ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Αποκαλυπτήρια μνημείου
  • Την Κυριακή 7 - 7 - 96 στις 11 π.μ. θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Κοινότητα Τριάδας, για να τιμηθούν οι αγωνιστές που έπεσαν εκεί για την ανεξαρτησία της πατρίδας. Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, έπειτα από προσπάθειες πολλών χρόνων, χρηματοδότησε την ανέγερση του μνημείου και η κοινότητα ανταποκρίθηκε σ' αυτόν το σκοπό. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Τα πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. από την πλατεία Αγοράς.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8831.368 και 8225.407.

Επέτειοι
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν την Κυριακή 7 - 7 - 96 στις 11 π.μ. την καθιερωμένη χρονιάτικη γιορταστική εκδήλωση στη Στυμφαλία, για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης, που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στις 1 - 3 Ιούλη 1944, κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Καλούνται όλοι να τιμήσουν την επέτειο.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ.Πληροφορίες στα τηλ.: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.

  • Η Αδελφότητα των οικογενειών των 54 Ελλήνων πατριωτών που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την 21 - 7 - 1944 στο 19ο χιλ. Αθήνας προς Ραφήνα, θα τελέσει μνημόσυνο την Κυριακή 21 - 7 - 96 στις 10.30 π.μ.,στο μνημείο που είναι στημένο στην παραπάνω τοποθεσία. Προσκαλούνται τα μέλη και όλοι όσοι τιμούν τη μνήμη των 54 απαγχονισθέντων πατριωτών να προσέλθουν στην εκδήλωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους μάρτυρες της Εθνικής μας Αντίστασης.
Εκδρομές
  • Το Παράρτημα ΓΡΕΒΕΝΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 6/7 - 7 - 96 στις Πρέσπες και τη Νάουσα. Αναχώρηση το Σάββατο στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Αγοράς. Η εκδρομή είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του ΔΣΕ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 22.760.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσ/νίκης διοργανώνει εκδρομή στη Νάουσα, την Κυριακή 7 - 7 - 96 για τα 50χρονα του ΔΣΕ. Πούλμαν αναχωρούν από την Κόκκινη Εκκλησία στις 8 π.μ. Πληροφορίες στα γραφεία του Παρ/τος (Βενιζέλου 50, 6ος όρ.) και στο τηλέφωνο 225.250 από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.
Ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ καλεί και φέτος τα μέλη, τους φίλους και όσους άλλους επιθυμούν, να πάρουν μέρος στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στη Νάουσα και είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια του ΔΣΕ. Αυτή τη φορά θα γίνει σε ειδικό χώρο του χωριού Ροδοχώρι, λίγο πιο πέρα απ' τη Νάουσα.

Απ' όλα τα Παραρτήματα της Ενωσης θα δρομολογηθούν πούλμαν. Για την Αθήνα και τον Πειραιά πούλμαν θα ξεκινήσουν το Σάββατο 6 - 7 - 96 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ.,επιστροφή την Κυριακή 7 - 7 - 96.Οι δηλώσεις συμμετοχής για το ταξίδι στην Τασκένδη συνεχίζονται. Το επόμενο ταξίδι θα γίνει την Τρίτη 16 - 7 - 96 στις 5 μ.μ.Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα των εκδρομών στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81, 3ος όρ.), τηλ.: 5230.526 - 5230.534.

Διαμαρτυρίες

Αναιρούν αποφάσεις

Προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας και το δήμαρχο Λουτρακίου, απευθύνει την έντονη διαμαρτυρία του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), για την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου - Περαχώρας,να τοποθετηθεί το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ, ανατρέποντας τις προηγούμενες αποφάσεις 255/89 και 91/94, με τις οποίες είχε καθοριστεί οριστικά ως τόπος ανέγερσης του Μνημείου, το παραλιακό πάρκο ΕΙΡΗΝΗΣ και που με βάση αυτές τις αποφάσεις είχε προκηρυχτεί ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την ανέγερση του μνημείου στο χώρο αυτόν.

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ θεωρεί ότι η καινούρια αυτή απόφαση υποβαθμίζει τη σημασία της Εθνικής Αντίστασης, η οποία είναι πέρα για πέρα καταξιωμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού και προσβάλλει βαθύτατα τους αγωνιστές που είναι οι δημιουργοί αυτής της Αντίστασης και ιδιαίτερα προσβάλλει τα μέλη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης η απόφαση αυτή προσβάλλει γενικότερα την ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής που στην πλειοψηφία τους έλαβαν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε νεκρούς και τραυματίες.

Εκτος των άλλων δημιουργεί και προβλήματα στον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος φιλοτέχνησε το Μνημείο σαν ένα τμήμα του συγκεκριμένου περιβάλλοντα χώρου, δηλαδή του παραλιακού πάρκου ΕΙΡΗΝΗΣ.

Τέλος το ΔΣ του Παρ/τος ζητά από όλους τους παραπάνω αρμόδιους, που τους απευθύνει και τη διαμαρτυρία του, να ακυρώσουν την υπ' αριθ. 75/4-4-96 απόφαση του Δήμου Λουτρακίου και να ισχύσει η προηγούμενη, ώστε το μνημείο να τοποθετηθεί στη θέση που αρχικά είχε καθοριστεί.

Προτείνουν τη Μακρόνησο για σκουπιδότοπο

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ Νικόλαος Χασιώτης,υπογράφει από μέρους της Διοίκησης την παρακάτω διαμαρτυρία: "Με μεγάλη έκπληξη και οργή συγχρόνως, εμείς οι αντιστασιακοί του Λαυρίου, πληροφορηθήκαμε την πρόταση κάποιας "Πολιτιστικής και Κοινωνικής Εταιρείας"- μη κερδοσκοπικής - όπως θέλει να ονομάζεται, που υποδεικνύει στον υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ ως χώρο συγκέντρωσης σκουπιδιών (χωματερή) της Αττικής, τη Μακρόνησο. Την κοινοποιεί μάλιστα και στα ΜΜΕ, στα πολιτικά κόμματα, ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ.

Βέβαια τέτοιες σκέψεις, δεν είναι δυνατόν να τις κάνουν κάποιοι σοβαροί άνθρωποι που γνωρίζουν και σέβονται την ιστορία του τόπου τους. Αυτοί οι κύριοι που τόσο αβασάνιστα προτείνουν μια τέτοια ιεροσυλία, ας αλλάξουν την ονομασία της "Εταιρείας" τους, γιατί μόνο για πολιτισμό δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν".

Η απελευθέρωση των εξόριστων αγωνιστριών από το ΕΛΑΝ

Ο Π. Αρώνης σαν συμπλήρωμα του δημοσιεύματός του στη σελίδα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ της 31-5-96 με τίτλο "Κίμωλος και εξόριστοι", που αναφερόταν στην απόδραση από το νησί εξορίστων της δικτατορίας Μεταξά, για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών, γράφει τη συνέχεια της ιστορίας, έτσι όπως του τη μετέφερε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Σταμάτης Σκούρτης."Υστερα από την ομαδική απόδραση των εξορίστων από την Κίμωλο, έμειναν στο νησί πέντε γυναίκες τις οποίες απελευθέρωσε το ΕΛΑΝ. Ο ίδιος (ο Στ. Σκούρτης) υπηρετούσε τότε στις δυνάμεις του ΕΛΑΝ Αργολίδας και ήταν επικεφαλής στην επιχείρηση που έγινε στις 14 Μάη του 1944, όπως αναφέρει στο βιβλίο του.

Την εντολή για την επιχείρηση πήρε από τον ηρωικό καπετάνιο του ΕΛΑΝ Αργολίδας Τάσο Κακαβούλη,που τον δολοφόνησαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους στις 24 Ιούνη 1944.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης των εξορίστων αγωνιστριών είχε απόλυτη επιτυχία. Το ΕΛΑΝίτικο καϊκι έφτασε νύχτα στο νησί, ξεπερνώντας χίλια εμπόδια και κινδύνους, προσέγγισε στο προκαθορισμένο μέρος, πήρε τις εξόριστες και εξαφανίστηκε.

Οι τελευταίες εξόριστες γυναίκες της Κιμώλου ήσαν οι: Σοφία Νεφελούδη, Μαρία Στρατηγάκη, Κατίνα Παπαγιάννη, Ροδή Κάτου, Θεανώ Αντύπα και μεταφέρθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα όπου εντάχθηκαν στις αντιστασιακές Οργανώσεις.

Να λοιπόν που το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ) ήταν σε θέση, μέσα στο ζόφο της φασιστικής κατοχής, να φέρνει σε πέρας με επιτυχία και τέτοιες επιχειρήσεις.

Ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ
  • Συνεδρίασε την Τετάρτη 19 Ιούνη στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Κομοτηνής, η Περιφερειακή ΠΕΑΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με θέματα την ανάλυση των αποφάσεων του 7ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ και τη λήψη πρακτικών μέτρων για τη γνωστοποίησή τους σ' όλους τους αγωνιστές της οργάνωσης και την εφαρμογή τους στην περιοχή.

Ολα τα μέλη συμφώνησαν για την ορθότητα και την αναγκαιότητα των αποφάσεων και συζήτησαν για την πρακτική εφαρμογή τους.

  • Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε και η Σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφερειακή ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας στις 22-6-96 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην ομιλία στη διεθνή κατάσταση και στη συνέχεια στις αποφάσεις του Συνεδρίου. Τόνισε δε, την ιδιαίτερη σημασία που έδωσε στο Συνέδριο η παρουσία των ξένων αντιπροσωπειών των αντιφασιστικών Οργανώσεων.

Και στις δυο παραπάνω συσκέψεις των περιφερειακών γραφείων της ΠΕΑΕΑ, αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στον πανελλαδικό γιορτασμό των 50 χρόνων από την έναρξη της ένοπλης πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, και σε συνεργασία με την ΠΕΕΠΠ.

Τέλος, καλούν όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, όπως στην περίοδο της φασιστικής κατοχής, να πρωτοστατήσουν και τώρα στους αγώνες του λαού για εθνική ακεραιότητα, ανεξαρτησία, ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική προκοπή.

ΓΙΑ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Ο γύρος του Πάικου

Στα 50χρονα του ΣΔΕ αφιέρωσαν την εκδρομή τους παλιοί μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, μέλη του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΕΠΠ, επισκεπτόμενοι τα ένδοξα βουνά του Πάικου, τα μέρη που πριν 50 χρόνια πολέμησαν.

Με πολλή αγάπη και συγκίνηση περιγράφουν - στην ανταπόκρισή τους - την πορεία της εκδρομής αυτής που κάθε της τοποθεσία και χωριό είχε κάτι το πολύ σημαντικό να τους θυμίσει. Μέσα στη φυσική ομορφιά του τοπίου, καθώς το πούλμαν αφήνει το ένα μετά τ' άλλο τα χωριά όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα ηρωικά, τραγικά, αλλά και χαρούμενα, οι παλιοί αντάρτες ξαναθυμούνται και ξαναζούν την εποχή εκείνη.

Αρκετοί ήταν και οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες πρώην μαχητές του ΔΣΕ που συνάντησαν οι εκδρομείς στα χωριά που πέρασαν. Οπως είναι φυσικό τέτοιες συναντήσεις είναι φορτισμένες συναισθηματικά και τα δάκρυα τρέχουν ασταμάτητα.

Η κορύφωση όμως της συγκίνησης φθάνει όταν επισκέπτονται τόπους θυσίας συντρόφων τους στα πεδία των μαχών και σε τόπους εκτέλεσης αγωνιστών από τους Γερμανούς κατά την Κατοχή. Στο χωριό Νοτιά απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς με τη βοήθεια των προδοτών συνεργατών τους, και με λουλούδια του βουνού που με αγάπη μάζεψαν, στόλισαν το μνημείο τους.

Και η όμορφη αυτή εκδρομή - προσκύνημα στους τόπους που πολλοί σύντροφοί τους έμειναν για πάντα, πήρε τέλος. Και οι παλιοί μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ευχήθηκαν τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να γίνονται πιο συχνά.

ΑΝΤ.

Μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, μέλη του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΕΠΠ, σε στιγμιότυπο από την εκδρομή τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ