Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνο "καμίνι" οι εργασιακοί χώροι

Ανύπαρκτη κάθε ουσιαστική παρέμβαση των Επιθεωρήσεων Εργασίας για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, ενώ οι οδηγίες στέλνονται ..."κατόπιν εορτής". Τι συνιστά ο γιατρός Εργασίας Σ. Δρίβας

Ο καύσωνας απειλεί χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν συνθήκες "κόλασης" στους χώρους δουλιάς τους. Ομως για άλλη μια φορά οι υπηρεσίες "προστασίας και ελέγχου", οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι αλλού..! Ούτε έλαβαν οδηγίες, ούτε προτίθενται, ούτε μπορούν να κάνουν ουσιαστικά το παραμικρό για τον έλεγχο εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ακόμα και αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης.

Το μόνο θετικό μήνυμα έρχεται από την Τεχνική Επιθεώρηση του Πειραιά, η οποία - σύμφωνα με τον προϊστάμενο Ζ. Τσαρασλή - έχει προχωρήσει στη λήψη τεχνικών μέτρων ελέγχου και προστασίας και στην ενημέρωση επιχειρήσεων για την τήρησή τους. Τα μέτρα που η Επιθεώρηση συστήνει βασίζονται σε οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το 1990 και μετά, μια και μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχαν λάβει νεότερες οδηγίες. Τελικά το υπουργείο Εργασίας έστειλε μόλις χτες το απόγευμα - και αφού το θέμα ανακίνησαν το μεσημέρι στη συνάντησή τους με τον υπουργό δημοσιογράφοι - σχετική εγκύκλιο προς τις νομαρχίες,αναφέροντας ότι ισχύουν οι περσινές οδηγίες... Χαρακτηριστική ήταν πάντως και η δήλωση - υπό μορφή ερωτήματος - του Ε. Γιαννόπουλου ότι "και να στείλει το υπουργείο οδηγίες, ποιος θα τις εφαρμόσει" (!), αναφερόμενος στο πέρασμα της σχετικής αρμοδιότητας στις νομαρχίες.

Στο μεταξύ, από την Α Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Αττικής δεν μπορούσαν χτες να μας ενημερώσουν ούτε καν αν υπάρχει σχετική υπόμνηση..! Από την Επιθεώρηση Περάματος μας είπαν ότι δε γίνονται έλεγχοι και μας παρέπεμψαν στην Τεχνική Επιθεώρηση Πειραιά..! Από την Επιθεώρηση Βοτανικού μας είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για τον καύσωνα και μας παρέπεμψαν στο υπουργείο Εργασίας..! Από την Επιθεώρηση Νίκαιας μας είπαν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία υπόμνηση και μας παρέπεμψαν στη... νομαρχία...

Η ΓΣΕΕ καλεί με ανακοίνωσή της τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων και των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας "να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα απαραίτητα μέτρα κατά την περίοδο του καύσωνα και να απαιτήσουν την εφαρμογή τους από τους εργοδότες".

Το υπουργείο Εργασίας συνιστά στις νομαρχίες τη διενέργεια ελέγχων κυρίως σε χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, ναυπηγικές και υπαίθριες εργασίες. Ανάμεσα στα οργανωτικά μέτρα που συστήνει, είναι και η μείωση του προσωπικού σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και η απομάκρυνση εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον γιατρό Εργασίας, Σ. Δρίβα συνθήκες θερμικού στρες (καύσωνα) έχουμε όταν ο εργαζόμενος δε βρίσκεται σε θερμική ευεξία με το περιβάλλον. Στη δημιουργία θερμικού στρες συντελούν επιπλέον και η αυξημένη υγρασία, το νέφος κλπ. Οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων είναι σοβαροί, όπως θερμοπληξία, αφυδάτωση, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και μπορούν να φτάσουν μέχρι και την απώλεια των αισθήσεων.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για εργαζόμενους στην υαλουργία, στην μπισκοτοποιία - μακαρονοποιία, για τους οδηγούς στις αστικές συγκοινωνίες, τους οικοδόμους, καθώς και τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Επίσης οξυμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων - χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου - όπως οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, οι παχύσαρκοι, αλλά και οι έγκυες γυναίκες.

Τις μέρες και ώρες που σύμφωνα με την ΕΜΥ έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα, θα πρέπει - σύμφωνα με τον γιατρό Εργασίας - να διακοπούν οι εργασίες στα παραπάνω επαγγέλματα ή να γίνονται με μεγάλα ενδιάμεσα διαλείμματα.Με βάση τις εκτιμήσεις και τις κατευθύνσεις διεθνών οργανισμών και ανάλογα με το είδος της εργασίας και τις κλιματολογικές συνθήκες, θα πρέπει η αντιστοιχία εργασίας - διαλείμματος να είναι: Εργασία 75%, διάλειμμα 25% (στις λιγότερο βαριές), 50% εργασία - 50% διάλειμμα στο αμέσως επόμενο επίπεδο και 25% εργασία - 75% διάλειμμα στα πιο βαριά επαγγέλματα.

Επίσης στα υπόλοιπα επαγγέλματα θα πρέπει οι ρυθμοί εργασίας να είναι πιο χαλαροί, ενώ είναι απαραίτητος ο κλιματισμός με οποιοδήποτε μέσο των χώρων εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω καύσωνα (2023-07-18 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα! (2023-07-11 00:00:00.0)
Να συνεχίσουν τη δουλειά παρά τις υψηλές θερμοκρασίες υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία (2017-07-04 00:00:00.0)
Απαιτούν μέτρα προστασίας (2000-07-04 00:00:00.0)
Ελεγχοι στη Θεσσαλονίκη (1999-09-16 00:00:00.0)
Εγκληματική η κυβερνητική πολιτική (1999-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ