Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο "αντίο"

Αλ. Παπαρήγα: Το ΚΚΕ έκρινε και κρίνει τον Α. Παπανδρέου κυρίως από τις στρατηγικές του επιδιώξεις και σκοπούς

Με επικήδειους των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μελών της οικογενείας του και ξένων αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε η τελετή της κηδείας του Α. Παπανδρέου στη Μητρόπολη Αθηνών χτες το μεσημέρι.

Εκ μέρους του ΚΚΕ επικήδειο λόγο εκφώνησε η Αλ. Παπαρήγα που, αφού εξέφρασε εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Α. Παπανδρέου, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε:

"Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει κανείς ενώπιος ενωπίω με το θάνατο σε συνθήκες δικαιολογημένης συναισθηματικής φόρτισης και οδύνης.

Ολοι όσοι μίλησαν αυτές τις μέρες για την προσωπικότητα του προέδρου, ένιωσαν την ανάγκη να αναφερθούν με ιδιαίτερο τρόπο στον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την πτώση της χούντας, που με τις διακηρύξεις του έδωσε ελπίδα σε ένα λαό ταλαιπωρημένο, εξαιτίας της μονοκρατορίας ενός κόμματος, από ένα μακρόχρονο καθεστώς εκτάκτων νόμων και απαγορεύσεων, λαό ταυτόχρονα διψασμένο για αλλαγές, εκδημοκρατισμό και ανεξαρτησία.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επικρίθηκε από ορισμένους για έλλειψη προγραμματισμού και μακρόπνοης πολιτικής. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατηγορία είναι αβάσιμη. Η αλήθεια βρίσκεται στον αντίποδα, διακρίθηκε για την εξαιρετική ικανότητά του να προωθεί στρατηγικές αντιλήψεις και στόχους μακράς πνοής με μεθοδικότητα, χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες και κινήσεις. Το ΚΚΕ έκρινε και κρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πολιτικό ηγέτη κυρίως από τις στρατηγικές του επιδιώξεις και σκοπούς. Καθώς ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους και επιλογές, είχαμε μεταξύ μας έντονες αντιπαραθέσεις με πολιτικό περιεχόμενο και επιχειρήματα. Κατά τη γνώμη μας, η μεταξύ μας αντιπαράθεση περικλείει αξιόλογα στοιχεία και για την ιστορική έρευνα που θα θελήσει να σκύψει στην εκτίμηση της μεταπολεμικής περιόδου με αντικειμενικότητα, μακριά από τις τρέχουσες σκοπιμότητες. Το υλικό της δεν αφορά ευκαιριακά ζητήματα μιας πρόχειρης, χάριν του εύκολου εντυπωσιασμού, αντιπολίτευσης. Αφορά τους δύο δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, την επιλογή ανάμεσα στη ρήξη και την ενσωμάτωση, ερωτήματα που απασχολούν και σήμερα, και αύριο θα έρθουν στο προσκήνιο πιο έντονα".

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε λέγοντας ότι το "ΠΑΣΟΚ έχασε τον ιδρυτή και δημιουργό του, δεν έχασε όμως την ψυχή του. Η ζωή, απρόβλεπτη και αδυσώπητη, μας έθεσε προ των ευθυνών μας. Σε αυτές τις ευθύνες θα ανταποκριθούμε".

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι "είχε τη φρόνηση που προέκυπτε από τη βαθιά γνώση των ιστορικών συνθηκών και των πραγματικών δυνατοτήτων. Προκαλούσε την ιστορία, αλλά δεν την κακομεταχειρίστηκε".

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης παρομοίασε τον Α. Παπανδρέου με "Προμηθέα", ενώ ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το χρέος σήμερα για το ΠΑΣΟΚ είναι "να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι".

Στην πολιτική πορεία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν οι Μ. Εβερτ, Αντ. Σαμαράς και Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ σύντομο χαιρετισμό στον νεκρό απηύθυναν ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Π. Μορουά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εντονα προσωπικό στοιχείο περιείχε ο αποχαιρετισμός του Γ. Παπανδρέου, γιου του εκλιπόντα, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της οικογένειας, κάνοντας αναφορά σε στιγμές που έζησαν τα παιδιά, αλλά και η οικογένεια με τον Α. Παπανδρέου, ενώ με λίγα λόγια τον αποχαιρέτησε και ο ετεροθαλής αδελφός του Γ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ