Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΙΚΑ

Το ΙΚΑ είναι ο μοναδικός στον κόσμο Οργανισμός, με αυτό το εύρος της συνταξιοδοτικής και υγειονομικής κάλυψης (καλύπτει πάνω από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους), που στηρίζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ό αιώνα.

Το ΙΚΑ έχει προβλήματα και είναι δικαιολογημένες οι ενστάσεις που εγείρονται απ' τους ασφαλισμένους για την ταλαιπωρία στις υπηρεσίες υγείας και από τους συνταξιούχους για τις συντάξεις πείνας. Σε καμία όμως περίπτωση αυτές οι ενστάσεις δεν μπορούν να αναιρέσουν τα πλεονεκτήματα που έχει αυτή η δομή από οικονομική, τεχνική, οργανωτική και κοινωνική άποψη.

Το ΙΚΑ, εν κατακλείδι, αποτελεί την ενσάρκωση της κοινωνικής πολιτικής τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα μας. Είναι μια σημαντικότατη κατάκτηση των εργαζόμενων και αποσπάστηκε με πολύχρονους, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Κι όμως, ο μεγάλος αυτός Οργανισμός υπήρξε για τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων το καλύτερο πεδίο λεηλασίας και ρουσφετολογικής πολιτικής. Καταλήστεψαν τα αποθεματικά του - υπολογίζονται σε 2-4 τρισεκατομμύρια - και τα έδωσαν "δανεικά κι αγύριστα" σε αεριτζήδες βιομηχάνους. Εκαναν... κοινωνική πολιτική, με τα λεφτά των ασφαλισμένων, όταν ήθελαν να δείξουν φιλολαϊκό πρόσωπο και βόλευαν τα "δικά τους" παιδιά.

Αν και είναι Οργανισμός των εργαζομένων, ποτέ δε δόθηκε στο ΙΚΑ η δυνατότητα της αυτοδιοίκησής του. Η Διοίκησή του χρησιμοποιήθηκε - με ελάχιστες εξαιρέσεις - για την "αξιοποίηση" αποτυχημένων συνήθως πολιτευτών. Το ΙΚΑ προσφέρθηκε και για πλιάτσικο, στην κυριολεξία, από διάφορους μεγαλοσχήμονες. Οι οφειλέτες δεν ανησύχησαν ποτέ για τα χρέη τους προς το ΙΚΑ, αφού "έγινε νόμος" η παραγραφή και οι χαριστικές ρυθμίσεις. Η ΝΔ ψήφισε το νόμο 1892, με τον οποίο χαρίζονται οι οφειλές των εργοδοτών μέχρι και 98% και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2224/94, που χαρίζει τις οφειλές μέχρι και 100%.

Τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει 36 χαριστικές δόσεις για τα 650 δισ. δραχμές των χρεών. Κι ας είναι, το ένα τρίτο από αυτά τα χρέη υπεξαιρεμένα χρήματα. Οι εργοδότες, δηλαδή, εισέπραξαν τις εισφορές των εργαζομένων και τις έβαλαν στην τσέπη τους, αντί να τις αποδώσουν στο ΙΚΑ.

Κι ενώ, θα περίμενε κανείς κάποιον εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα, για να σταματήσει την παρανομία, έρχεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας και βγάζει μιαν απόφαση, με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα της υπουργικής απόφασης, για τα ελάχιστα κριτήρια των οικοδόμων.

Οι οικοδόμοι, μετά την προσφυγή των κατασκευαστών στο ΣτΕ, είχαν προειδοποιήσει τους υπουργούς Εργασίας, Τζουμάκα και Γιαννόπουλο, και ζήτησαν τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Αλλά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αδράνησε. Κι όμως η ίδια ηγεσία τσακίζεται, για να μη χαλάσει τα χατίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απαιτεί να σταματήσει η απόδοση στο ΙΚΑ των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζομένων στα Κοινοτικά προγράμματα. Η ίδια ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέχεται την καταστρατήγηση του ίδιου νόμου απ' την Εργατική Εστία, που ασφαλίζει τους καταρτιζόμενους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Οταν, δηλαδή, είναι να "πάρει κάτι" το ΙΚΑ, επεμβαίνει ένας "συνεταιρισμός" εξουσιών και συμφερόντων και του προκαλεί αιμορραγία.

Κι ύστερα οι κυβερνήτες θα έρθουν και θα "θρηνούν", ως νέες ιερεμιάδες, πάνω στα συντρίμμια των ελλειμμάτων του ΙΚΑ και θα προτείνουν τριφασικές λύσεις στο ασφαλιστικό σύστημα κατά τα πρότυπα της Χιλής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ