Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μίλησαν για τη ζωή και τον αγώνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, προχτές το βράδυ, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αγία Παρασκευή και την Πετρούπολη

Γέμισαν με νέους προχτές το βράδυ οι κεντρικές πλατείες της Αγ. Παρασκευής και της Πετρούπολης, στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες στην παιδεία και την αντιιμπεριαλιστική πάλη και την ειρήνη, αντίστοιχα. Ηταν πολλοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν και "αντάμωσαν" με τους νέους κομμουνιστές. Για να πουν και να ακούσουν για μια ζωή χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση, για την ανάγκη της αγωνιστικής στάσης, κόντρα στις "Σειρήνες" "της υποταγής στην πραγματικότητα". Αλλά και για να διασκεδάσουν με τα τοπικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Αγ. Παρασκευής ήταν η Λ. Χαϊνά,μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στα νέα μέτρα και νομοθετήματα της κυβέρνησης για την παιδεία, τους πραγματικούς εμπνευστές τους και τις επιπτώσεις τους. Και έγινε φανερό ότι πολλοί νέοι άκουγαν για πρώτη φορά έννοιες όπως Νομαρχιακή Αποκέντρωση και ότι δεν έχουν κατανοήσει τι σημαίνει Εθνικό Απολυτήριο, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ενημέρωση.

"Το ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ υλοποιούν τις εντολές της ΕΕ και παραδίνουν το εκπαιδευτικό σύστημα στα χέρια των επιχειρηματιών", επισήμανε η ομιλήτρια. "Οι εξελίξεις στην παιδεία πρέπει να μας θέσουν σε συναγερμό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μην περάσουν, εξαρτάται όμως από τι αντιστάσεις θα αναπτύξουμε, τι αγώνες θα ανεβάσουμε. Κι ας μην ξεχνάμε, χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν έγινε". Υπογραμμίζοντας δε την ανάγκη συγκρότησης ενός γερού μετώπου παιδείας που θα ορθώσει το ανάστημα, θα αντικρούσει τις επιθέσεις των πολυεθνικών, είπε: "Στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ" - Πολιτική Ανοιξη - ΕΕ, να φτιάξουμε το δικό μας μαχητικό μέτωπο παιδείας, μαθητές φοιτητές, γονείς, καθηγητές, όλοι μαζί για να αντικρούσουμε τα μέτρα για "Εθνικό Απολυτήριο", ιδιωτικά ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕ, Νομαρχιακή Αποκέντρωση, που βάζουν την ταφόπλακα στο δημόσιο σχολείο".

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από τα συγκροτήματα Swangstomp, Section B, Conium και "Σκοτεινά οδοστρώματα".

Στην Πετρούπολη

Συζήτηση για την ειρήνη, στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Γώγος,δήμαρχος Πετρούπολης, ο Μ. Βακαλόπουλος,εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και ο Μπ. Βορτελίνος,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δήμο, και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικά ροκ και λαϊκά συγκροτήματα περιλάμβανε η εκδήλωση στην Πετρούπολη.

"Χαιρετίζουμε στο πρόσωπό σας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, τη νεολαία των αγωνιστών της ειρήνης, για μια Ελλάδα παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο. Χαιρετίζουμε στο πρόσωπό σας την ασίγαστη πάλη της νέας γενιάς για κοινωνική πρόοδο, για δωρεάν παιδεία. Χαιρετίζουμε σε σας τη νεολαία που δε βολεύεται και δε χαρίζεται σε κανέναν και επιμένει να αγωνίζεται", είπε ο Γ. Γώγος.

Ο Μ. Βακαλόπουλος αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να υποτάξουν τους λαούς, στους διεθνείς οργανισμούς - όπως ο ΟΗΕ - που παίζουν το ρόλο του μανδύα, στις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο και τη Βοσνία, τόνισε ότι ο μονόδρομος για τη νεολαία και τον εργαζόμενο λαό είναι η ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, γιατί "η νεολαία μπορεί να ελπίζει και να ονειρεύεται έναν κόσμο καλύτερο".

Ο Μπ. Βορτελίνος σημείωσε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βάζει στην πρώτη γραμμή της πάλης του το ζήτημα της ειρήνης και παλεύει μαζί με τις Επιτροπές Ειρήνης για να δημιουργηθεί ένα ζωντανό, μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που θα αποκαλύπτει τους ένοχους και θα κινητοποιεί το λαό και τη νέα γενιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ