Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Εμμένει στην κατάργηση το υπουργείο Παιδείας

Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις

Εμμένει στα σχέδιά του για κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων το υπουργείο Παιδείας και, κατά την πάγια τακτική του, πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες 15 - 20 μέρες τις προτάσεις του για το "Νέο σύστημα πολύπλευρης βιβλιογραφικής ενημέρωσης των φοιτητών", όπως το ονομάζει.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας στη συνάντηση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με θέμα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και τη συμμετοχή καθηγητών και Συλλόγων Εκδοτών στην αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας Γ. Πνευματικός ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για να εξετάσει το θέμα ολοκλήρωσε πριν τρεις βδομάδες το έργο της, την επεξεργασία δηλαδή των σκέψεων που είχε διατυπώσει το υπουργείο Παιδείας. Οπως φάνηκε από τα λεγόμενά του, οι τελικές προτάσεις δε διαφέρουν από αυτές που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι ο υπουργός Παιδείας και οι οποίες προκάλεσαν κύμα κινητοποιήσεων από τους φοιτητές και τους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να "παγώσουν".

Το νέο σύστημα, με πρόσχημα την κατάργηση "της μονομερούς λογικής του ενός συγγράμματος" προβλέπει χρήση της "βιβλιοκάρτας", η οποία, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός, θα έχει αξία 15.000 δρχ. το διδακτικό εξάμηνο, με την οποία θα μπορούν οι φοιτητές να επιλέξουν με ευθύνη τους τα βιβλία τους από το εμπόριο. Παράλληλα, προβλέπει "αναβάθμιση των βιβλιοθηκών" με χρηματοδότηση από το Β ΚΠΣ στην κατεύθυνση της κατάργησης της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του υπουργού, το νέο σύστημα δε θα επιβληθεί "διά νόμου" σε όλα τα Τμήματα των πανεπιστημίων, αλλά εφόσον τα όργανα του Τμήματος το αποφασίσουν.

Ο αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Π. Γετίμης, αναφερόμενος στο σύστημα του ενός συγγράμματος, τόνισε ότι, παρ' όλα τα θετικά του, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα, αφού αναπαράγεται η αυθεντία του ενός και οδηγεί σε εξάρτηση τους φοιτητές. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ενός συγγράμματος, θέτοντας ως προϋποθέσεις για το νέο σύστημα να μην στερεί πόρους από τα πανεπιστήμια, αλλά να οδηγήσει σε ορθολογικότερη κατανομή πόρων, να μην βλέπει το υπουργείο τον φοιτητή με τη λογική του εμπορίου. Εκανε, όμως, λόγο και για "κυκλώματα" μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια που "μπλοκάρουν" τις όποιες αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ