Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ
Στην ημερήσια διάταξη Τουρκία και Αλβανία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, η προετοιμασία των εκλογών στη Βοσνία και οι εκλογές που έγιναν πρόσφατα στην Αλβανία είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητιούνται αυτές τις μέρες στην 5η ετήσια κοινοβουλευτική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Καταδικαστικό για την Τουρκία αναμένεται να είναι το ψήφισμα που θα εκδώσει σήμερα το πρωί η σύνοδος του ΟΑΣΕ. Στο σχέδιο ψηφίσματος, που ήδη, κατέθεσαν 2 βουλευτές από 7 χώρες καταγγέλλονται η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασανιστήρια στην Τουρκία και εκφράζεται η ανησυχία του ΟΑΣΕ για την παρατεινόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Από το βήμα της σουηδικής Βουλής, όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνόδου, ο Γερμανός βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βίλι Βίμερ κατήγγειλε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τις αρχές της χώρας, όταν ως μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ μετέβη στην Τουρκία για να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί.

Συγκρατημένος ήταν στη δήλωσή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λιλίκας. "Το ψήφισμα περιορίζεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν αναφέρει την εξωτερική πολιτική της χώρας", είπε και συνέχισε λέγοντας ότι "ο ΟΑΣΕ λειτουργεί με τα κριτήρια του ψυχρού πολέμου, των πολιτικοστρατιωτικών συμμαχιών και του μεγέθους της αγοράς κάθε κράτους".

Οσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία, ο πρόεδρος του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, Βασίλης Μέλιος, δήλωσε ότι "σημαντικότερο από ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες εκλογές, είναι η ενεργός παρέμβαση του Οργανισμού για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία".

Στη σύνοδο συμμετέχουν 600 περίπου εκπρόσωποι από τις 55 χώρες - μέλη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Την ελληνοκοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Ορέστης Κολοζώφ, Θεόδωρος Στάθης, Λουκάς Αποστολίδης, Ιωάννης Σταθόπουλος, Μιχαήλ Γαλενιανός και Αναστάσιος Νικόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ