Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να υψώσουμε μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΚΟ Περάματος

Οι κομμουνιστές του Περάματος τίμησαν την περασμένη Δευτέρα τη μνήμη των μελών και οπαδών του ΚΚΕ, που συνεισέφεραν στην Εθνική Αντίσταση και στην ανάπτυξη του επαναστατικού κινήματος και που σήμερα δε βρίσκονται στη ζωή. Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την εκδήλωση άνοιξε η Γραμματέας της ΚΟ Περάματος Μαρία Ζύμαρη,η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση και την προσφορά των αγωνιστών. Κατόπιν διαβάστηκαν τα βιογραφικά των τιμώμενων αντιστασιακών και η ΚΟ Περάματος απένειμε αναμνηστικά στους συγγενείς τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

"Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΚΟ Περάματος για την πρωτοβουλία της να τιμήσει παλιούς αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Να οργανώσει αυτή την εκδήλωση και να τιμήσει μαχητές της αθάνατης ΕΑΜικής αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Τιμώντας σήμερα τους συγκεκριμένους συντρόφους και συντρόφισσές μας, τιμούμε μια ολάκερη γενιά, που τα έδωσε όλα για τα δίκια του λαού και για το καλό του τόπου. Πάλεψε, μάτωσε και θυσιάστηκε εκείνη η γενιά, μαχόμενη τον ιταλικό φασισμό στην αρχή, το γερμανικό ναζισμό στη συνέχεια και αργότερα στους δρόμους και στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά έδινε τον μεγάλο αγώνα εναντίον των Αγγλων ιμπεριαλιστών, που επενέβησαν βάρβαρα και ματοκύλισαν τον ελληνικό λαό το Δεκέμβρη του 1944.

Και αργότερα, όταν η τρομοκρατία και οι δολοφονίες των αγωνιστών πλήθαιναν και οι φυλακές και οι εξορίες γέμιζαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αυτοί οι ίδιοι μαχητές αγωνίστηκαν από τις γραμμές του δημοκρατικού στρατού, ενάντια στην επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που αντικατέστησαν τους Αγγλους. Τους ανθρώπους εκείνης της ηρωικής εποχής τιμούμε σήμερα".

Η εφαρμοζόμενη πολιτική

"Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι

Τα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού και του τόπου οξύνονται καθημερινά. Αυτό οφείλεται πριν απ' όλα και κυρίως στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Πολιτική που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και υλοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η πρώτη ευθύνη γι' αυτό ανήκει στην κυβέρνηση. Ωστόσο, όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης γι' αυτή την κατάσταση. Διότι αποδέχονται τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μόνον το ΚΚΕ όχι μόνο καταψήφισε αυτή τη Συνθήκη, αλλά ζήτησε επίμονα να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα απέναντι σ' αυτή τη Συνθήκη. Κι όχι μόνον αυτό. Σήμερα το ΚΚΕ αγωνίζεται για να εκφραστεί η αντίθεση του ελληνικού λαού. Συγκεντρώνει υπογραφές ενάντια σ' αυτή τη Συνθήκη και για να γίνει δημοψήφισμα.

Οταν μιλούσαμε στην αρχή για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για τις αρνητικές έως και ολέθριες επιπτώσεις της σε τμήματα του πληθυσμού, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας κοιτούσαν σαν να είμαστε εξωγήινοι. Δεν πέρασε πολύς καιρός και έρχονται μαζικά και αναγνωρίζουν, εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, άνεργοι και νέοι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και οι συνταξιούχοι την ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ για την ΕΕ και για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ".

Παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας

"Δεν είναι μόνον τα άμεσα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος. Στο εξάμηνο που πέρασε είδαμε πολλά παιχνίδια να παίζονται, σε βάρος της χώρας μας, από τους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές. Χρησιμοποιούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν τον τούρκικο εθνικισμό και σοβινισμό, έχοντας πολλαπλούς στόχους.

Η κρίση στα Ιμια δεν είναι τυχαία, όπως δεν είναι άσχετη η υπόθεση της Γαύδου με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Θέλουν να μοιράσουν το Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να το εκμεταλλεύονται οι Αμερικανοί.

Θέλουν να βάλουν πόδι, μέσω της Τουρκίας, στις περιοχές των μουσουλμανικών πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών. Θέλουν να κρατούν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή των πετρελαίων του Αιγαίου.

Εχουν όμως και άμεσους στόχους:

Θέλουν να πουλήσουν νέα όπλα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η κρίση στα Ιμια ακούστηκαν φωνές: Να εξοπλιστεί η Ελλάδα. Να γίνει αστακός. Να γίνει Ισραήλ.

Γίνονται συζητήσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Σε τρία τρισεκατομμύρια δραχμές ανεβαίνει το ύψος των δαπανών για τους νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Θέλουν, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, να γονατίσουν οικονομικά και την Ελλάδα και την Τουρκία, για να μπορούν να τις κρατούν δεμένες χειροπόδαρα".

Το λαϊκό μέτωπο

"Απέναντι στην πολιτική που ασκείται, το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να υψωθεί ένα λαϊκό μέτωπο.

Αντικειμενική βάση για τη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων, για τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης του λαού και της νεολαίας, είναι τα πραγματικά προβλήματα του λαού, της νεολαίας και του τόπου.

Οι κοινωνικές δυνάμεις που αντιτάσσονται σ' αυτή την πολιτική, που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση και με την οποία συμφωνούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την ΕΕ, δηλαδή, η ΝΔ, η Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ", μεγαλώνουν και διευρύνονται ποσοτικά και ποιοτικά.

Κι όσο εξακολουθεί αυτή η πολιτική, τόσο θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων γι' αυτόν τον αγώνα.

Χρέος των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι να βρίσκονται μέσα στους αγώνες. Να πρωτοστατούν για την πιο μαζική, την πιο ενωτική, την πιο πλατιά και μαχητική συμμετοχή λαού και νεολαίας στους καθημερινούς αγώνες.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή βοηθούν για να μεταλαμπαδεύεται το αγωνιστικό πνεύμα της αντίστασης, η ενωτική αντίληψη που προωθούσε και τότε και σήμερα το ΚΚΕ, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού και της νεολαίας για την ίδια τη δύναμή τους, η απάντηση στην αναποτελεσματικότητα των αγώνων και ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Κάθε προσπάθεια, κάθε συνειδητή δράση, κάθε συσπείρωση δυνάμεων, ενισχύει την αντίληψη της ανάπτυξης του εργατικού και ευρύτερα του μαζικού λαϊκού κινήματος, καθώς και την αποτελεσματικότητά του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ