Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δεν ξεπερνιέται η κυβερνητική κρίση

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες. Κατά συνέπεια, ο συντηρητικός πρώην υπουργός Αμυνας, Αριέλ Σαρόν, παραμένει χωρίς υπουργείο και η ενδοκυβερνητική κρίση στο Ισραήλ συνεχίζεται. Παρ' όλα αυτά, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου ετοιμάζεται να αναχωρήσει, τη Δευτέρα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στην πρώτη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναμένεται να δεχτεί σημαντικές πιέσεις για την αμφισβήτηση της αρχής "ανταλλαγή γης για την ειρήνη".

Κυβερνητικής κρίσης συνέχεια

Την έντονη αντίδραση των κυβερνητικών του εταίρων συνάντησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανάχιου, στην προσπάθειά του να δώσει ένα υπουργείο στον Αριέλ Σαρόν. Ο Νετανάχιου πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο να αναλάβει ο πρώην υπουργός Αμυνας και σθεναρός υποστηρικτής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ένα υπερυπουργείο Οικισμού, στο οποίο θα αναλάβουν χρέη υφυπουργών οι νυν υπουργοί. Εκτός από τον άμεσα υποβιβαζόμενο από την πρόταση αυτή νυν υφυπουργό Οικισμού και κυβερνητικό εταίρο του Νετανάχιου, την αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή εξέφρασαν και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι διαφωνίες αυτές ανέστειλαν, για άλλη μια φορά, την εξεύρεση μιας μέσης λύσης στην ενδοκυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ. Ενόψει, μάλιστα, της αναχώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργό για την Ουάσιγκτον, θεωρείται απίθανο να βρεθεί κάποια λύση μέχρι τότε. Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι κατά πόσο ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, θα πραγματοποιήσει την απειλή του και θα παραιτηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα, αφού δε φαίνεται πιθανό να ικανοποιηθεί το αίτημά του για υπουργοποίηση του Σαρόν, παρά μόνο μετά την επιστροφή του Νετανάχιου από τις ΗΠΑ.

Προειδοποιεί έμμεσα η Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ ενδεικτικές του κλίματος στο οποίο θα κινηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού με την αμερικανική ηγεσία, μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ. Ο Μαρτίν Ιντικ. Σε συνέντευξή του υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές θέσεις σχετικά με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή δεν έχουν αλλάξει και ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει ότι πάγια θέση της Ουάσιγκτον, στην οποία στηρίχτηκαν και οι υπάρχουσες συμφωνίες, είναι η "ανταλλαγή γης για την ειρήνη" και προειδοποιεί ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αποφεύγοντας να κάνει ευθεία επίθεση στη στάση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ιντικ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα "γίνει σαφές στον κ. Νετανάχιου γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία χωρίς να υπάρξει κάποια εδαφική παραχώρηση".

Αντιπολιτευτική επίθεση Πέρες

Στην άκαμπτη στάση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία αναφέρθηκε χτες και ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο ηττημένος των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών και κύριος συντελεστής των ειρηνευτικών συμφωνιών. Περνώντας στην αντεπίθεση, από την πλευρά της αντιπολίτευσης πλέον, ο Σιμόν Πέρες κατηγόρησε τον Νετανάχιου για έλλειψη σύνεσης και διορατικότητας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι με τη σκληρή αυτή θέση, ο Νετανάχιου θέτει σε κίνδυνο τόσο τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, κυρίως με τη Συρία, αλλά και την ίδια την ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς δίνει ολοένα και περισσότερες αφορμές και αιτίες στη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ