Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Επικίνδυνες εθνικές εκκαθαρίσεις

Το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Λετονία ετοιμάζει εθνική εκκαθάριση και προκαλεί παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σεργκέι Μπαμπούριν σχετικά με το γεγονός ότι στις 22 Αυγούστου 1996 το Σέιμ της Λετονίας, με συντριπτική πλειοψηφία (79 υπέρ και 10 κατά), υιοθέτησε Διακήρυξη περί κατοχής της Λετονίας.

Κατά τη γνώμη του, στο ντοκουμέντο αυτό γίνεται μια προκατειλημμένη και μονόπλευρη εκτίμηση της ιστορικής περιόδου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λετονίας στις 18 Νοέμβρη 1918 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, υποστηρίζεται σ' αυτό ότι από το 1940, μετά τη δημιουργία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας, η Σοβιετική Ενωση "εφάρμοζε μεθοδευμένη γενοκτονία του λαού της Λετονίας". Για πρώτη φορά σε ντοκουμέντο του Σέιμ διατυπώνονται εδαφικές διεκδικήσεις απέναντι στη Ρωσία, που σχετίζονται τάχα με την παράνομη ένταξη στη Ρωσία της επαρχίας Πιτάλοβο της περιοχής Πσκοβ. Κατηγορείται η ηγεσία της ΕΣΣΔ ότι "κατάκλυσε μεθοδευμένα τη Λετονία με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και με τη βοήθειά τους επιδίωκε να καταστρέψει την ταυτότητα του λετονικού λαού". Το Σέιμ καλεί τα κράτη του κόσμου και τις διεθνείς οργανώσεις "να αναγνωρίσουν το γεγονός της κατοχής της Λετονίας και να βοηθήσουν το λαό της να εξαλείψει τις συνέπειες της κατοχής, παρέχοντάς της πολιτική και οικονομική βοήθεια".

"Καθορίζοντας ειδικά να συμπέσει η υιοθέτηση αυτού του ντοκουμέντου με την επέτειο υπογραφής του Συμφώνου μη Επέμβασης ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τη Γερμανία στις 23 Αυγούστου 1939, οι Λετονοί πολιτικοί προσπαθούν να παίξουν την τυφλόμυγα με την ιστορία... Πίσω από παρόμοιες "διακηρύξεις" φαίνονται καθαρά τα επικίνδυνα σχέδια ορισμένων κύκλων της Δύσης για το γεωπολιτικό μοίρασμα του κόσμου μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης", υπογράμμισε ο Μπαμπούριν. Σημείωσε δε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς έχει έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα. Παράλληλα, οι "αρχιτέκτονες" της επέκτασης αντιλαμβάνονται θαυμάσια ότι η είσοδός τους στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης μπορεί να γίνει για την ώρα μόνο στη Βαλτική, πολύ περισσότερο που βρίσκουν τη θερμή υποστήριξη των ηγεσιών των Βαλτικών Δημοκρατιών. Βασικό, όμως, εμπόδιο στο δρόμο αυτό δεν είναι η ανίσχυρη πολιτική της ηγεσίας της Ρωσίας, αλλά η ύπαρξη στη Βαλτική μεγάλου αριθμού ρωσόφωνου πληθυσμού (το 1991 στη Λετονία ανερχόταν στο 48%, στην Εσθονία πάνω από 40% και στη Λιθουανία 20%). Γι' αυτό οι Βαλτικές Δημοκρατίες, προπαντός η Λετονία και η Εσθονία, προχώρησαν στη δημιουργία νομικών προϋποθέσεων για τη διενέργεια εθνικής εκκαθάρισης του ρωσόφωνου πληθυσμού. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Σέιμ της Λετονίας, στη Δημοκρατία αυτή προβλέπεται να αποδοθεί σε όλους τους πολίτες, που ήρθαν στη Δημοκρατία μετά το 1940, το καθεστώς του "πολιτικού κατακτητή", με τις αντίστοιχες νομικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Ο Μπαμπούριν εξ ονόματος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη Διακήρυξη του λετονικού Σέιμ και ζήτησε από την Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να εξετάσει στις προσεχείς συνεδριάσεις το ζήτημα των κατάλληλων μέτρων απέναντι στο καθεστώς απαρτχάιντ στη Λετονία. Επίσης ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και την κυβέρνηση να εξετάσει επειγόντως τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τις Βαλτικές Δημοκρατίες. Υπενθύμισε ότι η Λετονία εισπράττει το 82% του συνόλου των συναλλαγματικών εσόδων από το τράνζιτ πρώτων υλών, υλικών και εξοπλισμού από τη Ρωσία. Ακριβώς με τα χρήματα αυτά γίνονται οι διακρίσεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων ρωσικής καταγωγής. Κατά τη γνώμη του Μπαμπούριν, "η απάντηση του Προέδρου και της κυβέρνησης της Ρωσίας στο προσβλητικό και άκρως επικίνδυνο ντοκουμέντο, που υιοθετήθηκε στη Ρίγα, πρέπει να είναι γρήγορη και σαφής, και το κυριότερο, αποτελεσματική".

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ