ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπροστά στο 19ο Συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Το 19ο συνέδριο της ΟΜΕ - ΟΤΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο έρχεται ν' απαντήσει σε σοβαρά ζητήματα που εξελίχτηκαν στη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για ζητήματα κρίσιμης πολιτικής σημασίας που έχουν να κάνουν με επιλογές που συναποφάσισαν η σημερινή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ, στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των παραγώγων του (Λευκή Βίβλος, πρόγραμμα σύγκλισης κλπ) κατ' απαίτηση μιας χούφτας μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων.

Το κύριο ζήτημα που μπαίνει στην κρίση των συνέδρων είναι: Θα συναινέσουν στην ανατροπή των πάγιων θέσεων που διαμόρφωσε το συνδικαλιστικό κίνημα την τελευταία δεκαετία και τις υπεράσπισε με αγώνες, ή θα καταδικάσουν τη συναινετική τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ τα δύο τελευταία χρόνια; Το πραγματικό δίλημμα για τους συνέδρους είναι εάν στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού, του "ελεύθερου ανταγωνισμού", και της θεωρίας για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, θα συνεχίσουν να στηρίζουν ή θα καταδικάσουν τις ηγεσίες εκείνες, οι οποίες έχουν αποδεχτεί επιλογές που ανατρέπουν το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα του ΟΤΕ και παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο τη δημόσια περιουσία, την κοινωνική ασφάλεια και πρόνοια.

Η προσχώρηση της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ, Αγωνιστική Συνεργασία του "ΣΥΝ") στη θέση ότι η μερική μετοχοποίηση και ειδικά όπως την προωθεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ίδια με αυτή της ΝΔ - θέση που συμμερίζεται και η ΔΑΚΕ - και κατά συνέπεια δε συνιστά ιδιωτικοποίηση, αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης της ουσιαστικής αποδοχής από την πλευράς της, της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Η προσπάθεια της ηγεσίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ να συγκαλύψει την ταύτισή της μ' αυτές τις επιλογές, συνοδεύτηκε από τη γνωστή τακτική των φραστικών αντιπαραθέσεων, ενώ στην πράξη αρνήθηκε επίμονα να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους και ν' αξιοποιήσει την εκφρασμένη ακόμα και με δημοψήφισμα θέλησή τους, ν' αγωνιστούν για ν' αποτραπούν τα σχέδια αυτά.

Ετσι, περιορίστηκε στην εξαγγελία μιας πενθήμερης απεργίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου μετοχοποίησης, που επιφανειακά έδινε την εντύπωση μιας σκληρής αντιπαράθεσης, ενώ στην πραγματικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα απέφυγε συστηματικά ν' αναδείξει το αντιδραστικό ιδεολογικά και πολιτικά πλαίσιο που υπαγορεύει τις ιδιωτικοποιήσεις, απέφυγε να κατονομάσει τους πραγματικούς αυτουργούς (μονοπώλια, ΕΕ, κυβέρνηση) και να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για να συγκρουστούν με την ουσία αυτής της πολιτικής.

Υποστήριξε τη μετατροπή του ΟΤΕ σε μια καθαρά εμπορική επιχείρηση που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αποδέχτηκε το νέο σχέδιο του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που ανατρέπει τη μονιμότητα, αλλά και το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Πρωτοστατεί για τη δημιουργία θυγατρικών με ιδιώτες και στηρίζει τη δημιουργία θυγατρικής για την κινητή τηλεφωνία ξηράς με τη συμμετοχή ιδιωτών.

Αντί να παλεύει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη διεκδίκηση του 35ωρου και την ανάπτυξη όλων των νέων υπηρεσιών και της ΚΤΞ από τον ΟΤΕ, προτείνει μέτρα για τη μείωση του προσωπικού με κίνητρα, γεγονός που σπρώχνει το ΤΑΠ - ΟΤΕ στην οριστική χρεοκοπία.

Η αποθέωση της συναινετικής της τακτικής και της λογικής του εταίρου που διακατέχει τη σημερινή ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, σφραγίστηκε με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης για το '96, που συμμορφώνεται απόλυτα με την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, σ' αντιστοιχία με το πρόγραμμα της δήθεν σύγκλισης των οικονομιών της Κοινότητας.

Ολα αυτά τα συγκαλύπτει με την ανάλογη τακτική και φρασεολογία, ενώ στην πράξη επιδιώκει ν' αδρανοποιήσει το κίνημα στον ΟΤΕ, να σπείρει την απογοήτευση και την αμφισβήτηση για τις δυνατότητες που πραγματικά έχει ώστε να σταθεί εμπόδιο και να γίνει ο κυματοθραύστης στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Από την εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων γίνεται καθαρό ότι ΠΑΣΚΕ, ΑΣ και ΔΑΚΕ, αν εκτιμήσουν ότι μπορούν στο συνέδριο αυτό ν' αλλάξουν τις θέσεις που διαμόρφωσε το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα, χωρίς να υποστούν μείωση της εκλογικής του βάσης, δε θα διστάσουν να προχωρήσουν και στην τυπική επικύρωση των θέσεων που προώθησαν μέχρι σήμερα.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ σταθερά προσηλωμένη στις πάγιες θέσεις της για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, οποιασδήποτε μορφής και έκτασης, υπενθυμίζει στους συνέδρους όλων των άλλων παρατάξεων τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, όταν υπέκλεπταν την ψήφο τους με τα συνθήματα υπεράσπισης του δημόσιου ΟΤΕ. Θεωρεί τη δράση και την όλη τακτική που ακολούθησε η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ ως άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ΟΤΕ, των εργαζομένων και του ίδιου του συνδικαλιστικού τους κινήματος.

Καλεί τους εργαζόμενους να επιμείνουν στις θέσεις τους, και μέσω των αντιπροσώπων τους ν' απαιτήσουν: 1. Να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο απολογισμό και 2. Να επαναβεβαιώσουν τη θέση για έναν ΟΤΕ 100% δημόσιο.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ δηλώνει ότι θα παλέψει πριν απ' όλα μέσα στους εργαζόμενους για έναν άλλο ταξικό προσανατολισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα και για τη δημιουργία ενός ενιαίου αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου όλων των εργαζομένων και του λαού, που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της πολιτικής της λιτότητας. Μια από τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι και η αποφασιστική ενίσχυση της δύναμης και των θέσεων της παράταξης.

Παναγιώτης ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ και γραμματέας της ΕΣΚ - ΟΤΕ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑ
Αποθρασύνθηκαν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ

Στη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της χυδαιότητας, του τραμπουκισμού και του αυταρχισμού, που εκφράζεται από κορυφαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), με στόχο τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής αντίστασης στο χώρο, καλεί τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ).

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΚ καταγγέλλει την αήθη επίθεση, με ακατονόμαστες φράσεις, που εξαπέλυσε δημόσια ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλος κατά της συνδικαλίστριας της ΕΣΚ Σ. Ακζώτη,που είναι εκλεγμένη ταμίας της Ομοσπονδίας, και καλεί την ΑΔΕΔΥ, αλλά και τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, να πάρουν θέση για το "νοσηρό αυτό φαινόμενο". Σημειώνεται ότι η τελευταία προκλητική "έκρηξη" του στελέχους της ΠΑΣΚΕ και προέδρου της ΟΣΥΠΑ, Βασ. Αλεβιζόπουλου,έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στις 14 Ιούνη, παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων. Ομως, καιρό τώρα ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ "εκρήγνυται" συχνά και απειλεί ότι θα... διώξει τη συνδικαλίστρια της ΕΣΚ από το πόστο της. Αυτό γίνεται κάθε φορά που η Σ. Ακζώτη προβάλλει, είτε στην Εκτελεστική Επιτροπή, είτε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΣΥΠΑ, τις θέσεις της παράταξης και ασκεί κριτική στο προεδρείο της Ομοσπονδίας:

  • Υπενθυμίζοντας ότι κάποτε αντιστεκόταν στο ξεπούλημα του αεροδρομίου των Σπάτων και στη διάλυση της ΥΠΑ, ενώ τώρα συμβιβάστηκε με όλα αυτά και με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έκανε την Ομοσπονδία όργανο και υπηρέτη των διαπλεκόμενων συμφερόντων του χώρου.
  • Αποκαλύπτοντας τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας της Εκτελεστικής Επιτροπής (συζητήσεις χωρίς πρακτικά, χωρίς ψηφοφορίες, χωρίς καταγραφή των θέσεων των μελών κλπ.), όπου οι αποφάσεις επιβάλλονται από τον πρόεδρο, με τον οποίο συμφωνούν όλοι πλην της εκπροσώπου της ΕΣΚ.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει ότι οι συχνές "εκρήξεις" του προέδρου της ΟΣΥΠΑ έχουν πολιτικές αφετηρίες, με έναν και μοναδικό στόχο: Να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης και αντίρρησης στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και στην υποτακτική μέχρι δουλοπρέπειας τακτική του σημερινού προεδρείου της Ομοσπονδίας.

"Για μια ακόμα φορά - καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης - η ΕΣΚ δηλώνει ότι καμιά χυδαιότητα, καμιά μορφή αυταρχισμού και τραμπουκισμού δεν είναι ικανή να την κάνει να σταματήσει να προβάλλει τις θέσεις της, που είναι θέσεις υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, που δεν τα ξεπουλούν χάριν πρόσκαιρων ανταλλαγμάτων".

ΟΤΕ
Οι "συνιδιοκτήτες" ζητούν και τα "ρέστα"

Εγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή και των ιδιωτών μετόχων. Ζήτησαν μεγαλύτερο μέρισμα, αυξήσεις τιμολογίων και μείωση προσωπικού!

Και τα "ρέστα" ζήτησαν από τον ΟΤΕ οι ιδιώτες μέτοχοί του με τις ομιλίες τους στη διάρκεια της 44ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, που έγινε χτες. Στην πρεμιέρα της εμφάνισής τους, εκτός από την αύξηση του μερίσματος για τα επόμενα χρόνια, απαίτησαν τη μείωση του προσωπικού, και ζήτησαν "εξηγήσεις" για προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον ΟΤΕ! Στο όνομα δε της υπεράσπισης των συμφερόντων τους και της αξίας των χρημάτων που επένδυσαν, υποστήριξαν πως οι υπάλληλοι του ΟΤΕ είναι υψηλόμισθοι, ορισμένοι είναι άεργοι, και έμμεσα αμφισβήτησαν το δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού...

Αυτό όμως που προξένησε εντύπωση δεν ήταν τόσο οι απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων, - αυτές άλλωστε ήταν αναμενόμενες - όσο η απολογητική στάση της διοίκησης του ΟΤΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Λάμπρου είπε στους "συνιδιοκτήτες" ότι οι προσλήψεις δεν έγιναν με τη θέληση της διοίκησης, και εξήγησε πως αφορούσαν άτομα με ειδικές ανάγκες, από οικογένειες πολυτέκνων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και τους απολυμένους από το ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ. Εσπευσε δε να τους διαβεβαιώσει ότι με την υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου 1.700 υπαλλήλων, πολύ σύντομα ο αριθμός των απασχολούμενων στον ΟΤΕ θα πέσει στις 20.000.

Οσο για την τιμολογιακή πολιτική, υποστήριξε πως η αστική μονάδα είναι πολύ φθηνή στην Ελλάδα και επειδή οι ντιρεκτίβες της ΕΕ απαιτούν η τιμή της να είναι πολύ κοντά στο κόστος της, τους καθησύχασε ότι έτσι και αλλιώς, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σοβαρές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά την Εκθεση Διαχείρισης του 1995, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Παπούλιας,είπε πως παρά τον ανερχόμενο ανταγωνισμό, ο ΟΤΕ έχει τομείς υπεροχής που μπορούν να τον οδηγήσουν και στο μέλλον να διατηρήσει άνετα το μεγαλύτερο μέρος της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ο συντελεστής εκμετάλλευσης, που δείχνει τη σχέση των δαπανών προς τα έσοδα, είναι 68,6%, από 70,5% της προηγούμενης χρήσης. Η σχέση των αποσβέσεων και επιχορηγήσεων προς τις επενδύσεις είναι 92,8%, δείκτης που εκφράζει την ικανότητα του Οργανισμού να αυτοχρηματοδοτεί τις επενδύσεις του. Το συγκεκριμένο στοιχείο πάντως, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η μετοχοποίηση έγινε για ανεύρεση κεφαλαίων για τις επενδύσεις που θα κάνει προσεχώς ο ΟΤΕ.

Λόγω έλλειψης απαρτίας, η ειδική συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας για την εκλογή αντιπροσώπου στο ΔΣ του ΟΤΕ, θα γίνει στις 4 του Ιούλη, ενώ ανακοινώθηκε ότι το μέρισμα θ' αρχίσει να δίνεται από τις 15 του ίδιου μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ