Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις ειρήνης στο Αιγαίο

Οι κάτοικοι και από τις δύο ακτές του Αιγαίου, Ελληνες και Τούρκοι, ρίχνουν γέφυρες φιλίας και επικοινωνίας. Οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματίσει οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη στο Αιγαίο" σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, βρίσκονται στην τελική τους φάση, ενώ προγραμματίζονται και νέες εκδηλώσεις.

Στη Λέσβο όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων, που θα γίνουν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιούνη,τις οποίες διοργανώνουν η ΕΕΔΥΕ Λέσβου, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη στο Αιγαίο" και συμμετέχουν πολλοί φορείς και εκπρόσωποι φορέων του νησιού, αλλά και Τούρκοι δήμαρχοι από την απέναντι ακτή.

Στη Χίο το τριήμερο 12-14 Ιούλη θα γίνουν επίσης φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Στην άλλη όχθη του Αιγαίου, στην τουρκική πλευρά, στα Αλάτσατα απέναντι από τη Χίο προγραμματίζεται από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 2 Ιούλη διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Θεάτρου,όπου θα πάρουν μέρος και φορείς από τη Χίο.

Κάλεσμα από τη Λέσβο

Στη διακήρυξη - πρόσκληση,που εξέδωσαν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων της Λέσβου,αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, αποτέλεσμα της ουσιαστικής ενθάρρυνσης των στρατοκρατών της Αγκυρας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να εγείρουν εδαφικές αξιώσεις στο Αιγαίο, αποκαλύπτουν ότι προωθούνται σενάρια έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών στην περιοχή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των δύο λαών.

Οι δύο λαοί έχουν κοινά προβλήματα που η λύση τους τους ενώνει. Προβλήματα που έχουν σχέση με την οικονομική τους ανάπτυξη, τον πολιτισμό τους, το περιβάλλον. Και τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα από το κυνήγι των εξοπλισμών ούτε μέσα από την παρέμβαση ξένων παραγόντων. Δεν μπορεί να λυθούν μέσα από οποιασδήποτε μορφής βία.

Αντίθετα στην επίλυσή τους μπορεί να συμβάλει η συνεργασία των δύο λαών σε όλα τα παραπάνω επίπεδα. Οι οικονομικές, οι πολιτιστικές σχέσεις, η ανάπτυξη και στις δύο χώρες φιλειρηνικών κινημάτων πρέπει και μπορεί να καταστούν γέφυρες ειρήνης και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και οι "Δημοσιογράφοι για την Ειρήνη στο Αιγαίο" διοργανώνουν το διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων. Σ' αυτές έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος δημοσιογράφοι και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι συμφωνούν, όπως εμείς, στο παραπάνω πλαίσιο".

Τη διακήρυξη υπογράφουν και συμμετέχουν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων οι παρακάτω: Δήμος Αγιάσου, Κοινότητα Αγίας Παρασκευής, Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος Λέσβου, Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου, Βαγγέλης Παλαιολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος, Σταύρος Σκοπελίτης, νομαρχιακός σύμβουλος, Βαγγέλης Χριστοδούλου, δημοτικός σύμβουλος, Μάλης Βενέτας, δημοτικός σύμβουλος, Στρατής Πάλης, πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, Αλβανός Δούκας, πρόεδρος Λισβορίου, Πρυλής Γιάννης, πρώην δημοτικός σύμβουλος, Καμένης Δημήτρης, δήμαρχος Θέρμης.

Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ καλεί όλους τους κατοίκους της Αγιάσου, κατά των επιδιώξεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, να πάρουν μέρος στη φιλειρηνική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με σύνθημα: Ειρήνη στο Αιγαίο και φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ