Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσκλητήριο επαγρύπνησης και ετοιμότητας

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων

Κάλεσμα για διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα στέλνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτόν τον καιρό οι κυβερνήσεις, μέσα από το Κοινοβούλιο περνάνε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια για τα δεσμά των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Η απόφαση της κυβέρνησης, τονίζει η ΣΕΑ, για τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης σε ελάχιστους χαμηλοσυνταξιούχους, αποτελεί βάναυση πρόκληση στις εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένους συνταξιούχους που δέχονται την απάνθρωπη και ρατσιστική μεταχείριση του κράτους "πρόνοιας". Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν άγγιξε κανένα από τα βασικά αιτήματα του συνταξιουχικού κόσμου, όπως είχε υποσχεθεί. Οι συνταξιούχοι επιμένουν στην επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, το 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τις κατώτερες συντάξεις, καθώς και την κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η ΝΔ και εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αντιπολίτευσης ότι θα τους καταργήσει.

Αντίθετα, υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι, η απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση ευτελιστικού φιλοδωρήματος στους ελάχιστους χαμηλοσυνταξιούχους, μέσα από την κλιμάκωση των κριτηρίων, καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα της σύνταξης από την εργασία, το θεσμό των κατώτατων ορίων σύνταξης καθώς και την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι συντάξεις, οι αυξήσεις και οι αναπροσαρμογές τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μπαίνουν πλέον κάτω από τη λογική του ελέγχου μέσω της Εφορίας των εισοδημάτων του κάθε συνταξιούχου. Το δικαίωμα λοιπόν της σύνταξης από την εργασία, γίνεται συνάρτηση εξωγενών οικονομικών παραγόντων, κατά τις προθέσεις και τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.

Η επιθετικότητα της κυβέρνησης, τονίζει η ΣΕΑ, γίνεται πιο σκληρή εφαρμόζοντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίτευξη του προγράμματος "σύγκλισης" και αναγγέλλοντας την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Η ΣΕΑ εκτιμά ως σημαντική τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων στα πανελλαδικά συλλαλητήρια της 13.6.1996 και καταλήγει: "Προχωρούμε στο χτίσιμο ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου μαχητικής αντίστασης με όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΕΣΑΣΕ, που τους αγγίζουν τα ίδια προβλήματα, της έρπουσας αντιλαϊκής αντικοινωνικής πολιτικής, με μοναδικό σκοπό την οριστική ανατροπή της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ