Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κορυφώνεται η διαμάχη για την εξουσία
  • Σε κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης οι υποψήφιοι διάδοχοι του Α. Παπανδρέου προσέρχονται σήμερα στο συνέδριο
  • Αβεβαιότητα για την έκβαση της μάχης και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ

Η αβεβαιότητα για την ενότητα, η συγκεχυμένη εικόνα για τις συμμαχίες και τη νέα ηγεσία, αλλά και η σαφήνεια της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ της "επόμενης μέρας", είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, που αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η αποδειγμένη πλέον βαθιά αντιλαϊκότητα και της "νέας", "εκσυγχρονιστικής" έκφρασης του ΠΑΣΟΚ ρίχνει βαριά τη σκιά της σ' αυτό το συνέδριο.

Την επομένη της κηδείας του Α. Παπανδρέου η σύγκρουση για τη μοιρασιά της εξουσίας, μεταξύ των δύο βασικών ομάδων, του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εσωτερικών Α. Τσοχατζόπουλου, διαφαίνεται αναπόφευκτη. Ομως δεν έχουν εκλείψει τα περιθώρια για μια συμβιβαστική λύση, την ύστατη στιγμή, κατανομής ρόλων, ώστε να ικανοποιηθούν προσωρινά όλοι και να διασωθούν τα προσχήματα για τη διάσπαση.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικτικά έχει αποφύγει κάθε συζήτηση για συμβιβαστική λύση, θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του, αναγγέλλοντας την υποψηφιότητά του και επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις. Παρ' όλο που δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν οι συσχετισμοί στο συνέδριο είναι αποφασιστικά υπέρ του, εν τούτοις ο Κ. Σημίτης πιστεύει ότι υπάρχει μια "δυναμική νίκης" στο πρόσωπό του, η οποία θα μετρήσει στον "κρίσιμο όγκο" των "αναποφάσιστων" συνέδρων.

Στα βασικά ατού του Κ. Σημίτη περιλαμβάνεται η αποδοχή και υποστήριξη που έχει από τους οικονομικά ισχυρούς, τα αφεντικά των ΜΜΕ και από τους Δυτικούς ηγέτες και κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο του "Ελεύθερου Τύπου", όπου προβάλλεται γκάλοπ της ICAP, το οποίο εμφανίζει επικρατέστερο τον Κ. Σημίτη να εκλεγεί στη θέση του προέδρου. Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανότερη την εκλογή του Κ. Σημίτη, στη θέση του προέδρου και μόλις ένα 15% του Α. Τσοχατζόπουλου.

Επίσης, ο Κ. Σημίτης εκμεταλλεύεται τη θέση του ως πρωθυπουργός, για να εκβιάσει λύσεις υπέρ "του ενός ανδρός αρχή" σε βάρος της συλλογικής ηγεσίας με "διακριτούς ρόλους", που επιδιώκουν οι αντίπαλοί του, εμφανίζεται ως ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη νίκη στις επόμενες εκλογές και επισείει την απειλή της παραίτησης από την πρωθυπουργία στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ δεν προέκυψε κάτι καινούριο και απλά καταγράφηκε η γνωστή πλειοψηφία υπέρ της συλλογικής ηγεσίας και τους "διακριτούς ρόλους". Το ΕΓ θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί, προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα διαδικασίας και οργάνωσης του συνεδρίου, αφού μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν καταλήξει ούτε για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το προεδρείο. Κόντρα θα υπάρξει και για την ημέρα που θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου. Η πλευρά Σημίτη επιμένει ότι πρέπει να γίνει το Σάββατο, όπως αρχικά είχε οριστεί για τη διά βοής εκλογή του Α. Παπανδρέου, ενώ η πλευρά Τσοχατζόπουλου θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθεί την Κυριακή μαζί με τις άλλες ψηφοφορίες.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η φημολογία για "πολιτική συμφωνία" μεταξύ Α. Τσοχατζόπουλου και Γερ. Αρσένη.Στενοί συνεργάτες του τελευταίου δε διαψεύδουν τα περί συμφωνίας, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει "πλήρης συμφωνία". Πάντως και οι δύο συμφωνούν στη συγκρότηση ενός πολιτικού Διευθυντηρίου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των δύο ηγετικών στελεχών και άλλων. Στενοί συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου δίνοντας το κλίμα που επικρατούσε χτες το βράδυ στο στρατόπεδο του υπουργού Εσωτερικών έκαναν λόγο για ήρεμη δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ