Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζέστη και νέφος "πνίγουν" την πρωτεύουσα

Στους 40 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες. Οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως έχουν λάβει έκτακτα μέτρα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση

Πολύ υψηλότερες απ' ό,τι προβλέπουν τα "στάνταρ" της εποχής θα είναι οι θερμοκρασίες το ερχόμενο πενθήμερο, γεγονός που έχει αναγκάσει τους αρμόδιους φορείς να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Παράλληλα, αναμένεται και σημαντική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα μεταβάλει το λεκανοπέδιο Αττικής, για άλλη μια φορά, σε θάλαμο αερίων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τονίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και την Κυριακή. Σήμερα προβλέπεται ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Πέμπτη ο υδράργυρος θα ανέβει στους 39 και κατά τόπους ενδέχεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου! Οσον αφορά το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα μ' αυτήν της Πέμπτης, δηλαδή - σύμφωνα με την ΕΜΥ - θα είναι γύρω στους 7 βαθμούς παραπάνω από την κανονική θερμοκρασία για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, που είναι γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου...

Και νέφος...

Ισχυρές δόσεις δηλητηριωδών ρύπων του νέφους ανέπνευσαν χτες τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας, ενώ προβλέπεται ότι και σήμερα η ατμοσφαιρική ρύπανση θα κυμανθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στην οδό Πατησίων στα 367 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200! Παράλληλα, αυξημένες τιμές παρουσίασε και ο ρύπος του όζοντος που έφτασε στη Λυκόβρυση στα 265 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Ηδη - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας - σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν, καθώς και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την προπαρασκευή των κατάλληλων αιθουσών και χώρων στα νοσοκομεία, για τη λειτουργία των κλιματιστικών και του υπόλοιπου απαραίτητου εξοπλισμού. Ιδωμεν...

Παράλληλα, μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχει πάρει και η Νομαρχία Αθηνών. Συγκεκριμένα, από σήμερα και έως την Παρασκευή βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες Υγιεινής και Πρόνοιας, καθώς και οι δήμοι της Νομαρχίας Αθηνών. Εξάλλου, με εντολή του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου, τα δημοτικά ιατρεία θα παραμείνουν σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια του αναμενόμενου κύματος καύσωνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν σταθμοί υποδοχής για άτομα που θα παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας. Τα πέντε δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται στα Πατήσια (Σαρανταπόρου 4), στην Κυψέλη (Χανίων 4Β), στα Πετράλωνα (Θεσσαλονίκης 46), στον Κολωνό (Αγίας Σοφίας και Προποντίδος) και στο Δουργούτι (Φανοσθένους και Σμιθ).

Τι να προσέχετε

Οι πλέον ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού στις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες, καθώς επίσης και οι εργάτες, οι αγρότες και οι αθλητές, λόγω των φύσης των ενασχολήσεών τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου τα εξής:

  • Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στον ήλιο και να κάθονται σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Αν κάποιος είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στον ήλιο, καλό θα ήταν να φορά καπέλο, ενώ τα ρούχα του να είναι ανοιχτόχρωμα, λεπτά και ευρύχωρα.
  • Να πίνουν άφθονο νερό ή φυσικούς χυμούς, να αποφεύγουν την κατανάλωση αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών, την έντονη σωματική κούραση, ενώ τα γεύματά τους να είναι ελαφρά, αλλά με αρκετό αλάτι.
  • Να κάνουν όσο μπορούν περισσότερα ντους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τις θερμές ώρες της μέρας να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και να χρησιμοποιήσουν, αν είναι δυνατόν, κλιματιστικά ή ανεμιστήρες.

Τέλος, όσοι κάνουν χρήση φαρμάκων, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή είναι καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί και αλκοολικοί θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον γιατρό τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ