Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικράΜΕΓΑΛΑ

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Προβληματισμός κυριαρχεί πλέον στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας Ελλάδας για την πορεία των επιτοκίων, αφού η αρχική ευφορία και οι ζητωκραυγές του περασμένου χειμώνα για αποκλιμάκωσή τους, έδωσαν τη θέση τους στις... πιέσεις για νέες αυξήσεις. Δε θα μπορούσε όμως να είναι αλλιώς, αφού πάγια τακτική των τραπεζών είναι να κρατούν τα επιτόκια σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την πορεία του επίσημου τιμαρίθμου, ο δε πληθωρισμός δε λέει να δαμαστεί. Πάντως, μαζί με τους προβληματισμούς υπάρχει και ανησυχία, αφού η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων δημιουργεί πρόσθετες επιβαρύνσεις στις δαπάνες για τόκους, πράγμα που προκαλεί πιέσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΦΟΡΟΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ: Μέχρι τις 31 Ιούλη ισχύει η προθεσμία στα πλαίσια της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να κλείσουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, που αναφέρονται στη δεκαετία 1982-92. Το υπουργείο καλεί τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στις αρμόδιες εφορίες ακόμα και αν δεν έχουν λάβει σχετικές ειδοποιήσεις.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πρόστιμο στην εταιρία "ΜΙΔΑΣ ΑΕ" επέβαλε στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος είναι η πρόσκληση του επενδυτικού κοινού για αγορά μετοχών της, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των χρηματιστηριακών αρχών. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι προϋποθέσεις διαδικασίας έκδοσης αδειών λειτουργίας στις Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) και δόθηκε άδεια λειτουργίας στη χρηματιστηριακή εταιρία "Π και Κ ΑΧΕ".

ΔΑΝΕΙΑ: Αδεια για την έκδοση ομολογιακού δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 30 δισ. δρχ. μέσω του Χρηματιστηρίου έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ίσο με το εκάστοτε διαμορφούμενο επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της Αθήνας (ATHIBOR) μείον 0,4%. Οι ομολογίες είναι τετραετούς διάρκειας, ονομαστικής αξίας 1 και 10 εκατ. δρχ. και τα τοκομερίδιά τους αποδίδονται ανά τρίμηνο. Διαχειριστές του δανείου ανέλαβαν οι τράπεζες BARCLAYS και ΠΙΣΤΕΩΣ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους σεισμοπαθείς κατοίκους της Κοζάνης ανέλαβε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ). Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση δύο σχολείων της περιοχής, στα οποία φοιτούν 83 παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσω λογαριασμού που άνοιξε ο ΣΥΕΤΕ στην Εθνική Τράπεζα και στον οποίο συγκεντρώθηκε το ποσό των 7,2 εκατ. δρχ. Με το ποσό αυτό και σε συνεργασία με τους αρμόδιους διευθυντές των δύο σχολείων, προμηθεύτηκε το απαραίτητο υλικό για την καλύτερη ενασχόληση των παιδιών που φοιτούν σε αυτά.

ΚΕΡΔΗ: Υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της καθώς και σημαντική αύξηση κερδών σημείωσε το 1995 έναντι του 1994 η ΕΛΔΑ-Ε, θυγατρική των ΕΛΔΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 1995, που παρουσιάστηκαν χτες στην ετήσια γενική συνέλευση της επιχείρησης, ο κύκλος εργασιών της ΕΛΔΑ-Ε ανήλθε στα 52,2 δισ. δρχ. έναντι 20,4 δισ. δρχ. το 1994. Τα καθαρά κέρδη για την ίδια χρονιά έφτασαν τα 46,1 εκατ. δρχ. παρά το πρόγραμμα επενδύσεων που πραγματοποίησε, ύψους 1,6 δισ. δρχ. Οι ναυτιλιακές πωλήσεις της εταιρίας κατά το 1995 αυξήθηκαν έναντι της περασμένης χρονιάς κατά 90%, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα κατά 49%. Τέλος, η εταιρία αύξησε τα μερίδιά της στην εσωτερική αγορά, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρατηρίων της στα 130.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ