- Στον κλοιό του θανατηφόρου δίδυμου νέφους και καύσωνα, αναμένεται να βρεθεί και σήμερα η πρωτεύουσα, κάτι που υποχρέωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ να λάβει τα συνήθη έκτακτα προληπτικά περιοριστικά μέτρα -... - 1996-07-04 00:00:00.0"/> - Στον κλοιό του θανατηφόρου δίδυμου νέφους και καύσωνα, αναμένεται να βρεθεί και σήμερα η πρωτεύουσα, κάτι που υποχρέωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ να λάβει τα συνήθη έκτακτα προληπτικά περιοριστικά μέτρα -... - 1996-07-04 00:00:00.0" /> Σε κλοιό νέφους και καύσωνα η Αθήνα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κλοιό νέφους και καύσωνα η Αθήνα
  • Στους 36 βαθμούς Κελσίου έφτασε χτες η θερμοκρασία στο Τατόι, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει ότι σήμερα αναμένεται να φτάσει κατά τόπους και τους 40 βαθμούς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν το επόμενο τριήμερο
  • Το όζον ξεπέρασε χτες το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, ενώ αυξημένες ήταν και οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου
  • Ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα - "ασπιρίνες" από τις 7 π.μ. - 8 μ.μ. σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

Στον κλοιό του θανατηφόρου δίδυμου νέφους και καύσωνα, αναμένεται να βρεθεί και σήμερα η πρωτεύουσα, κάτι που υποχρέωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ να λάβει τα συνήθη έκτακτα προληπτικά περιοριστικά μέτρα - "ασπιρίνες". Η Αθήνα εξακολουθεί, όμως, να παραμένει ανοχύρωτη, αφού για ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης του νέφους και αναβάθμισης αυτής της πόλης - "τέρατος" ούτε λόγος δε γίνεται, ενώ ακόμη και αυτό το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα "Αττική SOS" εδώ και 25 μήνες έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του...

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι το ΥΠΕΧΩΔΕ και ισχύουν από σήμερα το πρωί είναι τα εξής:

  • Από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, στο μικρό δακτύλιο απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των ταξί με ζυγό αριθμό.
  • Τις ίδιες ώρες, στο μεγάλο δακτύλιο θα μπορούν να κυκλοφορούν όλα τα ταξί και μόνο τα ΙΧ αυτοκίνητα με ζυγό αριθμό κυκλοφορίας.

Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα αυτά δε θα ισχύσουν για τους υποψήφιους στα ειδικά μαθήματα, που πρέπει, όμως, να επιδεικνύουν την κάρτα συμμετοχής τους στις Γενικές Εξετάσεις.

  • Από τις 7 σήμερα το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα, επιβάλλεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 30% στις 100 μεγαλύτερες πιο ρυπογόνες βιομηχανίες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Επίσης γίνεται σύσταση να αποφεύγεται από τις 7 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. η διακίνηση καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μεγάλος δακτύλιος περικλείεται από τους εξής δρόμους: Παραλιακή Λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγίας Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή- Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη μέχρι το Κερατσίνι (εξαιρείται το κέντρο του Πειραιά).

Θάλαμος αερίων

Και χτες, όμως, η ατμοσφαιρική ρύπανση μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε θάλαμο αερίων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το όζον ξεπέρασε επί δύο ώρες τουλάχιστον το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, δηλαδή τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι μετρήθηκε στη Λυκόβρυση (!) στα 306 και στη 1 μ.μ. στα 321 μικρογραμμάρια.

Αυξημένες ήταν, όμως, και οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου. Η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου (385 μικρογραμμάρια με όριο επιφυλακής τα 200) μετρήθηκε στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων. Ο ίδιος ρύπος, όμως, σημείωσε τιμές ανώτερες από το όριο επιφυλακής και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως η οδός Αθηνάς, η οδός Αριστοτέλους, το Περιστέρι και η Γεωπονική.

Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) χτες οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα δεν ξεπέρασαν τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Τατόι (36 βαθμοί) και στη Φιλαδέλφεια (35 βαθμοί), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο υδράργυρος ανέβηκε στους 36 βαθμούς στη Λάρισα, στις Σέρρες, στο Αγρίνιο και στη Δράμα. Η ΕΜΥ τονίζει ότι σήμερα αναμένεται να αυξηθεί και άλλο η θερμοκρασία και κατά τόπους προβλέπεται ότι θα φτάσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οσον αφορά το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με τη σημερινή, δηλαδή θα είναι γύρω στους εφτά βαθμούς παραπάνω από την κανονική θερμοκρασία για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, που είναι γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου...

Σε ετοιμότητα

Ηδη - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας - σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν, καθώς και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Χτες έως τις 6 το απόγευμα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεκάδες άτομα που αντιμετώπισαν προβλήματα. Συγκεκριμένα, είχαμε 25 καρδιολογικά περιστατικά, 12 πνευμονολογικά, 15 λιποθυμίες, ενώ 97 άτομα μεταφέρθηκαν για άλλες αιτίες. Παράλληλα, μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχει πάρει και η Νομαρχία Αθηνών. Συγκεκριμένα, από σήμερα και έως την Παρασκευή, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες Υγιεινής και Πρόνοιας, καθώς και το τμήμα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), οι υπάλληλοι των οποίων βρίσκονται συνεχώς στη Νομαρχία. Επίσης σε συντονισμό με τους δήμους - μέσω των ΚΑΠΗ - η Νομαρχία έχει καταγράψει τα ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα ανά δήμο, προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια αν χρειαστεί, ενώ το ΠΣΕΑ έχει ήδη καταγράψει όλους τους κλιματιζόμενους χώρους.

Εξάλλου, με εντολή του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου, τα δημοτικά ιατρεία θα παραμείνουν σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια του αναμενόμενου κύματος καύσωνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν σταθμοί υποδοχής για άτομα που θα παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας. Τα πέντε δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων - θα λειτουργούν από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. - βρίσκονται στα Πατήσια (Σαρανταπόρου 4), στην Κυψέλη (Χανίων 4Β), στα Πετράλωνα(Θεσσαλονίκης 46), στον Κολωνό (Αγίας Σοφίας και Προποντίδος) και στο Δουργούτι (Φανοσθένους και Σμιθ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Αθήνα πνίγηκε στο νέφος (1998-07-16 00:00:00.0)
Καύσωνας μέχρι ασφυξίας σ' όλη τη χώρα (1998-07-04 00:00:00.0)
Θάλαμος αερίων η Αθήνα (1998-06-26 00:00:00.0)
Στα ύψη το νέφος (1997-06-13 00:00:00.0)
Ασφυξία! (1997-05-22 00:00:00.0)
Ζέστη και νέφος "πνίγουν" την πρωτεύουσα (1996-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ