Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Θα εκδίδει μόνο πιστοποιητικά γέννησης;

Το σύνολο, σχεδόν, των αρμοδιοτήτων του δήμου εκχωρούνται σε επιχείρηση που χαρακτηρίζεται μεν ως "αμιγώς δημοτική", αλλά θα διέπεται "από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας"

Τη σύσταση επιχείρησης που θα διέπεται "από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας", θα έχει μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και στην οποία εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχής, πρόκειται να αποφασίσει σήμερα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω. Οπως προκύπτει από το πρώτο άρθρο του καταστατικού της εταιρίας, αυτή θα είναι μία κατ' όνομα Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης η οποία θα διέπεται από τις διατάξεις του ΠΔ 410/95 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας). Ο νομικός χαρακτήρας της εταιρίας την προσδιορίζει ως "αμιγώς δημοτική". Στον χαρακτηρισμό αυτό σταματά και η σχέση της εταιρίας με ό,τι μπορεί να χαρακτηριστεί "δημοτικό συμφέρον", αφού το άρθρο 277 του ΔΚΚ και ειδικότερα η παράγραφος 5 ορίζει ρητά ότι αυτή θα λειτουργεί ως μία καθαρή ιδιωτική εταιρία.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής, να προωθήσει τη σύσταση αυτής της εταιρίας χαρακτηρίζεται από την παράταξη "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" ως μία "συντηρητικότατη εξέλιξη που δείχνει την πρόσδεση της πλειοψηφίας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, πολιτική που στρέφεται ευθέως κατά των λαϊκών συμφερόντων". Η ΔΑΣ καλεί τόσο τους δημότες όσο και τους εργαζόμενους στο δήμο να αντιδράσουν με κάθε τρόπο σε μία τέτοια προοπτική και δηλώνει πως τα στελέχη της θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να μην περάσει αυτή η απόφαση.

Από την ανάγνωση και μόνο των άρθρων του καταστατικού γίνεται καθαρό ότι μετά τη σύσταση της εταιρίας το Δημοτικό Συμβούλιο θα περιοριστεί σε ένα ρόλο διακοσμητικό, θα μετατραπεί σε ένα όργανο που απλά θα προσφέρει κατά καιρούς πολιτική κάλυψη στις διάφορες αποφάσεις της διοίκησης της ιδιωτικής, επί της ουσίας, εταιρίας. Στις 23 παραγράφους του άρθρου 4 του καταστατικού που αφορά τους σκοπούς και τα έργα, περιλαμβάνεται το σύνολο των δραστηριοτήτων που κάτω από άλλες συνθήκες θα ανέπτυσσαν οι δημοτικές υπηρεσίες. Το ίδιο άρθρο είναι αποκαλυπτικό και για τον πολιτικό προσανατολισμό της επιχείρησης. Στις πρώτες δύο παραγράφους αναφέρονται ως σκοποί: Η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση και κατασκευή των έργων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για λογαριασμό του Δήμου Αιγάλεω. Η ένταξη σε Κοινοτικά Προγράμματα και πρωτοβουλίες, η εκτέλεση επιμορφωτικών και άλλων συναφών προγραμμάτων με κοινοτική ή άλλη συγχρηματοδότηση και με αντικείμενα που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της. Με την παράγραφο 3 εκχωρούνται στην επιχείρηση: "η δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, πολιτιστικών κέντρων, θεάτρων, κινηματογράφων, μουσικών ωδείων, εικαστικών εργαστηρίων, βρεφονηπιακών σταθμών, κέντρων υγείας, επιμορφωτικών κέντρων, συνεδριακών κέντρων, κατασκηνωτικών κέντρων, εκθεσιακών κέντρων και αθλητικών κέντρων, συγκρότηση και λειτουργία Γραφείου Πληροφόρησης επενδύσεων, επιχειρήσεων, βιοτεχνών κλπ". Με άλλες παραγράφους προβλέπεται επίσης ανάμεσα σε άλλα: Η διεξαγωγή κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η δημιουργία θυγατρικών εταιριών κάθε μορφής, η συμμετοχή της εταιρίας σε άλλες εταιρίες, η επίβλεψη και διαχείριση των τεχνικών έργων, η εκπόνηση, ανάθεση εργασιών, μελετών και η διεξαγωγή ερευνών. Η υλοποίηση πλευρών του τεχνικού προγράμματος του δήμου με αντικείμενα που αρμόζουν στις δραστηριότητές της (καθαριότητα, εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων, έλεγχος πράσινου, έλεγχος και εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.ά.). Προβλέπεται επίσης η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας και δημοτικής Αστυνομίας. Με την παράγραφο 18 δίνεται στην επιχείρηση το δικαίωμα για "διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δήμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ