Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περικοπές δαπανών και κατάργηση προγραμμάτων

Η κυβέρνηση επιμένει στη συρρίκνωση του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Θ. Κοτσώνη. Μαχητική απάντηση και πορεία των εργαζομένων στον Οργανισμό χτες

Δυναμική απάντηση έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) στην πολιτική των περικοπών στην υγεία και την πρόνοια που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό έχουν συγκροτήσει επιτροπή αγώνα και χτες έκαναν τετράωρη στάση εργασίας (10.30 πμ - 2.30 μμ) με καθολική επιτυχία. Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Θ. Κοτσώνη και το διευθυντή του γραφείου υπουργού κ. Αναγνωστόπουλο.Οι εργαζόμενοι έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠ, εξαιτίας των συνεχόμενων περικοπών τα τελευταία χρόνια, τα οποία και καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των μονάδων του Οργανισμού και των παρεχομένων υπηρεσιών. Μάλιστα σε κάποια προγράμματα φροντίδας και σίτισης οι γονείς των φιλοξενουμένων συμμετέχουν χρηματικά σε ποσοστό 70%! Μόνο για φέτος ο ΕΟΠ έχει έλλειμμα περίπου 3,7 δισ. δραχμές.

Ο Θ. Κοτσώνης,σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, υποστήριξε ότι "οι περικοπές των δαπανών θα γίνουν και κάποια προνοιακά προγράμματα που δε θα θεωρηθούν λειτουργικά θα καταργηθούν". Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενοποίηση των οργανισμών πρόνοιας. Επίσης διαφάνηκε ότι ένα μέρος των διοικητικών υπαλλήλων - το υπουργείο θεωρεί υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό τους για τον ΕΟΠ - καθώς και ορισμένα προγράμματα θα μεταφερθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο υφυπουργός, στην προσπάθειά του να "χρυσώσει" το χάπι, υποστήριξε ότι "τόσο η ενοποίηση όσο και η κατάργηση κάποιων προνοιακών φορέων, είναι κάποιες σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας είναι αντίθετη με αυτή την πρόταση και δεν πρόκειται να προχωρήσει, αν δε γίνει ένας κεντρικός κορμός και δεν υπάρξουν έγγραφες θέσεις από τους διάφορους προνοιακούς φορείς".

Δυναμική πορεία

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν η δεύτερη μέσα σε διάστημα περίπου 20 ημερών. Η πορεία των εργαζομένων ξεκίνησε από τα γραφεία του Οργανισμού, πίσω απ' τη Μητρόπολη Αθήνας, και μέσω των οδών Αθηνάς και Γ' Σεπτεμβρίου κατέληξε στο υπουργείο.

Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας ο κόσμος φώναζε συνθήματα ενάντια στιςπερικοπές στην πρόνοια: "Πρόνοια για όλο το λαό όχι στη λιτότητα και το συμβιβασμό". "Συρρίκνωση της πρόνοιας σημαίνει αδιαφορία, χρήστες και εργαζόμενοι ζητούν ευαισθησία". "Την πρόνοια κανείς δεν τη χαρίζει, πληρώνει ο εργαζόμενος, το κράτος το γνωρίζει". "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, θέλουμε πρόνοια και όχι επαιτεία". "Προγράμματα κοινωνικά δε γίνονται χωρίς λεφτά".

Η κατάσταση του ΕΟΠ είναι κάτι παραπάνω από δραματική. "Για φέτος το καλοκαίρι το οικονομικό τμήμα του ΕΟΠ, ενέκρινε 15 εκατομμύρια για τον ιματισμό των παιδιών και δόθηκαν τελικά μόνο τα δύο...", είπε στο "Ρ" ο Δ. Μητάκος οικονομικός διευθυντής του ΕΟΠ. Μόλις προχτές δόθηκε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση 450 εκατ. δραχμών για τα λειτουργικά έξοδα του Ιούλη 1996.

Στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι μη έγκριση δαπανών, η διακοπή δραστηριοτήτων, η επί πιστώσει δαπάνη για τη διατροφή των φιλοξενουμένων, η συμμετοχή των γονέων στη διατροφή και σε προγράμματα φροντίδας, σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 70%, καθώς και η μη έναρξη προγραμμάτων ήδη εγκεκριμένων και επιδοτούμενων από την ΕΕ λόγω έλλειψης κονδυλίων, έχει οδηγήσει τον Οργανισμό σε τραγικό αδιέξοδο και έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους εργαζομένους."Εμείς ζητήσαμε από την ηγεσία του υπουργείου να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των προγραμμάτων και να σταματήσει τη συρρίκνωση της πρόνοιας και να αποτρέψει τη μετατροπή της σε επαιτεία", είπε στο "Ρ" η Μ. Κουρή διευθύντρια στη Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΕΟΠ.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ