ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ
Στην ημερήσια διάταξη Τουρκία και Αλβανία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, η προετοιμασία των εκλογών στη Βοσνία και οι εκλογές που έγιναν πρόσφατα στην Αλβανία είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται αυτές τις μέρες στην 5η ετήσια κοινοβουλευτική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Καταδικαστικό για την Τουρκία αναμένεται να είναι το ψήφισμα που θα εκδώσει σήμερα το πρωί η σύνοδος του ΟΑΣΕ. Στο σχέδιο ψηφίσματος, που ήδη, κατέθεσαν 2 βουλευτές από 7 χώρες καταγγέλλονται η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασανιστήρια στην Τουρκία και εκφράζεται η ανησυχία του ΟΑΣΕ για την παρατεινόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Από το βήμα της σουηδικής Βουλής, όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνόδου, ο Γερμανός βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βίλι Βίμερ κατήγγειλε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τις αρχές της χώρας, όταν ως μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ μετέβη στην Τουρκία για να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί.

Συγκρατημένος ήταν στη δήλωσή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λιλίκας. "Το ψήφισμα περιορίζεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν αναφέρει την εξωτερική πολιτική της χώρας", είπε και συνέχισε λέγοντας ότι "ο ΟΑΣΕ λειτουργεί με τα κριτήρια του ψυχρού πολέμου, των πολιτικοστρατιωτικών συμμαχιών και του μεγέθους της αγοράς κάθε κράτους".

Οσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία, ο πρόεδρος του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, Βασίλης Μέλιος, δήλωσε ότι "σημαντικότερο από ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες εκλογές, είναι η ενεργός παρέμβαση του Οργανισμού για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία".

Στη σύνοδο συμμετέχουν 600 περίπου εκπρόσωποι από τις 55 χώρες - μέλη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Την ελληνοκοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Ορέστης Κολοζώφ, Θεόδωρος Στάθης, Λουκάς Αποστολίδης, Ιωάννης Σταθόπουλος, Μιχαήλ Γαλενιανός και Αναστάσιος Νικόπουλος.

ΡΩΣΙΑ
Υπερεξουσίες ζητάει τώρα ο Λέμπεντ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος τοποθετήθηκε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, την παραμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει την αντιπροεδρία της Ρωσίας, θέση, όμως, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα του 1993. Επίσης, ζητάει και άλλες "υπερεξουσίες" ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή του προς τον Μπορίς Γιέλτσιν. Ο ίδιος έχει ήδη δώσει μια λίστα στον Μπορίς Γιέλτσιν για τους υποψήφιους που επιθυμεί τόσο για τη θέση του υπουργού Αμυνας, όσο και για τη θέση του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός Βικτόρ Τσερνομίρντιν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του Γιέλστιν στην προεδρία, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας θέσης αντιπροέδρου. Δεν αποκλείεται, όμως, οι φιλοδοξίες και οι απαιτήσεις του Λέμπεντ να προκαλέσουν σοβαρές τριβές στους κόλπους του προεδρικού περιβάλλοντος και της κυβέρνησης.

Ο Λέμπεντ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ιζβέστια", αναφέρει ότι αποτελεί το "νέο αίμα" στο Κρεμλίνο, που θα διασφαλίσει τις αλλαγές. "Ο Πρόεδρος έχει αλλάξει με συγκεκριμένο τρόπο και η δική μου τοποθέτηση αποτελεί απόδειξη γι' αυτό. Θα συμφωνήσετε ότι είμαι κάτι το πρωτοφανές στο Κρεμλίνο... Μπαίνει νέο αίμα στις θέσεις εξουσίας κι εγώ αποτελώ το παράδειγμα αυτού του νέου αίματος", τόνισε ο Λέμπεντ με έμφαση και χωρίς ίχνος σεμνότητας. Σημείωσε ότι έχει ήδη επιλέξει και προτείνει τους συνεργάτες του για καίριες θέσεις, ανάμεσά τους και στο υπουργείο Αμυνας και στις υπηρεσίες ασφαλείας. "Οι Ρώσοι έβαλαν ένα γερό υποστύλωμα για το μέλλον τους και πρέπει να το δικαιώσουν", πρόσθεσε ο στρατηγός.

Στο μεταξύ, ο Τσερνομίρντιν, που έλαβε πάλι από τον Γιέλτσιν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανακοίνωσε, στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης, ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος διορίζει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του πρωθυπουργού. Τόσο ο Γιέλτσιν, όσο και ο Τσερνομίρντιν έχουν υπαινιχθεί ότι θα αποδεχτούν τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυσκολίες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης

Το δεξιό κόμμα ΒΒΡ αρνείται να υποστηρίξει το συνασπισμό Τσιλέρ - Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Απέρριψε τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό το ακροδεξιό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), μειώνοντας τις πιθανότητες της κυβέρνησης Ερμπακάν - Τσιλέρ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή. Το ΒΒΡ, το οποίο κατέχει επτά έδρες στην τουρκική Βουλή, κατά πολλούς αναμενόταν να αποτελέσει τη "δικλείδα ασφαλείας" για την κυβέρνηση του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) και του Κόμματος Ορθού Δρόμου. Και αυτό επειδή παραμένει αδιευκρίνιστο το ποια στάση θα τηρήσουν στην ψηφοφορία αρκετοί από τους βουλευτές του δεύτερου κόμματος, οι οποίοι αντιτίθενται στη συμμαχία με το Ρεφάχ.

Ομως ο ηγέτης του ΒΒΡ, Μουζίν Γιαζιτσίογλου, δήλωσε χτες ότι η πρόταση που πραγματοποίησε το Ρεφάχ στο ΒΒΡ να συμμετάσχει στο συνασπισμό "δεν είναι ικανοποιητική", ενώ όταν ρωτήθηκε αν οι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, απάντησε σιβυλλικά ότι "υπάρχει ακόμη κάποιος χρόνος ως την ψήφο εμπιστοσύνης".

Το ΒΒΡ ζητά να έχει συμμετοχή στην κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει το συνασπισμό, αλλά αφ' ενός το γεγονός ότι τα υπουργεία έχουν ήδη κατανεμηθεί και αφ' ετέρου οι αντιρρήσεις του Κόμματος Ορθού Δρόμου δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια να του εκχωρηθούν κυβερνητικές θέσεις.

Νέες κουρδικές επιθέσεις

Κούρδοι αντάρτες άνοιξαν πυρ με ρουκέτες χτες στο Τουντσεσλί εναντίον στρατιωτικού οχήματος, στο οποίο επέβαιναν δύο δημοσιογράφοι, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αμέσως μετά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", στρατιωτικά ελικόπτερα καταδίωξαν τους αντάρτες και σκότωσαν δύο από αυτούς.

Στην περιοχή του Τουντσεσλί, όπου οι Κούρδοι αντάρτες δρουν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση τις τελευταίες μέρες, έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

ΚΙΝΑ
Τρομακτικός απολογισμός από τις πλημμύρες

ΠΕΚΙΝΟ.-

Τουλάχιστον 237 νεκρούς έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής οι καταστροφικές πλημμύρες που έχουν πλήξει 1 εκατομμύριο πολίτες και προκάλεσαν ζημιές στις περιουσίες σχεδόν 20 εκατομμυρίων άλλων, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο κινεζικός στρατός έχει εκκενώσει τις πληγείσες περιοχές από 560.000 κατοίκους, ενώ 1,3 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί υπολογίζονται σε 1,2 δισ. δολάρια.

ΑΪΡ ΦΡΑΝΣ
Διχασμός των εργαζομένων για τη συγχώνευση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Διχασμός επικρατεί στους εργαζομένους στις θυγατρικές της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας "Αιρ Φρανς" σχετικά με τα σχέδια της διοίκησης να προχωρήσει σε συγχώνευση. Ο πρόεδρος της εταιρίας, Κριστιάν Μπλαν, ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της "Αιρ Φρανς" εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να συγχωνεύσει τη θυγατρική της "Αιρ Φρανς Ερόπ", που εκτελεί τις εσωτερικές πτήσεις, για να καλυφθούν τα χρέη της εταιρίας. Με την απόφαση της διοίκησης συμφωνούν οι εργαζόμενοι στην "Αιρ Φρανς" αλλά διαφωνούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι στην εταιρία των εσωτερικών πτήσεων, που πραγματοποίησαν, για τον λόγο αυτό, 24ωρη απεργία πριν από δύο ημέρες. Οπως έγινε γνωστό, στο ανώτερο όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων της "Αιρ Φρανς", το Κεντρικό Συμβούλιο Εργασιών, κατά της πρότασης συγχώνευσης τάχθηκε μόνο ο εκπρόσωπος της, προσκείμενης στο ΚΚΓ, CGT ενώ απείχαν οι εκπρόσωποι της, προσκείμενης στο σοσιαλιστικό κόμμα, CFDT. Πάντως, εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρίας εξέφρασε την άποψη ότι η συγχώνευση είναι απαραίτητη για την επιβίωση της "Αιρ Φρανς" και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης της υλοποίησής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ