Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Χαριστικές ρυθμίσεις χρεών

Είναι μια σοβαρή διευκόλυνση προς τους επιχειρηματίες ομολογεί η κυβέρνηση

Τη γνωστή τακτική των χαριστικών δόσεων προς τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων εφαρμόζει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία τους και ιδιαίτερα του πολύπαθου ΙΚΑ.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευ. Γιαννόπουλος, θα ενταχθεί σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για την ανεργία και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλη. Η ρύθμιση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που ο ΣΕΒ θεωρεί ότι "το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι διατηρητέο" και ότι "οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, εφόσον δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι"!Ο γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Σαλλαγιάνης,ο οποίος ανέλυσε τη ρύθμιση, είπε ότι πρόκειται για μια σοβαρή διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οφειλέτες που θα καταβάλουν εφάπαξ τα χρέη τους θα τύχουν έκπτωσης 60% στα πρόσθετα τέλη. Εάν γίνει διακανονισμός για εξόφληση σε 12 δόσεις, η έκπτωση θα είναι 40%,εάν γίνει η εξόφληση σε 24 δόσεις, η έκπτωση θα είναι 25% και αν γίνει διακανονισμός για 36 δόσεις θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το χρέος.

Οι οφειλές προς τα Ταμεία θα κεφαλαιοποιηθούν και θα "παγώσουν" για όσους γίνει διακανονισμός, ενώ η διάταξη θα εφαρμόζεται για τους οφειλέτες που για τους τρεις τελευταίους μήνες πριν την ψήφισή της, δεν έχουν εκκρεμότητες προς τα Ταμεία.

Με τις ρυθμίσεις αυτές ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα το ΙΚΑ. Ακριβή στοιχεία των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δε δόθηκαν. Τα χρέη προς το ΙΚΑ κατά προσέγγιση τα υπολογίζουν αυτή τη στιγμή σε 250 δισ. που σημαίνει ότι μαζί με τις προσαυξήσεις που φτάνουν μέχρι και 120% ξεπερνούν τα 550 δισ.

Πάντως, ο κατά προσέγγιση υπολογισμός πρέπει να απέχει απ' την πραγματικότητα, διότι κανένας οφειλέτης δεν πλήρωνε τον τελευταίο καιρό, καθώς είχε διαδοθεί η περί ρύθμισης χρεών διάθεση της κυβέρνησης. Στο τέλος πάντως του 1995 τα καταγραμμένα χρέη τρίτων προς το ΙΚΑ ανέρχονταν σε 295,943 δισ. δραχμές - εκ των οποίων τα 208,614 δισ. τα όφειλε ο ιδιωτικός τομέας- και μαζί με τα πρόσθετα τέλη ανέρχονταν σε 651 δισ. δραχμές.

Η τελευταία ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ έγινε το καλοκαίρι του 1993.

Τα ένσημα των οικοδόμων

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ουσιαστικά αμφισβητείται ο αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές, ο Ευ. Γιαννόπουλος είπε ότι είναι "υπέρ των συμφερόντων του Οργανισμού".

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά,εξέδωσε ανακοίνωση, όπου εκφράζει την αγανάκτηση του, για την άδικη - όπως χαρακτηρίζεται - απόφαση. Το συνδικάτο επισημαίνει ότι "αν και το ΣτΕ γνώριζε την αλήθεια τόσο από την παρέμβαση του ΙΚΑ, όσο και από την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων", ουσιαστικά με την απόφασή του αυτή, αμφισβητεί τη νομιμότητα του υπολογισμού των ενσήμων και δικαιώνει τους κατασκευαστές.

Τέλος, δηλώνει πως "θα αντιδράσουμε αγωνιστικά για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην ασφάλισή μας και δε θα επιτρέψουμε επιστροφή στο παζάρεμα των ενσήμων".

  • Σχεδόν έτοιμα είναι τα νομοσχέδια για τον ΟΓΑ και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις γενικότερα, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ