ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι θεσμοί στα μέτρα τους

Κατ' εξαίρεση κάθε προηγούμενου και ουσιαστικά παραβιάζοντας στοιχειώδεις αρχές, το γερμανικό Κοινοβούλιο καλείται να εξετάσει το παρελθόν του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ, Γκ. Γκίζι

ΒΟΝΝΗ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Το γερμανικό Κοινοβούλιο επιτρέπεται να εξετάσει το παρελθόν του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ, Γκρέγκορ Γκίζι, για ενδεχόμενη ανεπίσημη συνεργασία του με την Κρατική Ασφάλεια (Στάζι) της ΓΛΔ. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη το 2ο τμήμα του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΟΣΔ).

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Γκίζι ότι με τη διενεργούμενη εξέταση παίζεται η φήμη του ως δικηγόρου όσο και η προσωπική τιμή του. Επιπλέον - είχε τονίσει στην προσφυγή του ο Γκίζι - η ελεύθερη και προστατευόμενη άσκηση του κοινοβουλευτικού αξιώματος απαγορεύει τον εξαναγκασμό σε παραίτηση από την κοινοβουλευτική εντολή, που του έχουν δώσει οι εκλογείς του.

Στην απόφαση του ΟΣΔ διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ναι μεν με την εξέταση θίγονται τα δικαιώματα του ενδιαφερομένου, αλλά η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Μπούντεσταγκ επιτρέπεται να προβεί σε εξέταση του παρελθόντος "κατ' εξαίρεση" και αυτό λόγω του "περάσματος από τη δικτατορία (σ.σ. εννοεί τη ΓΛΔ) στη δημοκρατία". Αυτή η "ιδιαίτερη ιστορική κατάσταση" επιτρέπει την εξεταστική διαδικασία, αναφέρει η δικαστική απόφαση, για να προσθέσει ότι: Καταδίκη του Γκίζι (σ.σ. άρση της ασυλίας) δεν επιτρέπεται να στηρίζεται σε εικασίες", αλλά η Επιτροπή Ασυλίας του Μπούντεσταγκ πρέπει να έχει πειστεί ότι αποκλείονται λογικές αμφιβολίες για την ορθότητα της απόφασής της. Αυτό το τελευταίο ο Γκίζι, με δήλωσή του μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το θεωρεί επιτυχία γιατί, όπως είπε, αποκλείονται οι εικασίες και απαιτούνται αποδείξεις, που δε θα βρεθούν, γιατί δεν έχει συνεργαστεί με τη "Στάζι".

Αν, παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής δεν τηρήσει τα κριτήρια που θέτει το ΟΣΔ και διακινδυνεύσει η θέση του ως βουλευτή, θα προσφύγει και πάλι στο ΟΣΔ.

Απέναντι σ' αυτή την αισιοδοξία του Γκίζι, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Ασυλίας, Ντίτερ Βίφελσπιτς, δήλωσε ότι "η διαδικασία της εξέτασης θα τερματιστεί τώρα γρήγορα, γιατί όποιος έκανε τον σπιούνο απέναντι στον ίδιο το λαό του και συμμετείχε στην καταπίεσή του δεν είναι άξιος να ανήκει στο Μπούντεσταγκ". Θα ξαναρχίσουν οι εξετάσεις και για άλλους δύο βουλευτές του ΚΟΔΗΣΟ, είπε ο Βίφελσπιτς.

Ενα άλλο μέλος της ίδιας επιτροπής - επίσης σοσιαλδημοκράτης - δήλωσε ότι η επιτροπή έχει στη διάθεσή της "αποδείξεις", με τις οποίες ο Γκίζι "ξόφλησε χρηματικές αποδοχές και δώρα" (που δήθεν πήρε από τη Στάζι). Ο ίδιος βουλευτής δήλωσε ότι οι εξετάσεις στην επιτροπή θα γίνουν με κλειστές πόρτες και όχι δημόσια, όπως ζητάει ο Γκίζι. (Η έκδοση της απόφασης αναμένεται για το Νοέμβρη). Ο γενικός γραμματέας της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Μπερντ Πρότζνερ, δήλωσε: "Εχθροί της ελευθερίας δεν έχουν θέση σε μια ελεύθερα εκλεγμένη Βουλή".

Με τον τίτλο: "Ο Γκίζι και η Ιερά Εξέταση" η "Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" της Πέμπτης γράφει σε σχόλιο: "... Τώρα ο Πρότζνερ και οι φίλοι του απαιτούν ευδιάθετα πάλι (λέγοντας) ότι οι εχθροί της ελευθερίας δεν έχουν θέση σε μια ελεύθερα εκλεγμένη Βουλή... Δε θέλουμε να ρωτήσουμε πολύ, αν σ' όλες τις βουλές της Γερμανίας, της Ευρώπης, κάθονται μόνο "φίλοι της ελευθερίας". Είναι πάντως έτσι ότι ο Γκίζι "εκλέχθηκε ελεύθερα" και σύμφωνα με το σύνταγμα είναι για τέσσερα χρόνια ένας δημοκρατικά νομιμοποιημένος λαϊκά αντιπρόσωπος... Το δικαστήριο εγκρίνει μια διαδικασία εξέτασης, που θυμίζει πολύ την Ιερά Εξέταση...".

ΙΣΡΑΗΛ
Δεν ξεπερνιέται η κυβερνητική κρίση

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες. Κατά συνέπεια, ο συντηρητικός πρώην υπουργός Αμυνας, Αριέλ Σαρόν, παραμένει χωρίς υπουργείο και η ενδοκυβερνητική κρίση στο Ισραήλ συνεχίζεται. Παρ' όλα αυτά, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου ετοιμάζεται να αναχωρήσει, τη Δευτέρα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στην πρώτη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναμένεται να δεχτεί σημαντικές πιέσεις για την αμφισβήτηση της αρχής "ανταλλαγή γης για την ειρήνη".

Κυβερνητικής κρίσης συνέχεια

Την έντονη αντίδραση των κυβερνητικών του εταίρων συνάντησε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανάχιου, στην προσπάθειά του να δώσει ένα υπουργείο στον Αριέλ Σαρόν. Ο Νετανάχιου πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο να αναλάβει ο πρώην υπουργός Αμυνας και σθεναρός υποστηρικτής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ένα υπερυπουργείο Οικισμού, στο οποίο θα αναλάβουν χρέη υφυπουργών οι νυν υπουργοί. Εκτός από τον άμεσα υποβιβαζόμενο από την πρόταση αυτή νυν υφυπουργό Οικισμού και κυβερνητικό εταίρο του Νετανάχιου, την αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή εξέφρασαν και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι διαφωνίες αυτές ανέστειλαν, για άλλη μια φορά, την εξεύρεση μιας μέσης λύσης στην ενδοκυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ. Ενόψει, μάλιστα, της αναχώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργό για την Ουάσιγκτον, θεωρείται απίθανο να βρεθεί κάποια λύση μέχρι τότε. Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι κατά πόσο ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, θα πραγματοποιήσει την απειλή του και θα παραιτηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα, αφού δε φαίνεται πιθανό να ικανοποιηθεί το αίτημά του για υπουργοποίηση του Σαρόν, παρά μόνο μετά την επιστροφή του Νετανάχιου από τις ΗΠΑ.

Προειδοποιεί έμμεσα η Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ ενδεικτικές του κλίματος στο οποίο θα κινηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού με την αμερικανική ηγεσία, μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ. Ο Μαρτίν Ιντικ. Σε συνέντευξή του υπογραμμίζει ότι οι αμερικανικές θέσεις σχετικά με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή δεν έχουν αλλάξει και ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει ότι πάγια θέση της Ουάσιγκτον, στην οποία στηρίχτηκαν και οι υπάρχουσες συμφωνίες, είναι η "ανταλλαγή γης για την ειρήνη" και προειδοποιεί ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αποφεύγοντας να κάνει ευθεία επίθεση στη στάση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ιντικ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα "γίνει σαφές στον κ. Νετανάχιου γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία χωρίς να υπάρξει κάποια εδαφική παραχώρηση".

Αντιπολιτευτική επίθεση Πέρες

Στην άκαμπτη στάση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία αναφέρθηκε χτες και ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο ηττημένος των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών και κύριος συντελεστής των ειρηνευτικών συμφωνιών. Περνώντας στην αντεπίθεση, από την πλευρά της αντιπολίτευσης πλέον, ο Σιμόν Πέρες κατηγόρησε τον Νετανάχιου για έλλειψη σύνεσης και διορατικότητας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι με τη σκληρή αυτή θέση, ο Νετανάχιου θέτει σε κίνδυνο τόσο τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, κυρίως με τη Συρία, αλλά και την ίδια την ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς δίνει ολοένα και περισσότερες αφορμές και αιτίες στη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων.

Ο Μ.Νετανάχιου με τον Ν.Λεβί στην διάρκεια του χτεσινού υπουργικού

Ο Μπ. Νετανάχιου με τον Ν. Λεβί κατά τη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, όπου δε βρέθηκε διέξοδος στην ενδοκυβερνητική κρίση

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ Γκρέγκορ Γκίζι

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ, Γκρέγκορ Γκίζι

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δύο νεκροί από έκρηξη βόμβας

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. -

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη βόμβας, που ήταν τοποθετημένη σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή Τεουσακίγιο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά.

Ο ένας από τους δύο νεκρούς ήταν άστεγος που έψαχνε για τροφή και ο άλλος οδοκαθαριστής που, όπως λέγεται, ενεργοποίησε κατά λάθος τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Στην περιοχή Τεουσακίγιο βρίσκονται δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα γραφεία του κυβερνώντος "Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος".

ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Η ξένη επέμβαση δε θα αναχαιτίσει τη βία...

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-

Τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων ζήτησε χτες η κυβέρνηση του Μπουρούντι, δηλώνοντας αδυναμία να αντιμετωπίσει το νέο κύμα βίας και προσφυγιάς που πλήττει τη χώρα. Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης προκαλεί τις επιφυλάξεις πολλών Μπουρουντιανών, μιας που οι πρόσφατες ενέργειες της Δύσης στις αιματοχυσίες στη Ρουάντα και στο Ζαϊρ παραμένουν νωπές...

"Ο λαός αμφιβάλλει ότι θα μπορούσαν τα ξένα στρατεύματα να σταματήσουν τον πόλεμο στη χώρα μας, αφότου στάθηκαν ανίκανα να σταματήσουν τις σφαγές στη Ρουάντα, τη Σομαλία ή τη Λιβερία", δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" Μπουρουντιανός δημοσιογράφος που ανήκει στη φυλή των Τούτσι.

Από το 1993, οπότε πρωτοξεκίνησαν οι φυλετικές συγκρούσεις στο Μπουρούντι, μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 300.000 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι αθώοι πολίτες. Δυτικοαφρικανοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 500.000 σε περίπτωση που δε ληφθούν άμεσα μέτρα... "Ωστόσο, η παρούσα χρονική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη για την αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Μπουρούντι", δήλωσαν στα ξένα πρακτορεία αξιωματούχοι από αφρικανικές χώρες που συναντήθηκαν χτες στην Τανζανία για να συζητήσουν το ενδεχόμενο έναρξης μιας νέας αποστολής στην Μπουζουμπούρα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αυξάνονται οι ανήλικοι δολοφόνοι!

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Οι δολοφονίες που διαπράττονται από παιδιά έχουν αυξηθεί ανησυχητικά στη νοτιοαφρικανική επαρχία Γκοτένγκ (Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια), ανακοίνωσαν χτες αστυνομικοί αξιωματούχοι.

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους διαπράχτηκαν 32 φόνοι με όπλα, από δράστες ηλικίας κάτω των 12 χρόνων, μετέδωσε το πρακτορείο ΣΑΝΑ, επικαλούμενο δήλωση του διοικητή της Αστυνομίας, Ζαν Κόμπρινκ.

Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 χρόνων διέπραξαν 30 φόνους, ενώ σημειώθηκαν και άλλες 12 απόπειρες ανθρωποκτονίας με δράστες εφήβους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ