ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα "πασπαλίσματα"

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες για τη συνεύρεση ή σύγκληση της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Από τις εμβρυακές μορφές των ευχών και των δηλώσεων βρεθήκαμε στο επίπεδο των συγκεντρώσεων και συζητήσεων παραγόντων, τάσεων και πολιτικών ομάδων. Η δραστηριοποίηση σ' αυτή την κατεύθυνση της "Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Προοπτικής", τάσης που λειτουργεί στα πλαίσια του "ΣΥΝ", αλλά και της "Πολιτείας", πολιτικής κίνησης που δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στη συνένωση των "κεντροαριστερών" δυνάμεων, δίνει το μέτρο αυτής της κινητικότητας. Η δε συμμετοχή σ' αυτές τις εκδηλώσεις πρώτων στελεχών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του "ΣΥΝ", καθώς και αρκετών "πρώην", που κινούνται στις παρυφές αυτών των πολιτικών φορέων, μαρτυρούν τους μύχιους πόθους αυτών των στελεχών, αλλά και τη δρομολόγηση δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος, ώστε - όποτε τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα θεωρήσουν σκόπιμο - να καρπίσουν ανάλογα σενάρια.

Δεν πρωτοτυπούν βέβαια οι Ελληνες σοσιαλδημοκράτες και "νεοαριστεροί" όλων των τάσεων και αποχρώσεων, που συνδιαλέγονται για το μέλλον του - έτσι κι αλλιώς - ενιαίου, πολιτικο-ιδεολογικά, χώρου τους. Εχουν προηγηθεί οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους σε αρκετές χώρες, ενώ φαίνεται να ξεκινούν και στις υπόλοιπες. Εχει γίνει συνείδηση στους κυρίαρχους πολιτικοοικονομικούς κύκλους των Βρυξελλών και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ότι μεγάλα τμήματα των λαών της Ευρώπης ξεπέρασαν το ξάφνιασμα που ένιωσαν από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, κατανόησαν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται οξύνουν, αντί να οδηγούν σε λύση, τα τεράστια προβλήματα που η κρίση του καπιταλισμού έχει συσσωρεύσει στους ώμους τους και ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ. Αντιστέκονται όλο και πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο συντονισμένα. Δυσκολεύουν έτσι την υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδίων τους και αμφισβητούν όλο και πιο έντονα τις κυρίαρχες επιλογές τους, όπως π. χ. τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Προβάλλει λοιπόν γι' αυτούς τους κύκλους επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθούν, να βρίσκονται στην εφεδρεία έτοιμες προς χρήση και να δοκιμάζονται - ακόμη και πειραματικά - πολιτικές λύσεις, ικανές να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα τους. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια να αποπροσανατολιστούν για μια ακόμη φορά οι λαοί της Ευρώπης. Να μειώσουν τις αντιστάσεις τους, ελπίζοντας σε λύσεις των προβλημάτων τους από νέα πολιτικά σχήματα, που, χωρίς να επαγγέλλονται ουσιαστικές αλλαγές στις πολιτικές, θα εγγυώνται τη λύση τους με εχέγγυο ένα έντονα φιλεργατικό προφίλ. Ενα τέτοιο προφίλ σήμερα δεν μπορεί να δημιουργηθεί αν τα πολιτικά αυτά σχήματα δεν "πασπαλιστούν" με πολιτικούς που έχουν θητεύσει σε αριστερά ή - έστω - "αριστερά" σχήματα και, επομένως, διαθέτουν τον "πρότερον έντιμον βίον".

Οι Ελληνες εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός έχει καταπιεί κατά καιρούς "σκευάσματα" και "σκευάσματα". Είναι λοιπόν σε θέση - από την ίδια του την πείρα - να ξεχωρίζει το φάρμακο από το δηλητήριο. Ολο και πιο συχνά διαπιστώνει ότι το μοναδικό φάρμακο που φέρνει αποτελέσματα είναι αυτό του ενωμένου αγώνα. Του ενιαιομετωπικού αγώνα, που θα αμφισβητεί τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές, που του στερεί στοιχειώδη δικαιώματα και την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, που διαιρεί τους λαούς και σπέρνει τους ανέμους του πολέμου μεταξύ τους. Της συγκρότησης τελικά του Μετώπου του. Ας το έχουν αυτό κατά νου οι εγχώριοι σεναριογράφοι των "κεντροαριστερών" λύσεων και οι φιλόδοξοι πρωταγωνιστές τους. Αλλωστε το δηλητήριο, όσο και αν το ντύσουν με ζαχαροειδή πασπαλίσματα και καραμελοειδείς συσκευασίες, δηλητήριο θα παραμείνει.

ΠΑΤΡΑ
Με την προωθητική δύναμη του 15ου Συνεδρίου

Σήμερα στις 9 μμ στην πλατεία Γεωργίου η συγκέντρωση με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Με ενθουσιασμό και πίστη για τα αποτελέσματα της πλούσιας προπαγανδιστικής τους δουλιάς οι κομμουνιστές της Αχαϊας προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σημερινή πολιτική συγκέντρωση, που θα γίνει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, με καθημερινές εξορμήσεις στις πόλεις, στα εργοστάσια και την ύπαιθρο του νομού, ενημερώνουν τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, τους εργαζόμενους και τους αγρότες για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, καλώντας τους να δώσουν μαζικά το "παρών" στην πρώτη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Αχαϊα μετά το 15ο Συνέδριο. Καλούν το λαό να συστρατευθεί στο δρόμο της πάλης, στο δρόμο της συγκρότησης ενός πανίσχυρου αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που θα συγκρούεται με την εξάρτηση και τα μονοπωλιακά συμφέροντα, θα ανοίγει το δρόμο για το φωτεινό μέλλον, το σοσιαλισμό.

Οι Κομματικές Οργανώσεις της Αιγιαλείας και της υπαίθρου δρομολογούν πούλμαν για τη μετακίνηση των φίλων και οπαδών του Κόμματος στη συγκέντρωση. Τα πούλμαν θα καταλήξουν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Ολγας), όπου θα γίνει προσυγκέντρωση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι οργανώσεις των Βορείων Συνοικιών, της Εργατικής Αχτίδας και του Πανεπιστημίου. Οι οργανώσεις των Νοτίων Συνοικιών, της Υπαίθρου επαρχίας Πάτρας και η ΚΝΕ θα κάνουν τη δική τους προσυγκέντρωση στα Ψηλά Αλώνια.

Εκτιμώντας τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλιάς των κομμουνιστών, ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας Κώστας Μπάτσικας εκφράζει τη σιγουριά για την πολιτική επιτυχία της συγκέντρωσης, σημειώνοντας: "Είναι από τις λίγες συγκεντρώσεις που έχει γίνει τόσο πλατιά προπαγάνδιση. Το κάλεσμα της ΝΕ Αχαϊας έχει φτάσει και στα τελευταία χωριά του νομού. Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ πραγματοποιούν μέχρι και την τελευταία στιγμή περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια, νοσοκομεία, χώρους δουλιάς και συνοικίες. Η ανταπόκριση του λαού της Αχαϊας είναι μεγάλη. Μέχρι τώρα τα μηνύματα δείχνουν πως θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας και πως η αποψινή συγκέντρωση θα είναι μια από τις καλύτερες που έχουν γίνει στην Πάτρα. Θα είναι, δηλαδή, μια συγκέντρωση - απάντηση στην επίθεση που τελευταία δέχεται το ΚΚΕ. Μια συγκέντρωση που θα αποδείξει ότι μετά το 15ο Συνέδριο οι κομμουνιστές της Αχϊας γυρνάνε σελίδα στη δράση τους και ενωμένοι σαν μια γροθιά παλεύουν για την υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου".

Εκδηλώσεις ειρήνης στο Αιγαίο

Οι κάτοικοι και από τις δύο ακτές του Αιγαίου, Ελληνες και Τούρκοι, ρίχνουν γέφυρες φιλίας και επικοινωνίας. Οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματίσει οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη στο Αιγαίο" σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, βρίσκονται στην τελική τους φάση, ενώ προγραμματίζονται και νέες εκδηλώσεις.

Στη Λέσβο όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων, που θα γίνουν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιούνη,τις οποίες διοργανώνουν η ΕΕΔΥΕ Λέσβου, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη στο Αιγαίο" και συμμετέχουν πολλοί φορείς και εκπρόσωποι φορέων του νησιού, αλλά και Τούρκοι δήμαρχοι από την απέναντι ακτή.

Στη Χίο το τριήμερο 12-14 Ιούλη θα γίνουν επίσης φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Στην άλλη όχθη του Αιγαίου, στην τουρκική πλευρά, στα Αλάτσατα απέναντι από τη Χίο προγραμματίζεται από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 2 Ιούλη διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Θεάτρου,όπου θα πάρουν μέρος και φορείς από τη Χίο.

Κάλεσμα από τη Λέσβο

Στη διακήρυξη - πρόσκληση,που εξέδωσαν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων της Λέσβου,αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, αποτέλεσμα της ουσιαστικής ενθάρρυνσης των στρατοκρατών της Αγκυρας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να εγείρουν εδαφικές αξιώσεις στο Αιγαίο, αποκαλύπτουν ότι προωθούνται σενάρια έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών στην περιοχή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των δύο λαών.

Οι δύο λαοί έχουν κοινά προβλήματα που η λύση τους τους ενώνει. Προβλήματα που έχουν σχέση με την οικονομική τους ανάπτυξη, τον πολιτισμό τους, το περιβάλλον. Και τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα από το κυνήγι των εξοπλισμών ούτε μέσα από την παρέμβαση ξένων παραγόντων. Δεν μπορεί να λυθούν μέσα από οποιασδήποτε μορφής βία.

Αντίθετα στην επίλυσή τους μπορεί να συμβάλει η συνεργασία των δύο λαών σε όλα τα παραπάνω επίπεδα. Οι οικονομικές, οι πολιτιστικές σχέσεις, η ανάπτυξη και στις δύο χώρες φιλειρηνικών κινημάτων πρέπει και μπορεί να καταστούν γέφυρες ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη στο Αιγαίο" διοργανώνουν το διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων. Σ' αυτές έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος δημοσιογράφοι και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι συμφωνούν, όπως εμείς, στο παραπάνω πλαίσιο".

Τη διακήρυξη υπογράφουν και συμμετέχουν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων οι παρακάτω: Δήμος Αγιάσου, Κοινότητα Αγίας Παρασκευής, Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος Λέσβου, Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου, Βαγγέλης Παλαιολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος, Σταύρος Σκοπελίτης, νομαρχιακός σύμβουλος, Βαγγέλης Χριστοδούλου, δημοτικός σύμβουλος, Μάλης Βενέτας, δημοτικός σύμβουλος, Στρατής Πάλης, πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, Αλβανός Δούκας, πρόεδρος Λισβορίου, Πρυλής Γιάννης, πρώην δημοτικός σύμβουλος, Καμένης Δημήτρης, δήμαρχος Θέρμης.

Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ καλεί όλους τους κατοίκους της Αγιάσου, κατά των επιδιώξεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, να πάρουν μέρος στη φιλειρηνική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με σύνθημα: Ειρήνη στο Αιγαίο και φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα της περιοδείας

Το πρόγραμμα της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι το ακόλουθο:

- Στις 10.30 π.μ. επίσκεψη στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ και ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων.

- Στις 11.30 π.μ. συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ (τμήμα Δυτικής Ελλάδας) και κλαδικούς συλλόγους Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων και Χημικών.

- Στη 1 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα συντακτών.

- Στις 6.30 μ.μ. συνάντηση με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

- Στις 7 μ.μ. συνάντηση με Εργατικά Σωματεία της Πάτρας.

- Στις 9 μ.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Αχαϊας στην πλατεία Γεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ