Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υπερεξουσίες ζητάει τώρα ο Λέμπεντ

ΜΟΣΧΑ.-

Ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος τοποθετήθηκε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, την παραμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει την αντιπροεδρία της Ρωσίας, θέση, όμως, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα του 1993. Επίσης, ζητάει και άλλες "υπερεξουσίες" ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή του προς τον Μπορίς Γιέλτσιν. Ο ίδιος έχει ήδη δώσει μια λίστα στον Μπορίς Γιέλτσιν για τους υποψήφιους που επιθυμεί τόσο για τη θέση του υπουργού Αμυνας, όσο και για τη θέση του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός Βικτόρ Τσερνομίρντιν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του Γιέλστιν στην προεδρία, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας θέσης αντιπροέδρου. Δεν αποκλείεται, όμως, οι φιλοδοξίες και οι απαιτήσεις του Λέμπεντ να προκαλέσουν σοβαρές τριβές στους κόλπους του προεδρικού περιβάλλοντος και της κυβέρνησης.

Ο Λέμπεντ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ιζβέστια", αναφέρει ότι αποτελεί το "νέο αίμα" στο Κρεμλίνο, που θα διασφαλίσει τις αλλαγές. "Ο Πρόεδρος έχει αλλάξει με συγκεκριμένο τρόπο και η δική μου τοποθέτηση αποτελεί απόδειξη γι' αυτό. Θα συμφωνήσετε ότι είμαι κάτι το πρωτοφανές στο Κρεμλίνο... Μπαίνει νέο αίμα στις θέσεις εξουσίας κι εγώ αποτελώ το παράδειγμα αυτού του νέου αίματος", τόνισε ο Λέμπεντ με έμφαση και χωρίς ίχνος σεμνότητας. Σημείωσε ότι έχει ήδη επιλέξει και προτείνει τους συνεργάτες του για καίριες θέσεις, ανάμεσά τους και στο υπουργείο Αμυνας και στις υπηρεσίες ασφαλείας. "Οι Ρώσοι έβαλαν ένα γερό υποστύλωμα για το μέλλον τους και πρέπει να το δικαιώσουν", πρόσθεσε ο στρατηγός.

Στο μεταξύ, ο Τσερνομίρντιν, που έλαβε πάλι από τον Γιέλτσιν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανακοίνωσε, στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης, ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα γίνει γνωστή τις επόμενες μέρες. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος διορίζει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του πρωθυπουργού. Τόσο ο Γιέλτσιν, όσο και ο Τσερνομίρντιν έχουν υπαινιχθεί ότι θα αποδεχτούν τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νίκη του Λέμπεντ στην Κρασνογιάρσκ (1998-05-19 00:00:00.0)
Νέα "τρόικα" εξουσίας; (1996-11-02 00:00:00.0)
Ανοιχτή αμφισβήτηση της "συμφωνίας" (1996-10-09 00:00:00.0)
"Οριστική" συμφωνία από Λέμπεντ - Μασχάντοφ (1996-09-01 00:00:00.0)
"Συμφώνησε" και ο Γιέλτσιν (1996-08-31 00:00:00.0)
Ο Γιέλτσιν αγωνιά για τις εκλογές (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ