νέα μορφή διοίκησης του Πανεπιστημίου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. "Πρόκειται για κατάλυση κάθε μορφής δικαίου και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι έντονη", τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών της Διοικούσας Επιτροπής. Ο καθηγητής Φαρμακίδης μετέφερε την ολόθερμη συμπαράσταση του Παντείου Πανεπιστημίου και ο καθηγητής Λέκκας τη συμπαράσταση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η Α. Σφυρογιαννάκη ως εκπρόσωπος των Διοικητικών Υπαλλήλων δήλωσε ότι "δε θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε ιδιωτικοί υπάλληλοι κανενός επιχειρηματία". Η καθηγήτρια Ε. Μπρασούλη συντονίστρια Σπουδών του τμήματος Ανθρωπογεωγραφίας εξέφρασε φόβους για την "επιρροή των πολιτικών μεταβολών στο νέο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Αιγαίου".

Η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε να συντάξει ψήφισμα προς τον υπουργό Παιδείας και να ορίσει τριμελή επιτροπή, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας και άλλους φορείς, ενώ επιφυλάχτηκε για πιο έντονες μορφές διαμαρτυρίας σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου δεν ανταποκριθεί.

Οταν το θράσος περισσεύει...

Η "φιέστα" τελείωσε. Η "σούπα" όμως δε βγήκε όπως την είχαν προβλέψει. Ο λόγος για την πολυδιαφημισμένη "Βουλή των Εφήβων", που, παρά την προσπάθεια, έδειξε ότι οι αναζητήσεις, οι αντιστάσεις της νέας γενιάς δεν μπορούν να πνιγούν σε δήθεν "δημοκρατικές" σικέ και στημένες διαδικασίες. Τι απογοήτευση για όλους εκείνους, που πολύ θα ήθελαν η νέα γενιά να είναι ένα παθητικό, νεκρό σώμα!

Σειρά πήραν οι"επαγγελματίες" κονδυλοφόροι του αστικού Τύπου, οισυκοφάντες της νεολαίας και των αγώνων της, αυτοί που σε όλους τους τόνους χλευάζουν τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματος της νέας γενιάς, αυτοί που ακόμα και σήμερα κλείνουν τα μάτια στις διώξεις νέων για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

***

Ολοι αυτοί πήραν το λόγο, για να "ανακαλύψουν" κάτι που είναι γνωστό. Πως η νέα γενιά ονειρεύεται, αγωνιά, θέλει ν' αγωνιστεί. Το "πόρισμά" τους επίσης γνωστό και προκατασκευασμένο. "Δεν υπάρχει ελπίδα", αναφωνούν, "οι νέοι αποστασιοποιούνται από τα κόμματα", στην προσπάθειά τους να στριμώξουν τη νέα γενιά στα "εκσυγχρονιστικά" και συναινετικά σενάρια των αφεντικών τους.

Το θράσος, όμως, της "Ελευθεροτυπίας" ξεπερνά κάθε όριο! Γιατί περί τούτου πρόκειται, όταν, σε χτεσινό άρθρο "γραμμής", διαλαλεί το "θάνατο" της πολιτικής και των κομμάτων, τις "νεκρές κομματικές νεολαίες", τα "κόμματα που δεν εμπνέουν", χρησιμοποιώντας σε τέσσερα σημεία της εφημερίδας τη ζωντάνια και την αποφασιστικότητα των λόγων ενός ΚΝίτη!

***

Ας το πάρουν χαμπάρι. Οι νέοι ξέρουν, μαθαίνουν και μπορούν να καταλάβουν ποιοι τους κοροϊδεύουν και ποιοι είναι μαζί τους. Γι' αυτό στρέφονται όλο και πιο πολύ στο νέο, που φέρνει στη ζωή της χώρας η πρωτοπόρα πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ. Και αν έχουν αμφιβολίες, τους καλούμε στο 22ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, το μεγάλο ραντεβού των νέων, αυτό που πέρσι δεν μπόρεσαν να δουν με τα ταξικά μυωπικά γυαλιά τους.

Ν. Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΕΠ
Η κυβέρνηση υπονομεύει τα πανεπιστήμια

Συνεχίζουν την αποχή από μαθήματα και εξετάσεις οι πανεπιστημιακοί, μέχρι να αποσύρει η κυβέρνηση τη διάταξη που καταργεί την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι στρώνει το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, δήλωσαν χτες οι πανεπιστημιακοί, μέχρι το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη διάταξη με την οποία τούς αφαιρεί κάθε δυνατότητα εξέλιξης. Σε συνέντευξη Τύπου χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Μ. Σπαθής τόνισε ότι το πάγωμα της εξέλιξης των πανεπιστημιακών θα οδηγήσει σε μαρασμό τα πανεπιστήμια και ότι η πολιτική του υπουργείου Παιδείας λειτουργεί υπονομευτικά για τα ΑΕΙ, ενώ στρώνεται ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν την απόσυρση της διάταξης ως ελάχιστο θετικό δείγμα από την πλευρά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν ως "ανεύθυνη" στα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων των πανεπιστημίων. Καταγγέλλουν ότι, ενώ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο βδομάδες, κατάφεραν να συναντηθούν μόνο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος τους είπε ότι δεν μπορεί το υπουργείο να αποσύρει την τροπολογία, γιατί ...θα γίνει ρεζίλι!

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Πανούσης εξέφρασε "τη διαίσθησή του" ότι η επίμαχη τροπολογία ήταν στην πραγματικότητα διάταξη του υπουργείου Παιδείας μέσω κάποιων βουλευτών και ότι έτσι έδειξε το υπουργείο το πραγματικό του πρόσωπο. "Στα 45 μας χρόνια, με άσπρα μαλλιά, καλούμαστε να υποστηρίξουμε πράγματα που θεωρούσαμε τελειωμένα", είπε χαρακτηριστικά. Οσο για την προσφιλή τακτική "του διαλόγου" που προτείνει το υπουργείο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης είπε ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για το ΕΣΥΠ, όπου ο "διάλογος" με τους φορείς παρουσιάζεται ενισχυμένος, αλλά ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Αναφερόμενοι στα δύο σχέδια που προτείνει του υπουργείο Παιδείας για την εξέλιξη των πανεπιστημιακών, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ τόνισαν ότι αν κάνουν συζήτηση, θα κάνουν στο πρώτο σχέδιο που δεν καταργεί τη μονιμότητα των πανεπιστημιακών.

Στο μεταξύ δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις στις Σχολές Θετικών Επιστημών, Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Φιλοσοφική και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.Οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι οι κινητοποιήσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα των σχολών, με αποτέλεσμα την απώλεια της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το ΝΑΤΟ διεισδύει στην ελληνική εκπαίδευση

Με προγράμματα έρευνας και υποτροφιών. Σε αντιιμπεριαλιστική δράση καλούν τους φοιτητές οι ΠΚΣ Θεσσαλονίκης

Ολοένα και περισσότερο διεισδύει στην εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας μας το ΝΑΤΟ, με τη μορφή χρηματοδοτήσεων για υποτροφίες, μεταπτυχιακά, "επιστημονικά" προγράμματα κλπ. Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, άπλωσε τις δραστηριότητές του και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, χορηγώντας υποτροφίες μέσω του Γραφείου Σταδιοδρομίας, το οποίο φροντίζει να διαφημίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Βέβαια, τα προγράμματα και οι υποτροφίες μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση - ή τουλάχιστον εμφανώς άμεση σχέση - με τις πολεμικές επιχειρήσεις του, όμως δεν παύουν να κινούνται στη λογική της καλύτερης και πιο αποτελεσματικής εφαρμογής των ιμπεριαλιστικών του στόχων που εξυπηρετεί, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσηπου εξέδωσαν για το θέμα αναφέρουν: "Οι ΠΚΣ αρνούνται την υποταγή της εκπαίδευσης στις επιταγές των πολυεθνικών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ντροπή για την πανεπιστημιακή κοινότητα να ανέχεται και να προσδοκά σωσίβιο για την εκπαίδευση των φοιτητών - σπουδαστών από τέτοιους οργανισμούς. Είναι ντροπή η κυβέρνηση να προωθεί με περισσή υποταγή και με την αντιλαϊκή πολιτική της την επαφή των νέων και μέσω της εκπαίδευσης με τα σχέδια και τις πολεμικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ αποδείχτηκε ότι δεν παρέχει "προστασία" γιατί υπονομεύει την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και το ειρηνικό μέλλον της χώρας και των γειτονικών λαών. Θέλει να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα μας. Η στάση του πιστού συμμάχου που επιμένει να κρατά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ"), δίνοντας συνεχώς εξετάσεις υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές, το μοναδικό αποτέλεσμα που θα έχει είναι να συνεχιστούν ακόμη πιο ωμά οι προκλήσεις και οι εκβιασμοί".

Οι ΠΚΣ Θεσσαλονίκης καλούν τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να απαντήσουν στη συντηρητική επίθεση στην εκπαίδευση και στα σχέδια που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Να διεκδικήσουν να φύγουν τα πυρηνικά από τον Αραξο, να επιστρέψει το εκστρατευτικό σώμα από τη Βοσνία, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 15% με παράλληλη περικοπή των ΝΑΤΟικών δαπανών, μείωση της στρατιωτικής θητείας και να μην περάσουν τα σχέδια για κόψιμο των στρατιωτικών αναβολών για τους φοιτητές.

Τέλος, οι ΠΚΣ απαιτούν να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Μεταπτυχιακά, έρευνα, υποτροφίες και επιστημονικά προγράμματα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τις ανάγκες των εργαζομένων. Κρατική χρηματοδότηση στα μεταπτυχιακά, ώστε να είναι δωρεάν και να οδηγούν σε διδακτορικό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αυλαία σήμερα σε τρεις δέσμες

Πρεμιέρα σήμερα για τους υποψηφίους της 1ης, 2ης και 3ης Δέσμης, που από νωρίς το πρωί διαγωνίζονται στα 335 εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.Οι υποψήφιοι στις τρεις πρώτες Δέσμες διαγωνίζονται σήμερα στην Εκθεση και ακολουθούν αύριο οι υποψήφιοι της 4ης Δέσμης που θα διαγωνιστούν και αυτοί στο μάθημα της Εκθεσης.

Στην 1η Δέσμη διαγωνίζονται 41.360 υποψήφιοι (19.204 τελειόφοιτοι και 22.156 απόφοιτοι), που θα καταλάβουν 17.942 θέσεις.

Στη 2η Δέσμη διαγωνίζονται 11.569 υποψήφιοι (5.628 τελειόφοιτοι και 5.941 απόφοιτοι), που θα καταλάβουν 2.962 θέσεις.

Στην 3η Δέσμη διαγωνίζονται 30.484 υποψήφιοι (15.452 τελειόφοιτοι και 15.032 απόφοιτοι) για 6.396 θέσεις.

Από χτες το βράδυ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων που έχει όλη την ευθύνη των εξετάσεων έχουν κλειστεί στον 7ο όροφο του υπουργείου Παιδείας, χωρίς να έχουν κανενός είδους επαφή με τον έξω κόσμο και το πρωί μετά από ολονύχτια επεξεργασία θα καταλήξουν με κλήρωση στα θέματα, που θα στείλουν στα εξεταστικά κέντρα.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, συνέστησε στην Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων να διατυπώσει τα θέματα των εξεταζόμενων μαθημάτων με σαφήνεια, ώστε να μη δημιουργούνται απορίες ή ερωτήματα τόσο στους υποψήφιους όσο και στους βαθμολογητές.

Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Οι εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) αρχίζουν σήμερα στην αίθουσα "ΑΟΥΛΑ" της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στα Ιλίσια, και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Δευτέρα. Θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους 150 περίπου συλλόγους δασκάλων της χώρας. Θα συζητήσουν την πορεία του κλάδου τον τελευταίο καιρό και θα καθορίσουν την πορεία δράσης τους για το επόμενο διάστημα.

Για μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι των τριών πρώτων Δεσμών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ