ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικράΜΕΓΑΛΑ

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Προβληματισμός κυριαρχεί πλέον στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας Ελλάδας για την πορεία των επιτοκίων, αφού η αρχική ευφορία και οι ζητωκραυγές του περασμένου χειμώνα για αποκλιμάκωσή τους, έδωσαν τη θέση τους στις... πιέσεις για νέες αυξήσεις. Δε θα μπορούσε όμως να είναι αλλιώς, αφού πάγια τακτική των τραπεζών είναι να κρατούν τα επιτόκια σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την πορεία του επίσημου τιμαρίθμου, ο δε πληθωρισμός δε λέει να δαμαστεί. Πάντως, μαζί με τους προβληματισμούς υπάρχει και ανησυχία, αφού η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων δημιουργεί πρόσθετες επιβαρύνσεις στις δαπάνες για τόκους, πράγμα που προκαλεί πιέσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΦΟΡΟΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ: Μέχρι τις 31 Ιούλη ισχύει η προθεσμία στα πλαίσια της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να κλείσουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, που αναφέρονται στη δεκαετία 1982-92. Το υπουργείο καλεί τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στις αρμόδιες εφορίες ακόμα και αν δεν έχουν λάβει σχετικές ειδοποιήσεις.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πρόστιμο στην εταιρία "ΜΙΔΑΣ ΑΕ" επέβαλε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος είναι η πρόσκληση του επενδυτικού κοινού για αγορά μετοχών της, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των χρηματιστηριακών αρχών. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι προϋποθέσεις διαδικασίας έκδοσης αδειών λειτουργίας στις Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) και δόθηκε άδεια λειτουργίας στη χρηματιστηριακή εταιρία "Π και Κ ΑΧΕ".

ΔΑΝΕΙΑ: Αδεια για την έκδοση ομολογιακού δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 30 δισ. δρχ. μέσω του Χρηματιστηρίου έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ίσο με το εκάστοτε διαμορφούμενο επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Αθήνας (ATHIBOR) μείον 0,4%. Οι ομολογίες είναι τετραετούς διάρκειας, ονομαστικής αξίας 1 και 10 εκατ. δρχ. και τα τοκομερίδιά τους αποδίδονται ανά τρίμηνο. Διαχειριστές του δανείου ανέλαβαν οι τράπεζες BARCLAYS και ΠΙΣΤΕΩΣ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους σεισμοπαθείς κατοίκους της Κοζάνης ανέλαβε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ). Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση δύο σχολείων της περιοχής, στα οποία φοιτούν 83 παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσω λογαριασμού που άνοιξε ο ΣΥΕΤΕ στην Εθνική Τράπεζα και στον οποίο συγκεντρώθηκε το ποσό των 7,2 εκατ. δρχ. Με το ποσό αυτό και σε συνεργασία με τους αρμόδιους διευθυντές των δύο σχολείων, προμηθεύτηκε το απαραίτητο υλικό για την καλύτερη ενασχόληση των παιδιών που φοιτούν σε αυτά.

ΚΕΡΔΗ: Υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της καθώς και σημαντική αύξηση κερδών σημείωσε το 1995 έναντι του 1994 η ΕΛΔΑ-Ε, θυγατρική των ΕΛΔΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 1995, που παρουσιάστηκαν χτες στην ετήσια γενική συνέλευση της επιχείρησης, ο κύκλος εργασιών της ΕΛΔΑ-Ε ανήλθε στα 52,2 δισ. δρχ. έναντι 20,4 δισ. δρχ. το 1994. Τα καθαρά κέρδη για την ίδια χρονιά έφτασαν τα 46,1 εκατ. δρχ. παρά το πρόγραμμα επενδύσεων που πραγματοποίησε, ύψους 1,6 δισ. δρχ. Οι ναυτιλιακές πωλήσεις της εταιρίας κατά το 1995 αυξήθηκαν έναντι της περασμένης χρονιάς κατά 90%, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα κατά 49%. Τέλος, η εταιρία αύξησε τα μερίδιά της στην εσωτερική αγορά, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρατηρίων της στα 130.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οραμα το... "στρατηγείο" ξεπουλήματος
  • Τη μετατροπή του Οργανισμού σε φορέα, που θα εποπτεύει την ιδιωτικοποίηση των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων, επιδιώκουν τα κυβερνητικά στελέχη στον Οργανισμό
  • Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων του φορέα

Το "πράσινο φως" απ' την πλευρά της κυβέρνησης περιμένει ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), για να εκποιήσει και τις 5 εταιρίες, που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό του και οι οποίες θεωρούνται κερδοφόρες. Πρόκειται για επιχειρήσεις και βιομηχανικά συγκροτήματα, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΣΟΦΤΕΞ, η "Κεραφίνα", οι Βωξίτες Ελευσίνας, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Οργανισμού έχει υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης πρόταση, με την οποία ζητά την προώθηση τροπολογίας του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΟΑΕ και η οποία θα προβλέπει τη μετεξέλιξή του σε φορέα γενικής εκκαθάρισης και ξεπουλήματος όλων των υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο

2000\90, που είχε αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης και τριβής στα πλαίσια της οικουμενικής κυβέρνησης, προβλεπόταν η διακοπή της λειτουργίας και η διάλυση του ΟΑΕ μέχρι το τέλος του 1992. Εκτοτε, δόθηκε δύο φορές παράταση στη λειτουργία του προκειμένου να φτάσει μέχρι το τέλος του το "έργο" του ξεχαρβαλώματος και ξεπουλήματος των επιχειρήσεων.

Η 13χρονη πορεία του Οργανισμού σκιαγραφεί την εξέλιξη της πολιτικής υπονόμευσης της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, που εναλλάξ εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο Οργανισμός της κατ' επίφαση ανασυγκρότησης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κοινωνικοποιεί τα τεράστια "θαλασσοδάνεια" των μεγαλοβιομηχάνων δεκάδων επιχειρήσεων, που αφού οι ιδιοκτήτες τους τις έπνιξαν στα χρέη, "πέρναγαν" η μία μετά την άλλη στον ΟΑΕ. Ο δρόμος μετά ήταν περίπου κοινός. "Κοινωνικοποιούνταν" οι ζημιές και τα χρέη και είτε ξαναδίνονταν "υγιείς" στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μάλιστα στους πρώην ιδιοκτήτες τους, ή οδηγούνταν σε οριστικό κλείσιμο. Μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας (κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγεία, μεταλλεία κ.ά.), αφού υπονομεύτηκαν παραδόθηκαν αντί πινακίου φακής στους ιδιώτες.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 40 επιχειρήσεις του Οργανισμού βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ είναι έτοιμο προς πώληση, όπως σημειώνεται παραπάνω, και το τελευταίο κερδοφόρο "πακέτο" 5 επιχειρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης και των τελευταίων αυτών επιχειρήσεων, τα στελέχη της κυβέρνησης στον Οργανισμό επιζητούν τώρα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο του ΟΑΕ στον τομέα της πλήρους ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο, αλλά - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - και επιχειρήσεων που ανήκουν στα χαρτοφυλάκια κρατικών τραπεζών. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στη δημιουργία κυβερνητικού "στρατηγείου" εκποίησης και ξεπουλήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΑΕ έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για το νέο του ρόλο, στην οποία υποστηρίζεται ότι, αναλαμβάνοντας τις εκκαθαρίσεις ο ΟΑΕ, οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, αλλά και το σχετικό κόστος θα μειωθεί κατά πολύ. Η πρόταση του ΟΑΕ, πάντως, φαίνεται να συναντά την αντίδραση των τραπεζών, πολλές απ' τις οποίες έχουν ιδρύσει δικές τους εταιρίες εκκαθαρίσεων. Αρνητική στο αίτημα του ΟΑΕ φέρεται μέχρι στιγμής και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στάση βέβαια που ανά πάσα στιγμή μπορεί ν' αλλάξει, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν στο κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Χρ. ΛΙΑΓΚΟΥ

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Κανονικά πρέπει να μειωθούν

Φτηνότερα κατά 1,20 δρχ. το λίτρο θα πωλούνται από σήμερα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οι βενζίνες και το πετρέλαιο από τα διυλιστήρια, όπως ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ). Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΠ, στην πτώση των διεθνών τιμών της βενζίνης και του ντίζελ και στη διατήρηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι αμφίβολο το κατά πόσο η μείωση αυτή θα περάσει στην κατανάλωση, καθώς - όπως προκύπτει και από τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) - οι τιμές στις οποίες προμηθεύουν τα πρατήρια οι εταιρίες, μετά την άρση του προσωρινού πλαφόν που είχε επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα, δε συμβαδίζουν με τις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε φορά η ΔΕΠ. Για το λόγο αυτό, οι πρατηριούχοι ζητούν την εκ νέου επιβολή ανωτάτων τιμών πώλησης των καυσίμων, προκειμένου να συγκρατηθεί η αισχροκέρδεια των εταιριών.

Οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης γι' αυτή τη βδομάδα με βάση τις νέες διυλιστηριακές τιμές έχουν ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης η σούπερ στις 209,50 δρχ./λίτρο και η αμόλυβδη στις 193,50 δρχ.
  • Για την Α ζώνη η σούπερ στις 214,50 δρχ. και η αμόλυβδη στις 198,50 δρχ./λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η σούπερ στις 217,50 δρχ. και η αμόλυβδη στις 201,50 δρχ.
  • Για τη Γ ζώνη με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 219,50 δρχ. και η αμόλυβδη στις 203,50 δρχ./λίτρο και για τα πρατήρια της Γ ζώνης με ΦΠΑ 13% η σούπερ στις 209,50 και η αμόλυβδη στις 194,50 δρχ./ λίτρο.
Πήραν "κεφάλι" οι ιδιωτικές ασφαλιστικές

Υπέρ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών φαίνεται ότι άλλαξε ο συσχετισμός μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, μετά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών της, κατά τη διάρκεια της οποίας τα στελέχη των ιδιωτικών εταιριών έλαβαν τις δέκα από τις δεκαέξι έδρες στο ΔΣ. Οπως έγινε γνωστό, πρόεδρος της Ενωσης εξελέγη ο Δ. Παλαιολόγος, πρόεδρος της "Ελληνοβρετανικής", αντιπρόεδρος ο Π. Αδαμαντιάδης, γραμματέας ο Γ. Καπουράνης του "Φοίνικα" και ταμίας ο Κ. Παπαμιχαλόπουλος.

Στην πραγματικότητα, η εξέλιξη αυτή, που ορισμένοι αρέσκονται να την παρουσιάζουν σαν "κόντρα" μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, δε σημαίνει τίποτα τέτοιο, αφού κοινός τόπος και στόχος και των μεν και των δε, είναι η αύξηση των κερδών τους. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η εξέλιξη αυτή, θα έχει σαν συνέπεια να ασκούνται από τις ασφαλιστικές εταιρίες εντονότερες πιέσεις προς την κυβέρνηση για την απόσπαση όλο και περισσοτέρων μέτρων που τελικά, όπως δείχνει η πορεία των εταιριών, είναι πάντα σε βάρος της τσέπης των εργαζομένων - πελατών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ