Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πληρώνουν κομπίνες καπνεμπόρων!

Η Κομισιόν ανακοίνωσε στην κυβέρνηση την παρακράτηση 10,1 δισ. δραχμών που θεωρεί πως εισπράχτηκαν παράνομα από τους καπνεμπόρους ως εξαγωγικές επιδοτήσεις και πριμ για καπνά

Απάτες και κομπίνες που αποδίδονται από το Διευθυντήριο της ΕΕ σε καπνεμπόρους, που κατηγορούνται ότι εισέπραξαν παράνομα εξαγωγικές επιδοτήσεις και πριμ για καπνά, καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα φορά οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα παρακρατήσει το ποσό των 10,1 δισ. δραχμών από τις επιδοτήσεις του 1997!

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κατηγορεί πέντε ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού για "σοβαρές απάτες" ύψους 10,1 δισ. δραχμών,κατά τη διάρκεια της περιόδου 1986-'89, επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές αρχές και ανακοινώνει ότι το παραπάνω ποσό θα παρακρατηθεί από το Γεωργικό Ταμείο (FEOGA) εντός του 1997. Η Κομισιόν, με επιστολή του Γενικού Διευθυντή Γεωργίας Γκι Λεγκρά προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας Γ. Κουμαντάκη,την 4η Ιουνίου 1996, ανακοινώνει ότι μετά από έρευνες των υπηρεσιών της Κομισιόν διαπιστώθηκαν "σοβαρές απάτες" στον τομέα καπνού από πέντε ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, της τάξης των 10.102.647.670 δραχμών.

Οι απάτες εις βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού, αναφέρεται, έγιναν την περίοδο 1986-1989 και αφορούσαν εξαγωγές καπνού προς την Αλβανία και τη Βουλγαρία.Κατά πληροφορίες μας, η κατηγορία είναι ότι οι παραπάνω καπνέμποροι έκαναν εξαγωγές καπνών ανεπεξέργαστων, αλλά τα παρουσίαζαν ως επεξεργασμένα και εισέπρατταν τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις. Το θέμα έφτασε στην ΕΕ μετά από σχετικές καταγγελίες ανταγωνιζόμενων συμφερόντων του καπνεμπορίου και ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις ελληνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσίαζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες βεβαίωναν πως οι εξαγωγές έγιναν κανονικά, σύμφωνα με τα διατιθέμενα στοιχεία... Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κομισιόν και το ΦΕΟΓΚΑ ζητάει πίσω ως "αδικαιολογήτως καταβληθέντα" τα 10,1 δισ. δραχμές που θεωρεί ότι δόθηκαν για εξαγωγικές επιδοτήσεις και πριμοδοτήσεις 25.000 τόνων καπνού. που οδηγήθηκαν προς τις δυο αυτές βαλκανικές χώρες.

Η Κομισιόν κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για "παραλείψεις" ελέγχων και για "μη ανταπόκριση" στις κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν είχε ζητήσει από το 1993 να γίνει σχετική έρευνα για την περίοδο 1986-1989, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται, έκανε "έρευνα" για την περίοδο 1990-'91 (...), περίοδο για την οποία δε χρειάζονταν έλεγχος, οι εκκαθαρίσεις λογαριασμών των δύο αυτών ετών έχουν κλείσει οριστικά. Ετσι η Κομισιόν πληροφορεί την κυβέρνηση ότι στις αρχές του 1997 θα παρακρατηθεί από το Γεωργικό Ταμείο σε δυο ισόποσες δόσεις το ποσό των 10,1 δισ. δραχμών. Η Κομισιόν δίνει μια πεντάμηνη προθεσμία στην κυβέρνηση, προκειμένου να διεκδικήσει δικαστικά από πέντε επιχειρήσεις την επιστροφή των χρημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ