Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τιμές αρχηγού κράτους

Με τιμές αρχηγού κράτους και με πάνω από 150 προσωπικότητες παρούσες, που εκπροσώπησαν ξένες χώρες, κυβερνήσεις και κόμματα, κηδεύτηκε χτες ο Ανδρέας Παπανδρέου. Από τις 12 το μεσημέρι η Τροχαία είχε αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος και τη Μητρόπολη, ενώ η Αστυνομία είχε πάρει αυστηρά μέτρα για την προστασία των προσκεκλημένων. Στις δύο πλευρές της οδού Μητροπόλεως βρισκόταν παρατεταμένο ένα τάγμα Στρατού, και στην είσοδο της Μητρόπολης, δίπλα στην μπάντα της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθήνας, ένα τάγμα από στρατιωτικές σχολές.

Η νεκρώσιμος ακολουθία διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα. Ακολούθησαν ομιλίες του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους των παιδιών μίλησε ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου.Από τους εκπροσώπους ξένων χωρών, μίλησαν ο Π. Μορουά,πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, και ο Ρ. Ρούμπιν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Πριν τελειώσει η εκφώνηση των επικηδείων λόγων, άρχισε η μεταφορά των στεφανιών από τη Μητρόπολη στο Α Νεκροταφείο.

Στις 4.30 μ.μ. η σορός του Α. Παπανδρέου τοποθετήθηκε στον κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου. Τη σορό ακολουθούσαν η σύζυγος του εκλιπόντος Δ. Λιάνη - Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των ξένων κρατών. Κατά μήκος των δρόμων Αμαλίας, Συγγρού, Α. Διάκου, Αρδηττού και Αναπαύσεως - διαδρομή που ακολούθησε η σορός - είχαν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα. Μία ώρα αργότερα η σορός του Α. Παπανδρέου έφτασε στο Α Νεκροταφείο. Εκεί υπήρχε μεικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, που απέδωσε τιμές στο νεκρό με τρεις ομοβροντίες βολών. Οχτώ μαχητικά αεροπλάνα πετούσαν χαμηλά και η μπάντα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έπαιξε τον Εθνικό Υμνο.

Στις 6 μ.μ. ο Α. Παπανδρέου τάφηκε δίπλα στον τάφο του πατέρα του Γ. Παπανδρέου. Κοντά στο χώρο, όπου ενταφιάστηκε, βρίσκονται οι τάφοι τεσσάρων στενών συνεργατών του: της Μελίνας Μερκούρη, αριστερά, και δεξιά απέναντι του Αντώνη Τρίτση, του Γιώργου Γεννηματά και του Γιάννη Αλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ