Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σεργιάνι της ειρήνης στο Αιγαίο

Διήμερες εκδηλώσεις στη Λέσβο από φιλειρηνικές ελληνικές και τουρκικές οργανώσεις

Ξέρουμε τους αίτιους! Είναι αυτοί που θέλουν να διαιρούν για να βασιλεύουν, είναι αυτοί που συντηρούν την ένταση στο Αιγαίο, για να βάλουν χέρι στα πετρέλαια της περιοχής και να καταστήσουν σίγουρο ορμητήριό τους, τις δύο χώρες.

Είναι αυτοί που θέλουν να πουλάνε τα όπλα τους - τις περισσότερες φορές παρωχημένης τεχνολογίας - να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι όπλων και να αιματοκυλούν τους λαούς.

Είναι αυτοί που συντηρούν τον εθνικισμό και σοβινισμό στις δύο χώρες, για να στέλνουμε εμείς τα παιδιά μας να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για τα δικά τους συμφέροντα. Είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κι από κοντά έχουν ως στήριγμα τη στρατοκρατική κυβέρνηση της Αγκυρας που τη σιγοντάρουν στις προκλήσεις σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που τους καλεί να δώσουν λύση! Να δώσουν λύση αυτοί ακριβώς που δημιουργούν το πρόβλημα!

Ξέρουμε τον αίτιο! Και ξέρουμε τι φοβάται: Την αντίσταση των λαών. Οι δύο λαοί δυναμώνουμε το κίνημα ειρήνης. Το στρέφουμε ενάντια στον αίτιο. Για να ζήσουμε ειρηνικά με φιλία και συνεργασία. Οι λαοί παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης - φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς, κόντρα στις επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κόντρα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών που σιγοντάρουν το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Αυτά βροντοφώναξαν ο λαός της Αγιάσου,ο λαός της Αγίας Παρασκευής,οι μαζικοί φορείς της Λέσβου, οι Τούρκοι ειρηνιστές από τα απέναντι παράλια και την Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια του διήμερου των φιλειρηνικών εκδηλώσεων ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ενα διήμερο με μεγαλειώδεις λαϊκές συγκεντρώσεις (Αγιάσος - Αγ. Παρασκευή) και με πετυχημένες και γόνιμες συζητήσεις (Εργατικό Κέντρο - ΦΟΜ) ανάμεσα στους Τούρκους ειρηνιστές και τους μαζικούς φορείς του νησιού. Και όλοι έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν τις φιλειρηνικές εκδηλώσεις με διάφορους τρόπους, αναπτύσσοντας το φιλειρηνικό κίνημα, τόσο στη Λέσβο, όσο και στα απέναντι παράλια.

"Μπορούμε να συνεννοηθούμε"

"Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το Αιγαίο σε μια λίμνη αίματος. Αυτό ας το πάρουν χαμπάρι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι πολεμοκάπηλοι. Δε θα επιτρέψουμε να σκοτωθούν τα παιδιά μας για τα άνομα και βρώμικα συμφέροντά τους... Μπορούμε οι λαοί να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, δίνοντας τα χέρια για να κάνουμε μια γέφυρα στο Αιγαίο που θα σεργιανάει επάνω η ειρήνη", είπε ο δήμαρχος της Αγιάσου Νίκος Σουσαμλής,καλωσορίζοντας τους Τούρκους ειρηνιστές στην Αγιάσο.

"Οταν βρέχει στην Πέργαμο, βρέχει και εδώ. Οταν κρυώνετε εσείς στην Αγιάσο, κρυώνουμε κι εμείς στην Πέργαμο. Οταν έχει λιακάδα στην Αγιάσο, έχουμε κι εμείς στην Πέργαμο! Οταν μαζεύεται τις ελιές σας εδώ, μαζεύουμε κι εμείς τις δικές μας απέναντι. Εχουμε τους ίδιους καημούς και τα ίδια βάσανα. Από τους λαούς μας εξαρτάται η ειρήνη. Απαντάμε: Ναι στη γέφυρα ειρήνης στο Αιγαίο που πρότεινε ο δήμαρχος Αγιάσου", απάντησε ο δήμαρχος Περγάμου, Σεφά Τασκίν.Και η Αγιάσος σείστηκε από τα χειροκροτήματα του λαού της, που κατέκλυσε την πλατεία και τους γύρω δρόμους.

"Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα προς τους υπερατλαντικούς εμπόρους του πολέμου. Δε θέλουμε τα κανόνια και τους πυραύλους τους. Κρεατομηχανές των νέων μας. Προτιμούμε οι δύο λαοί να δώσουμε τα τρισεκατομμύρια αυτά που βγαίνουν από το υστέρημα των λαών μας, όχι στους εμπόρους των όπλων και στους μιζαδόρους του πολέμου. Αλλά να τα δώσουμε για έργα προόδου, ανάπτυξης και πολιτισμού για τους λαούς μας", είπε ο πρόεδρος της Αγίας Παρασκευής,Απόστολος Κομνηνάκας.

"Επίτηδες, μας δημιουργούν προβλήματα οι ξένες δυνάμεις... Δε θέλω πια κανένας να δηλητηριάσει και να σκοτώσει τα παιδιά μας. Δε θ' αφήσουμε πια κανένα να λέει τις παλιές και κακές ιστορίες στα παιδιά μας. Η συγκέντρωση στην Αγιάσο και στην Αγία Παρασκευή δίνουν την απάντηση στις ξένες δυνάμεις...", θα πει στο χαιρετισμό του ο Βεκτάς Τζενίζ,πρόεδρος της Ελληνοτουρκικής Φιλίας και η Αγία Παρασκευή σείστηκε από τα χειροκροτήματα του λαού της, που κατέκλυσε την πλατεία και τους γύρω δρόμους.

"Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην Αγιάσο και την Αγία Παρασκευή δίνουν την καλύτερη απάντηση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Σ' αυτούς που ματοκύλισαν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας για να εγκαταστήσουν τις 60 χιλιάδες ΝΑΤΟικούς στρατιώτες. Το ίδιο σχεδιάζουν και για το Αιγαίο με την ίδια συνταγή. Υποδαυλίζουν τον εθνικισμό. Ενθαρρύνουν τους στρατοκράτες για να συντηρείται η ένταση, ώστε να επέμβουν ως επιδιαιτητές για τα πετρέλαια του Αιγαίου, για να πουλάνε τα όπλα τους. Στήριγμά τους, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Οι λαοί μπορούν να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση. Το δρόμο δείχνουν η Αγιάσος και η Αγία Παρασκευή.

Στο δίλημμα, "σφαγείο ή αντίσταση;", η ΕΕΔΥΕ και οι λαοί μας απαντούν: Αντίσταση",είπε, ανάμεσα στ' άλλα, ο Θανάσης Παφίλης,γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Στα χέρια των λαών

"Το διήμερο αυτό των φιλειρηνικών εκδηλώσεων στέλνει μήνυμα στους ιμπεριαλιστές και στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, που δεν αρνούνται το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή: Την υπόθεση της ειρήνης παίρνουν στα χέρια τους οι δύο λαοί. Και πως, πέρα από όλα τα άλλα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την οικονομική και κοινωνική καθυστέρηση και τα μονοπώλια να λυμαίνονται την περιοχή μας, συντηρώντας, ακριβώς γι' αυτό το λόγο, την ένταση", θα πει στο χαιρετισμό της η Μαρία Τουρβαλή,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Μυτιλήνης.

Τόσο στην Αγιάσο, όσο και στην Αγία Παρασκευή, οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητικές. Να σφίγγουν εγκάρδια τα χέρια των Τούρκων ειρηνιστών, να τους αγκαλιάζουν, να δακρύζουν όλοι μαζί. "Είμαι από την Πέργαμο", λέει ένας Αγιασώτης. "Εγώ κατάγομαι από τον Πολιχνίτο", λέει ο δήμαρχος της Περγάμου. Αξίζει να σημειωθεί πως από την Πέργαμο είχε έρθει χορευτικό συγκρότημα με λαϊκούς οργανοπαίχτες, που, μαζί με τα αντίστοιχα χορευτικά συγκροτήματα και τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Αγιάσου και της Αγίας Παρασκευής, διασκέδασαν τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εσυραν το χορό Ελληνες και Τούρκοι, έτσι, που δεν ξεχώριζαν πια. Ενα ξέφρενο λαϊκό πανηγύρι, ένα πραγματικό πανηγύρι της ειρήνης. Αξίζει να σημειωθεί πως το διήμερο ειρήνης διοργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ Μυτιλήνης, η "Νεανική δράση για την ειρήνη" και οι "Δημοσιογράφοι για την ειρήνη στο Αιγαίο".

Από την πλευρά των Τούρκων ειρηνιστών, συμμετείχαν ο δήμαρχος Περγάμου Σεφά Τασκίν, δημοτικοί σύμβουλοι Περγάμου, εργαζόμενοι στο Δήμο Περγάμου, ο πρόεδρος της Ελληνοτουρκικής Φιλίας Βεκτάς Τζενίζ, δημοσιογράφοι από τα απέναντι παράλια και την Κωνσταντινούπολη, εμπορικοί παράγοντες από τη Σμύρνη. Από τη Λέσβο συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο (που φιλοξένησε τους Τούρκους ειρηνιστές σε αίθουσα του κτιρίου του και έγινε συζήτηση), η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου, ο Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών, η Ενωση Ξενοδόχων, η Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δήμος Αγιάσου, οι Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Λουτρών και Λισβορίου, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ, Στ. Σκοπελίτης και Β. Παλαιολόγος,ο δήμαρχος Θερμής Καμενής Δημήτρης,οι δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης Μ. Βενέτας και Β. Χριστοδούλου,ο πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Πάλλης,ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γ. Παυλής και ο Γ. Παζαϊτης,διευθυντής του ωδείου "Ν. Σκαλκώτας", παράρτημα Λέσβου.

Ο μοναδικός βουλευτής που παραβρέθηκε σ' όλες τις εκδηλώσεις του διήμερου ήταν ο Στρ. Κόρακας,βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, ο οποίος πήρε μέρος και στη συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ), ανάμεσα στους μαζικούς φορείς του νησιού και στους Τούρκους ειρηνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ