Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οραμα το... "στρατηγείο" ξεπουλήματος
  • Τη μετατροπή του Οργανισμού σε φορέα, που θα εποπτεύει την ιδιωτικοποίηση των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων, επιδιώκουν τα κυβερνητικά στελέχη στον Οργανισμό
  • Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων του φορέα

Το "πράσινο φως" απ' την πλευρά της κυβέρνησης περιμένει ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), για να εκποιήσει και τις 5 εταιρίες, που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχό του και οι οποίες θεωρούνται κερδοφόρες. Πρόκειται για επιχειρήσεις και βιομηχανικά συγκροτήματα, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΣΟΦΤΕΞ, η "Κεραφίνα", οι Βωξίτες Ελευσίνας, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Οργανισμού έχει υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης πρόταση, με την οποία ζητά την προώθηση τροπολογίας του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΟΑΕ και η οποία θα προβλέπει τη μετεξέλιξή του σε φορέα γενικής εκκαθάρισης και ξεπουλήματος όλων των υπό εκκαθάριση επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο. Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο

2000\90, που είχε αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης και τριβής στα πλαίσια της οικουμενικής κυβέρνησης, προβλεπόταν η διακοπή της λειτουργίας και η διάλυση του ΟΑΕ μέχρι το τέλος του 1992. Εκτοτε, δόθηκε δύο φορές παράταση στη λειτουργία του προκειμένου να φτάσει μέχρι το τέλος του το "έργο" του ξεχαρβαλώματος και ξεπουλήματος των επιχειρήσεων.

Η 13χρονη πορεία του Οργανισμού σκιαγραφεί την εξέλιξη της πολιτικής υπονόμευσης της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, που εναλλάξ εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο Οργανισμός της κατ' επίφαση ανασυγκρότησης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κοινωνικοποιεί τα τεράστια "θαλασσοδάνεια" των μεγαλοβιομηχάνων δεκάδων επιχειρήσεων, που αφού οι ιδιοκτήτες τους τις έπνιξαν στα χρέη, "πέρναγαν" η μία μετά την άλλη στον ΟΑΕ. Ο δρόμος μετά ήταν περίπου κοινός. "Κοινωνικοποιούνταν" οι ζημιές και τα χρέη και είτε ξαναδίνονταν "υγιείς" στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μάλιστα στους πρώην ιδιοκτήτες τους, ή οδηγούνταν σε οριστικό κλείσιμο. Μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας (κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγεία, μεταλλεία κ.ά.), αφού υπονομεύτηκαν παραδόθηκαν αντί πινακίου φακής στους ιδιώτες.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 40 επιχειρήσεις του Οργανισμού βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ είναι έτοιμο προς πώληση, όπως σημειώνεται παραπάνω, και το τελευταίο κερδοφόρο "πακέτο" 5 επιχειρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης και των τελευταίων αυτών επιχειρήσεων, τα στελέχη της κυβέρνησης στον Οργανισμό επιζητούν τώρα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο του ΟΑΕ στον τομέα της πλήρους ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο, αλλά - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - και επιχειρήσεων που ανήκουν στα χαρτοφυλάκια κρατικών τραπεζών. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στη δημιουργία κυβερνητικού "στρατηγείου" εκποίησης και ξεπουλήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΑΕ έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για το νέο του ρόλο, στην οποία υποστηρίζεται ότι, αναλαμβάνοντας τις εκκαθαρίσεις ο ΟΑΕ, οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, αλλά και το σχετικό κόστος θα μειωθεί κατά πολύ. Η πρόταση του ΟΑΕ, πάντως, φαίνεται να συναντά την αντίδραση των τραπεζών, πολλές απ' τις οποίες έχουν ιδρύσει δικές τους εταιρίες εκκαθαρίσεων. Αρνητική στο αίτημα του ΟΑΕ φέρεται μέχρι στιγμής και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στάση βέβαια που ανά πάσα στιγμή μπορεί ν' αλλάξει, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν στο κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Χρ. ΛΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ