Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι θεσμοί στα μέτρα τους

Κατ' εξαίρεση κάθε προηγούμενου και ουσιαστικά παραβιάζοντας στοιχειώδεις αρχές, το γερμανικό Κοινοβούλιο καλείται να εξετάσει το παρελθόν του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ, Γκ. Γκίζι

ΒΟΝΝΗ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Το γερμανικό Κοινοβούλιο επιτρέπεται να εξετάσει το παρελθόν του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ, Γκρέγκορ Γκίζι, για ενδεχόμενη ανεπίσημη συνεργασία του με την Κρατική Ασφάλεια (Στάζι) της ΓΛΔ. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη το 2ο τμήμα του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΟΣΔ).

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Γκίζι ότι με τη διενεργούμενη εξέταση παίζεται η φήμη του ως δικηγόρου όσο και η προσωπική τιμή του. Επιπλέον - είχε τονίσει στην προσφυγή του ο Γκίζι - η ελεύθερη και προστατευόμενη άσκηση του κοινοβουλευτικού αξιώματος απαγορεύει τον εξαναγκασμό σε παραίτηση από την κοινοβουλευτική εντολή, που του έχουν δώσει οι εκλογείς του.

Στην απόφαση του ΟΣΔ διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ναι μεν με την εξέταση θίγονται τα δικαιώματα του ενδιαφερομένου, αλλά η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Μπούντεσταγκ επιτρέπεται να προβεί σε εξέταση του παρελθόντος "κατ' εξαίρεση" και αυτό λόγω του "περάσματος από τη δικτατορία (σ.σ. εννοεί τη ΓΛΔ) στη δημοκρατία". Αυτή η "ιδιαίτερη ιστορική κατάσταση" επιτρέπει την εξεταστική διαδικασία, αναφέρει η δικαστική απόφαση, για να προσθέσει ότι: Καταδίκη του Γκίζι (σ.σ. άρση της ασυλίας) δεν επιτρέπεται να στηρίζεται σε εικασίες", αλλά η Επιτροπή Ασυλίας του Μπούντεσταγκ πρέπει να έχει πειστεί ότι αποκλείονται λογικές αμφιβολίες για την ορθότητα της απόφασής της. Αυτό το τελευταίο ο Γκίζι, με δήλωσή του μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το θεωρεί επιτυχία γιατί, όπως είπε, αποκλείονται οι εικασίες και απαιτούνται αποδείξεις, που δε θα βρεθούν, γιατί δεν έχει συνεργαστεί με τη "Στάζι".

Αν, παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής δεν τηρήσει τα κριτήρια που θέτει το ΟΣΔ και διακινδυνεύσει η θέση του ως βουλευτή, θα προσφύγει και πάλι στο ΟΣΔ.

Απέναντι σ' αυτή την αισιοδοξία του Γκίζι, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Ασυλίας, Ντίτερ Βίφελσπιτς, δήλωσε ότι "η διαδικασία της εξέτασης θα τερματιστεί τώρα γρήγορα, γιατί όποιος έκανε τον σπιούνο απέναντι στον ίδιο το λαό του και συμμετείχε στην καταπίεσή του δεν είναι άξιος να ανήκει στο Μπούντεσταγκ". Θα ξαναρχίσουν οι εξετάσεις και για άλλους δύο βουλευτές του ΚΟΔΗΣΟ, είπε ο Βίφελσπιτς.

Ενα άλλο μέλος της ίδιας επιτροπής - επίσης σοσιαλδημοκράτης - δήλωσε ότι η επιτροπή έχει στη διάθεσή της "αποδείξεις", με τις οποίες ο Γκίζι "ξόφλησε χρηματικές αποδοχές και δώρα" (που δήθεν πήρε από τη Στάζι). Ο ίδιος βουλευτής δήλωσε ότι οι εξετάσεις στην επιτροπή θα γίνουν με κλειστές πόρτες και όχι δημόσια, όπως ζητάει ο Γκίζι. (Η έκδοση της απόφασης αναμένεται για το Νοέμβρη). Ο γενικός γραμματέας της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Μπερντ Πρότζνερ, δήλωσε: "Εχθροί της ελευθερίας δεν έχουν θέση σε μια ελεύθερα εκλεγμένη Βουλή".

Με τον τίτλο: "Ο Γκίζι και η Ιερά Εξέταση" η "Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" της Πέμπτης γράφει σε σχόλιο: "... Τώρα ο Πρότζνερ και οι φίλοι του απαιτούν ευδιάθετα πάλι (λέγοντας) ότι οι εχθροί της ελευθερίας δεν έχουν θέση σε μια ελεύθερα εκλεγμένη Βουλή... Δε θέλουμε να ρωτήσουμε πολύ, αν σ' όλες τις βουλές της Γερμανίας, της Ευρώπης, κάθονται μόνο "φίλοι της ελευθερίας". Είναι πάντως έτσι ότι ο Γκίζι "εκλέχθηκε ελεύθερα" και σύμφωνα με το σύνταγμα είναι για τέσσερα χρόνια ένας δημοκρατικά νομιμοποιημένος λαϊκά αντιπρόσωπος... Το δικαστήριο εγκρίνει μια διαδικασία εξέτασης, που θυμίζει πολύ την Ιερά Εξέταση...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ