Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυσκολίες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης

Το δεξιό κόμμα ΒΒΡ αρνείται να υποστηρίξει το συνασπισμό Τσιλέρ - Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Απέρριψε τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό το ακροδεξιό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), μειώνοντας τις πιθανότητες της κυβέρνησης Ερμπακάν - Τσιλέρ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή. Το ΒΒΡ, το οποίο κατέχει επτά έδρες στην τουρκική Βουλή, κατά πολλούς αναμενόταν να αποτελέσει τη "δικλείδα ασφαλείας" για την κυβέρνηση του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ) και του Κόμματος Ορθού Δρόμου. Και αυτό επειδή παραμένει αδιευκρίνιστο το ποια στάση θα τηρήσουν στην ψηφοφορία αρκετοί από τους βουλευτές του δεύτερου κόμματος, οι οποίοι αντιτίθενται στη συμμαχία με το Ρεφάχ.

Ομως ο ηγέτης του ΒΒΡ, Μουζίν Γιαζιτσίογλου, δήλωσε χτες ότι η πρόταση που πραγματοποίησε το Ρεφάχ στο ΒΒΡ να συμμετάσχει στο συνασπισμό "δεν είναι ικανοποιητική", ενώ όταν ρωτήθηκε αν οι βουλευτές του θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, απάντησε σιβυλλικά ότι "υπάρχει ακόμη κάποιος χρόνος ως την ψήφο εμπιστοσύνης".

Το ΒΒΡ ζητά να έχει συμμετοχή στην κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει το συνασπισμό, αλλά αφ' ενός το γεγονός ότι τα υπουργεία έχουν ήδη κατανεμηθεί και αφ' ετέρου οι αντιρρήσεις του Κόμματος Ορθού Δρόμου δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια να του εκχωρηθούν κυβερνητικές θέσεις.

Νέες κουρδικές επιθέσεις

Κούρδοι αντάρτες άνοιξαν πυρ με ρουκέτες χτες στο Τουντσεσλί εναντίον στρατιωτικού οχήματος, στο οποίο επέβαιναν δύο δημοσιογράφοι, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αμέσως μετά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", στρατιωτικά ελικόπτερα καταδίωξαν τους αντάρτες και σκότωσαν δύο από αυτούς.

Στην περιοχή του Τουντσεσλί, όπου οι Κούρδοι αντάρτες δρουν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση τις τελευταίες μέρες, έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ