ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κλοιό νέφους και καύσωνα η Αθήνα
  • Στους 36 βαθμούς Κελσίου έφτασε χτες η θερμοκρασία στο Τατόι, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει ότι σήμερα αναμένεται να φτάσει κατά τόπους και τους 40 βαθμούς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν το επόμενο τριήμερο
  • Το όζον ξεπέρασε χτες το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, ενώ αυξημένες ήταν και οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου
  • Ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα - "ασπιρίνες" από τις 7 π.μ. - 8 μ.μ. σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

Στον κλοιό του θανατηφόρου δίδυμου νέφους και καύσωνα, αναμένεται να βρεθεί και σήμερα η πρωτεύουσα, κάτι που υποχρέωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ να λάβει τα συνήθη έκτακτα προληπτικά περιοριστικά μέτρα - "ασπιρίνες". Η Αθήνα εξακολουθεί, όμως, να παραμένει ανοχύρωτη, αφού για ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης του νέφους και αναβάθμισης αυτής της πόλης - "τέρατος" ούτε λόγος δε γίνεται, ενώ ακόμη και αυτό το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα "Αττική SOS" εδώ και 25 μήνες έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του...

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι το ΥΠΕΧΩΔΕ και ισχύουν από σήμερα το πρωί είναι τα εξής:

  • Από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, στο μικρό δακτύλιο απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των ταξί με ζυγό αριθμό.
  • Τις ίδιες ώρες, στο μεγάλο δακτύλιο θα μπορούν να κυκλοφορούν όλα τα ταξί και μόνο τα ΙΧ αυτοκίνητα με ζυγό αριθμό κυκλοφορίας.

Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα αυτά δε θα ισχύσουν για τους υποψήφιους στα ειδικά μαθήματα, που πρέπει, όμως, να επιδεικνύουν την κάρτα συμμετοχής τους στις Γενικές Εξετάσεις.

  • Από τις 7 σήμερα το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα, επιβάλλεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 30% στις 100 μεγαλύτερες πιο ρυπογόνες βιομηχανίες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Επίσης γίνεται σύσταση να αποφεύγεται από τις 7 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. η διακίνηση καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγάλος δακτύλιος περικλείεται από τους εξής δρόμους: Παραλιακή Λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγίας Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή- Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη μέχρι το Κερατσίνι (εξαιρείται το κέντρο του Πειραιά).

Θάλαμος αερίων

Και χτες, όμως, η ατμοσφαιρική ρύπανση μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε θάλαμο αερίων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το όζον ξεπέρασε επί δύο ώρες τουλάχιστον το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, δηλαδή τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι μετρήθηκε στη Λυκόβρυση (!) στα 306 και στη 1 μ.μ. στα 321 μικρογραμμάρια.

Αυξημένες ήταν, όμως, και οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου. Η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου (385 μικρογραμμάρια με όριο επιφυλακής τα 200) μετρήθηκε στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων. Ο ίδιος ρύπος, όμως, σημείωσε τιμές ανώτερες από το όριο επιφυλακής και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως η οδός Αθηνάς, η οδός Αριστοτέλους, το Περιστέρι και η Γεωπονική.

Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) χτες οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα δεν ξεπέρασαν τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Τατόι (36 βαθμοί) και στη Φιλαδέλφεια (35 βαθμοί), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο υδράργυρος ανέβηκε στους 36 βαθμούς στη Λάρισα, στις Σέρρες, στο Αγρίνιο και στη Δράμα. Η ΕΜΥ τονίζει ότι σήμερα αναμένεται να αυξηθεί και άλλο η θερμοκρασία και κατά τόπους προβλέπεται ότι θα φτάσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οσον αφορά το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τη σημερινή, δηλαδή θα είναι γύρω στους εφτά βαθμούς παραπάνω από την κανονική θερμοκρασία για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, που είναι γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου...

Σε ετοιμότητα

Ηδη - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας - σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν, καθώς και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Χτες έως τις 6 το απόγευμα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεκάδες άτομα που αντιμετώπισαν προβλήματα. Συγκεκριμένα, είχαμε 25 καρδιολογικά περιστατικά, 12 πνευμονολογικά, 15 λιποθυμίες, ενώ 97 άτομα μεταφέρθηκαν για άλλες αιτίες. Παράλληλα, μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχει πάρει και η Νομαρχία Αθηνών. Συγκεκριμένα, από σήμερα και έως την Παρασκευή, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες Υγιεινής και Πρόνοιας, καθώς και το τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), οι υπάλληλοι των οποίων βρίσκονται συνεχώς στη Νομαρχία. Επίσης σε συντονισμό με τους δήμους - μέσω των ΚΑΠΗ - η Νομαρχία έχει καταγράψει τα ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα ανά δήμο, προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια αν χρειαστεί, ενώ το ΠΣΕΑ έχει ήδη καταγράψει όλους τους κλιματιζόμενους χώρους.

Εξάλλου, με εντολή του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου, τα δημοτικά ιατρεία θα παραμείνουν σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια του αναμενόμενου κύματος καύσωνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν σταθμοί υποδοχής για άτομα που θα παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας. Τα πέντε δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων - θα λειτουργούν από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. - βρίσκονται στα Πατήσια (Σαρανταπόρου 4), στην Κυψέλη (Χανίων 4Β), στα Πετράλωνα(Θεσσαλονίκης 46), στον Κολωνό (Αγίας Σοφίας και Προποντίδος) και στο Δουργούτι (Φανοσθένους και Σμιθ).

Επικίνδυνο "καμίνι" οι εργασιακοί χώροι

Ανύπαρκτη κάθε ουσιαστική παρέμβαση των Επιθεωρήσεων Εργασίας για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, ενώ οι οδηγίες στέλνονται ..."κατόπιν εορτής". Τι συνιστά ο γιατρός Εργασίας Σ. Δρίβας

Ο καύσωνας απειλεί χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν συνθήκες "κόλασης" στους χώρους δουλιάς τους. Ομως για άλλη μια φορά οι υπηρεσίες "προστασίας και ελέγχου", οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι αλλού..! Ούτε έλαβαν οδηγίες, ούτε προτίθενται, ούτε μπορούν να κάνουν ουσιαστικά το παραμικρό για τον έλεγχο εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ακόμα και αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης.

Το μόνο θετικό μήνυμα έρχεται από την Τεχνική Επιθεώρηση του Πειραιά, η οποία - σύμφωνα με τον προϊστάμενο Ζ. Τσαρασλή - έχει προχωρήσει στη λήψη τεχνικών μέτρων ελέγχου και προστασίας και στην ενημέρωση επιχειρήσεων για την τήρησή τους. Τα μέτρα που η Επιθεώρηση συστήνει βασίζονται σε οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το 1990 και μετά, μια και μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχαν λάβει νεότερες οδηγίες. Τελικά το υπουργείο Εργασίας έστειλε μόλις χτες το απόγευμα - και αφού το θέμα ανακίνησαν το μεσημέρι στη συνάντησή τους με τον υπουργό δημοσιογράφοι - σχετική εγκύκλιο προς τις νομαρχίες,αναφέροντας ότι ισχύουν οι περσινές οδηγίες... Χαρακτηριστική ήταν πάντως και η δήλωση - υπό μορφή ερωτήματος - του Ε. Γιαννόπουλου ότι "και να στείλει το υπουργείο οδηγίες, ποιος θα τις εφαρμόσει" (!), αναφερόμενος στο πέρασμα της σχετικής αρμοδιότητας στις νομαρχίες.

Στο μεταξύ, από την Α Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Αττικής δεν μπορούσαν χτες να μας ενημερώσουν ούτε καν αν υπάρχει σχετική υπόμνηση..! Από την Επιθεώρηση Περάματος μας είπαν ότι δε γίνονται έλεγχοι και μας παρέπεμψαν στην Τεχνική Επιθεώρηση Πειραιά..! Από την Επιθεώρηση Βοτανικού μας είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για τον καύσωνα και μας παρέπεμψαν στο υπουργείο Εργασίας..! Από την Επιθεώρηση Νίκαιας μας είπαν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία υπόμνηση και μας παρέπεμψαν στη... νομαρχία...

Η ΓΣΕΕ καλεί με ανακοίνωσή της τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων και των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας "να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα απαραίτητα μέτρα κατά την περίοδο του καύσωνα και να απαιτήσουν την εφαρμογή τους από τους εργοδότες".

Το υπουργείο Εργασίας συνιστά στις νομαρχίες τη διενέργεια ελέγχων κυρίως σε χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές και υπαίθριες εργασίες. Ανάμεσα στα οργανωτικά μέτρα που συστήνει, είναι και η μείωση του προσωπικού σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και η απομάκρυνση εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον γιατρό Εργασίας, Σ. Δρίβα συνθήκες θερμικού στρες (καύσωνα) έχουμε όταν ο εργαζόμενος δε βρίσκεται σε θερμική ευεξία με το περιβάλλον. Στη δημιουργία θερμικού στρες συντελούν επιπλέον και η αυξημένη υγρασία, το νέφος κλπ. Οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων είναι σοβαροί, όπως θερμοπληξία, αφυδάτωση, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και μπορούν να φτάσουν μέχρι και την απώλεια των αισθήσεων.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για εργαζόμενους στην υαλουργία, στην μπισκοτοποιία - μακαρονοποιία, για τους οδηγούς στις αστικές συγκοινωνίες, τους οικοδόμους, καθώς και τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Επίσης οξυμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων - χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου - όπως οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, οι παχύσαρκοι, αλλά και οι έγκυες γυναίκες.

Τις μέρες και ώρες που σύμφωνα με την ΕΜΥ έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα, θα πρέπει - σύμφωνα με τον γιατρό Εργασίας - να διακοπούν οι εργασίες στα παραπάνω επαγγέλματα ή να γίνονται με μεγάλα ενδιάμεσα διαλείμματα.Με βάση τις εκτιμήσεις και τις κατευθύνσεις διεθνών οργανισμών και ανάλογα με το είδος της εργασίας και τις κλιματολογικές συνθήκες, θα πρέπει η αντιστοιχία εργασίας - διαλείμματος να είναι: Εργασία 75%, διάλειμμα 25% (στις λιγότερο βαριές), 50% εργασία - 50% διάλειμμα στο αμέσως επόμενο επίπεδο και 25% εργασία - 75% διάλειμμα στα πιο βαριά επαγγέλματα.

Επίσης στα υπόλοιπα επαγγέλματα θα πρέπει οι ρυθμοί εργασίας να είναι πιο χαλαροί, ενώ είναι απαραίτητος ο κλιματισμός με οποιοδήποτε μέσο των χώρων εργασίας.

ΠΕΡΑΜΑ
Μπόχα και δυσωδία από την Ψυττάλεια

Το κέντρο βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια αποτελούσε για χρόνια στόχο πάλης για τους κατοίκους των δυτικών προαστίων του Πειραιά. Το έργο έγινε και έχει συμβάλει πολύ στον καθαρισμό του Σαρωνικού. Οπως συμβαίνει όμως με τα περισσότερα δημόσια έργα στη χώρα μας, έτσι και αυτό παρέμεινε μισοτελειωμένο.

Οι κάτοικοι του Περάματος "πληρώνουν τα σπασμένα", αφού όποτε φυσήξει σοροκάδα, οι μύτες και τα πνευμόνια τους δοκιμάζονται από τις οσμές που εκπέμπονται από τη λάσπη που συσσωρεύεται στις εγκαταστάσεις. Δήμαρχος και κάτοικοι διαμαρτύρονται για την αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται. Με χτεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Περάματος απαιτεί "από τους αρμόδιους να μεριμνήσουν, ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής".

Το κέντρο βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου. Εχει ολοκληρωθεί μόνο το στάδιο επεξεργασίας λυμάτων (καθίζηση), ενώ τα άλλα δύο, δηλαδή ο βιολογικός καθαρισμός και το τρίτο που αφορά την τελική επεξεργασία των λυμάτων, θα γίνουν στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για το δεύτερο στάδιο(έργο προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ. ).

Οπως μας είπε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,όποτε φυσάνε νότιοι άνεμοι, η κατάσταση στην πόλη γίνεται αφόρητη. Αυτό συμβαίνει γιατί δε γίνεται καλή επεξεργασία της λάσπης στη διαδικασία της καθίζησης. Οταν συγκεντρωθούν τα λύματα διαχωρίζονται τα στερεά από τα υγρά και τα πρώτα μεταβάλλονται σε λάσπη. Στη συνέχεια προσθέτουν στη λάσπη αυτή μικρόβια και γίνεται ζύμωση που διαρκεί μια βδομάδα. Μετά η λάσπη (σ. σ. κάθε μέρα "παράγονται" 100 τόνοι) εκτίθεται σε ανοιχτούς χώρους για να ξεραθεί.

Οι τόνοι της λάσπης φορτώνονται σε φορτηγά και αυτά με φορτηγίδες μεταφέρονται στη στεριά. Οι ποσότητες αυτές οδηγούνται στη χωματερή Α. Λιοσίων. Λόγω ανεπάρκειας όμως μεταφορικών μέσων η λάσπη συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα η δυσωδία να μεταφέρεται στο Πέραμα. "Ζητάμε να φεύγει αμέσως η λάσπη ή να ρίχνουν ασβέστη όταν παραμένει εκεί" μας λέει ο Γ. Πατσιλινάκος."Πρέπει να διατεθούν περισσότερα μεταφορικά μέσα και όταν φυσάει νοτιάς να παίρνονται ιδιαίτερα μέτρα, ακόμα και να σταματάνε τη διαδικασία" υπογραμμίζει. "Το έργο της Ψυττάλειας αποτελεί απόκτημα για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά έγινε λειψά. Πρέπει να ολοκληρωθεί".

Δεν φαινόταν χτες

Δε φαινόταν χτες η Αθήνα απ' το νέφος! Σήμερα αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση

Πόλη - εφιάλτης γίνεται το καλοκαίρι η πρωτεύουσα. Ως πότε;

Με μέτρα - "ασπιρίνες" προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση...

Αμμοβολιστής σε ώρα εργασίας, κατακαλόκαιρο

Η υπαίθρια εργασία είναι από τις πλέον επικίνδυνες σε συνθήκες καύσωνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ