Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
"Οριστική" συμφωνία από Λέμπεντ - Μασχάντοφ

ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Σε μια "φόρμουλα" για την επίλυση του ζητήματος ανεξαρτησίας της Τσετσενίας σε πέντε χρόνια φέρονται από τα Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία να κατέληξαν ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, στην Τσετσενία, Αλεξάντερ Λέμπεντ, και ο στρατιωτικός επικεφαλής των αυτονομιστών Τσετσένων, Ασλάν Μασχάντοφ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία: Πρώτον ότι η βασική συμφωνία "που θα διέπει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δημοκρατία της Τσετσενίας (...) πρόκειται να επιτευχθεί στις 31 Δεκέμβρη του 2001", και, δεύτερον ότι τον Οκτώβρη οι δύο πλευρές θα συγκροτήσουν κοινή επιτροπή, η οποία θα επιβλέψει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία και θα συντονίσει την πάταξη των τρομοκρατικών ενεργειών, οι οποίες θα συμβαίνουν στην περιοχή, καθώς και την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών.

Στην επιτροπή, βάσει της συμφωνίας, θα ανατεθεί ακόμη η εκπόνηση προτάσεων για τη διμερή οικονομική συνεργασία και ένα πρόγραμμα κοινωνικοοικονομικής συνεργασίας.

Το πακέτο προτάσεων Λέμπεντ φαίνεται ότι διαθέτει - κατά δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσερνομίρντιν - την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου Γιέλτσιν. Σκοπός του είναι να λύσει το βασικό πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην εκτράχυνση της κατάστασης: Το οριστικό καθεστώς της Τσετσενίας. Αλλά, παρά την αισιοδοξία που προκαλεί η συμφωνία η οποία υπεγράφη ("αυτό ήταν, ο πόλεμος τελείωσε", δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της ο Λέμπεντ), παραμένει αμφίβολο αν τελικά θα εφαρμοστεί. Τόσο επειδή η μάχη εξουσίας στο Κρεμλίνο συνεχίζεται, όσο και επειδή υπάρχει προηγούμενο παραβίασης δεκάδων πρότερων συμφωνιών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ