Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ανεβαίνει το κύρος του Κόμματος

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Κοζάνη οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και την αγροτιά της περιοχής, ενώ αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός από τους αντιπροσώπους σχετικά με τα μέτωπα πάλης, που καλούνται να δημιουργήσουν οι κομμουνιστές γύρω από προβλήματα που απασχολούν το λαό. Επίσης η Συνδιάσκεψη έθεσε ειδικά πλάνα για την κομματική οικοδόμηση στο χώρο της Δυτ. Μακεδονίας.

Στην εισήγηση του Συντονιστικού Γραφείου Δυτ. Μακεδονίας, που παρουσίασε ο γραμματέας περιοχής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Σταμπολίδης, έγινε μία εκτενής αναφορά στα προβλήματα της πλέον υποβαθμισμένης περιοχής της χώρας μας. "Στη Δυτ. Μακεδονία σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική της ζωή, τονίζει η εισήγηση. Ιδιαίτερα μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς, βγήκαν στην επιφάνεια τα μεγάλα, χρόνια προβλήματα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του πληθυσμού ακόμα και σε πόλεις που είχαν μια τάση αύξησης έως το τέλος της δεκαετίας του '80, όπως η Καστοριά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Δυτ. Μακεδονία έρχεται πρώτη στην ανεργία από όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή, έργα που να ενισχύουν την παραγωγική βάση δε γίνονται".

Αναφερόμενη στον αγροτικό τομέα, η εισήγηση τόνισε ότι "έχουμε συγκέντρωση μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, ο κλάδος της γούνας βρίσκεται ίσως στη χειρότερη κρίση των τελευταίων χρόνων, ενώ ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στη ΔΕΗ δε γίνεται.

"Διαπίστωσή μας είναι", συνέχισε ο Κ. Σταμπολίδης,"ότι το κύρος του Κόμματος στη Δυτ. Μακεδονία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Φαίνεται ότι υπάρχει τάση ανόδου της εκλογικής μας επιρροής και γενικότερα της απήχησης της πολιτικής μας (πρόσφατες εκλογές στη ΔΕΗ). Ωστόσο, επισημαίνεται, η πολιτική παρουσία του Κόμματος, η σύνδεση με τη γενικότερη πολιτική προοπτική που έχει ο τόπος είναι αδύνατη, δεν υπάρχει μόνιμη, σταθερή παρουσία".

Συσπείρωση πάνω στα προβλήματα

Πολλοί σύντροφοι στις ομιλίες τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην πολιτική απόφαση του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, όπου τονίζεται ότι το άμεσο πολιτικό καθήκον για τους κομμουνιστές που απορρέει από το Πρόγραμμα είναι η δράση για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. "Να σηκώσουμε, είπαν, μέτωπα γύρω από τα προβλήματα που μπορούν να συσπειρώσουν τον κόσμο (ΔΕΗ, ανεργία, αγροτικά προβλήματα κλπ)". Οι αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν στις περιοχές με φθίνουσα πορεία, όπως είναι τα Γρεβενά και η περιοχή Βοϊου, ενώ πολλοί μίλησαν για τη μεγάλη ανεργία στο Νομό Καστοριάς σαν αποτέλεσμα της κρίσης στη γούνα. Ακριβώς αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης των γουνεργατών και των μικρομεσαίων γουνοποιών, τονίστηκε. Στην ομιλία του, ο Στ. Βλάχος, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ, τόνισε ότι "τη ΔΕΗ θέλει η ΕΕ να την κλείσει για να παίρνουν ενέργεια στα δικά της μονοπώλια και να μας τη μεταπουλάνε κι εμείς να παίζουμε το ρόλο του μεταφορέα". "Εκεί - συνέχισε - θα πρέπει "να ανοίξουμε" τις θέσεις μας και να κάνουμε ουσιαστική πρόταση. Και η πρόταση ανάπτυξης είναι η διάνοιξη ορυχείων. Να πούμε στον κόσμο γιατί εμείς θέλουμε τη ΔΕΗ. Τη θέλουμε για να υπάρχει μια τιμολογιακή πολιτική προς το συμφέρον των αγροτών, των βιοτεχνών. Ετσι θα τραβήξουμε τον κόσμο. Με ένα τέτοιο αίτημα έχουν συμφέρον όλοι και φυσικά το συγκεκριμένο αίτημα έχει αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ