Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρειάζεται μέτωπο για σύγκρουση

Του Τάκη Πατούλα, γραμματέα της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

- Πώς βιώνει η Αιτωλοακαρνανία τις συνέπειες από την εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης";

- Η κατάσταση στο νομό είναι ζοφερή. Το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται με τις ποσοστώσεις και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που καθορίζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, καθώς και την αύξηση του κόστους παραγωγής τους. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότεροι μικροί αγρότες να ξεριζώνονται καθημερινά. Η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Για τη νεολαία είναι όνειρο η ανεύρεση εργασίας, που όταν πραγματοποιείται περιστασιακά γίνεται εφιάλτης, εξαιτίας της εκμετάλλευσης και των "νέων" εργασιακών σχέσεων. Μέσα σ' αυτό το οικονομικό περιβάλλον είναι προδιαγεγραμμένη και η πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επετηρίδα του "λουκέτου". Η δημόσια δωρεάν υγεία ασφυκτιά στα πλαίσια του οικονομικού προγράμματος "σύγκλισης". Τα δύο ανεπαρκή, από πλευράς κλινών, νοσοκομεία του νομού λειτουργούν με το 50% του ιατρικού προσωπικού και τα Κέντρα Υγείας με το 30%. Το κόστος της μόρφωσης έχει γίνει απαγορευτικό για την πλειοψηφία των κατοίκων, με τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και το "φούντωμα" της παραπαιδείας.

- Ποιους θεωρείτε υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση;

- Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν την κύρια ευθύνη, καθώς με τις πολιτικές τους οδήγησαν την Αιτωλοακαρνανία στο μαρασμό. Πολιτικές, που ήταν αντίθετες με την προστασία της ντόπιας παραγωγής, με την εκμετάλλευση των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών του νομού, με τη βιομηχανοποίηση των προϊόντων που παράγονται εδώ (καπνός, ελιές, βαμβάκι, καλαμπόκι, εσπεριδοειδή) και καταδίκασαν την Αιτωλοακαρνανία να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης της χώρας. Πολιτικές, που δεν αξιοποίησαν τις φυσικές πηγές πλούτου του νομού, όπως τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τον Αμβρακικό κόλπο, τις λίμνες, τα δάση και το λιμάνι Πλατυγυαλίου σαν εμπορικό λιμάνι. Πολιτικές, που ήταν ενταγμένες στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Αλλωστε το ίδιο γίνεται και σήμερα με τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και τη μετατροπή του λιμανιού Πλατυγυαλίου σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων. Πολιτικές, που προσαρμόζονται στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ευθύνη, βέβαια, έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά αποδέχτηκαν αυτήν την πολιτική, υπερψηφίζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

- Πάντως, από όσα αναφέρατε, φαίνεται ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί στο νομό ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας παραγωγής.

- Φυσικά. Και υπάρχουν έτσι οι προϋποθέσεις να μην ερημώσουν τα χωριά, να χτυπηθεί ριζικά η ανεργία, να αρχίσει η οικονομική άνθηση του νομού. Ολα αυτά, όμως, δεν μπορούν να γίνουν με την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Χρειάζεται μια ριζικά αντίθετη πολιτική, που δε θα ικανοποιεί τις ορέξεις του κεφαλαίου, αλλά θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων όσοι βιώνουν τις συνέπειες της σημερινής κατάστασης, που σίγουρα αύριο θα είναι χειρότερη. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο πάλης, που θα έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου, τα οποία εκφράζονται με τις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις και στηρίζονται από όλους τους "ευρωλάγνους". Μέτωπο, που θα αντισταθεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση που του επιβάλλουν και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολιτικές λύσεις, που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος. Μέτωπο, όπου θα συναντηθούν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις που τα συμφέροντά τους συγκρούονται με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν για τη δημιουργία αυτού του μετώπου, θα γίνουν πρωτοπόροι στους αγώνες του, θα προσπαθήσουν να μπολιάσουν το κίνημα με την αναγκαιότητα για την ενίσχυση του ΚΚΕ και την ανατροπή αυτού του πολιτικού συστήματος.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ