Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Μπόχα και δυσωδία από την Ψυττάλεια

Το κέντρο βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια αποτελούσε για χρόνια στόχο πάλης για τους κατοίκους των δυτικών προαστίων του Πειραιά. Το έργο έγινε και έχει συμβάλει πολύ στον καθαρισμό του Σαρωνικού. Οπως συμβαίνει όμως με τα περισσότερα δημόσια έργα στη χώρα μας, έτσι και αυτό παρέμεινε μισοτελειωμένο.

Οι κάτοικοι του Περάματος "πληρώνουν τα σπασμένα", αφού όποτε φυσήξει σοροκάδα, οι μύτες και τα πνευμόνια τους δοκιμάζονται από τις οσμές που εκπέμπονται από τη λάσπη που συσσωρεύεται στις εγκαταστάσεις. Δήμαρχος και κάτοικοι διαμαρτύρονται για την αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται. Με χτεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Περάματος απαιτεί "από τους αρμόδιους να μεριμνήσουν, ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής".

Το κέντρο βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου. Εχει ολοκληρωθεί μόνο το στάδιο επεξεργασίας λυμάτων (καθίζηση), ενώ τα άλλα δύο, δηλαδή ο βιολογικός καθαρισμός και το τρίτο που αφορά την τελική επεξεργασία των λυμάτων, θα γίνουν στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για το δεύτερο στάδιο(έργο προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ. ).

Οπως μας είπε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,όποτε φυσάνε νότιοι άνεμοι, η κατάσταση στην πόλη γίνεται αφόρητη. Αυτό συμβαίνει γιατί δε γίνεται καλή επεξεργασία της λάσπης στη διαδικασία της καθίζησης. Οταν συγκεντρωθούν τα λύματα διαχωρίζονται τα στερεά από τα υγρά και τα πρώτα μεταβάλλονται σε λάσπη. Στη συνέχεια προσθέτουν στη λάσπη αυτή μικρόβια και γίνεται ζύμωση που διαρκεί μια βδομάδα. Μετά η λάσπη (σ. σ. κάθε μέρα "παράγονται" 100 τόνοι) εκτίθεται σε ανοιχτούς χώρους για να ξεραθεί.

Οι τόνοι της λάσπης φορτώνονται σε φορτηγά και αυτά με φορτηγίδες μεταφέρονται στη στεριά. Οι ποσότητες αυτές οδηγούνται στη χωματερή Α. Λιοσίων. Λόγω ανεπάρκειας όμως μεταφορικών μέσων η λάσπη συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα η δυσωδία να μεταφέρεται στο Πέραμα. "Ζητάμε να φεύγει αμέσως η λάσπη ή να ρίχνουν ασβέστη όταν παραμένει εκεί" μας λέει ο Γ. Πατσιλινάκος."Πρέπει να διατεθούν περισσότερα μεταφορικά μέσα και όταν φυσάει νοτιάς να παίρνονται ιδιαίτερα μέτρα, ακόμα και να σταματάνε τη διαδικασία" υπογραμμίζει. "Το έργο της Ψυττάλειας αποτελεί απόκτημα για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά έγινε λειψά. Πρέπει να ολοκληρωθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ