ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα βοριαδάκια περιόρισαν κάπως το νέφος

Συστάσεις απευθύνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και για το Σαββατοκύριακο, καθώς θα διατηρηθούν οι ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες, που ευνοούν την ατμοσφαιρική ρύπανση

Στα βοριαδάκια, που φύσηξαν χτες το πρωί στην Αθήνα και λιγότερο στα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες, η ισχύς των οποίων έληξε στις 2 το μεσημέρι, οφείλεται η ελαφρά κάμψη των τιμών του νέφους. Ο βρόχος όμως του θανατηφόρου διδύμου του νέφους και των υψηλών θερμοκρασιών θα περισφίξει τους κατοίκους της πρωτεύουσας για τρεις τουλάχιστον μέρες ακόμη. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η ίδια ασφυκτική κατάσταση προβλέπεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων σε υψηλά επίπεδα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, περιορίστηκε να ανακοινώσει τις γνωστές συστάσεις, δηλαδή το επόμενο τριήμερο να αποφεύγουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ συνιστά την αποφυγή κατά τις πρωινές ώρες της διακίνησης καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

Το νέφος στο ...ύψος του

Ούτε τα βοριαδάκια, ούτε τα έκτακτα μέτρα στάθηκαν ικανά να μειώσουν αισθητά το νέφος χτες από την Αθήνα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 10 το πρωί στα 383 μικρογραμμάρια στη Γεωπονική, στα 373 στην οδό Αριστοτέλους και στα 333 στην οδό Αθηνάς, με όριο επιφυλακής τα 200.

Παράλληλα, το όζον στη 1 το μεσημέρι μετρήθηκε στο σταθμό της Γεωπονικής στα 256 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Αν θέλαμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα από την κατάσταση που επικράτησε όλη τη βδομάδα στην πρωτεύουσα, θα λέγαμε πως αυτή αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι είναι ανοχύρωτη πόλη. Και, βέβαια, αποδείχτηκε ότι χρειάζεται να ληφθούν επιτέλους πολλά και ουσιαστικά μέτρα για να σωθεί οριστικά από το νέφος. Τέτοια ριζικά μέτρα όμως δε φαίνεται διατεθειμένη να λάβει ούτε κι αυτή η κυβέρνηση, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,

Χρειάζεται επομένως μια άλλη πολιτική που να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ως τότε, βέβαια, ο μόνος σύμμαχος των Αθηναίων θα είναι τα ...βοριαδάκια!

Στους 38 ο υδράργυρος

Για άλλη μια μέρα ο υδράργυρος προσέγγισε, χωρίς όμως να φτάσει, τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στο Λεκανοπέδιο οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες μετρήθηκαν στη Ν. Φιλαδέλφεια και το Ελληνικό (38 βαθμοί) και στο Τατόι (37). Η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι ίδιες περίπου θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν και σήμερα.

Ελαφρά αυξημένη ήταν η κίνηση στα νοσοκομεία χτες, γεγονός που οφείλεται προφανώς στο συνδυασμό μεγάλων θερμοκρασιών και νέφους. Μόνο το ΕΚΑΒ και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα πραγματοποίησε 383 μεταφορές. Από τα περιστατικά αυτά, τα 47 ήταν καρδιολογικά, τα 35 πνευμονολογικά και 29 με συμπτώματα λιποθυμίας.

  • Χτες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου της Νομαρχίας Αθηνών. Κατά τη συνεδρίαση έγινε σύσταση του νομάρχη Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη να μην ατονήσουν τα μέτρα το Σαββατοκύριακο, μιας και θα συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, σε ετοιμότητα αποφασίστηκε να είναι τα νοσοκομεία, ενώ οι δήμοι και οι κοινότητες θα κρατήσουν ανοιχτούς τους κλιματιζόμενους χώρους και οι υπεύθυνοι των ΚΑΠΗ με τις εθελόντριες του ΕΕΣ στο τηλέφωνο 3613.565 θα είναι σε επαγρύπνηση για να προσφέρουν βοήθεια σε ηλικιωμένα άτομα.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Εξώσεις και πτωχεύσεις προκαλεί η απελευθέρωση

Πενταετή αναστολή του νόμου ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Αντιμέτωποι με τον εκβιασμό των ιδιοκτητών να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια προκειμένου να μη βρεθούν στο δρόμο θα έρθουν από την 1η Σεπτέμβρη χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της εμμονής της κυβέρνησης στην εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης της επαγγελματικής στέγης. Παράλληλα οι Επαγγελματοβιοτέχνες (ΕΒΕ) αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα εξαιτίας ολόκληρου του πλέγματος της κυβερνητικής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Τα παραπάνω επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτης,τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε "νεκροταφείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων", καθώς καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο. Οταν, είπε ο Δ. Κορφιάτης, απελευθερώθηκαν οι εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις τριακονταετίας, λόγω του σχετικά περιορισμένου αριθμού τους, το πρόβλημα δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητό. Ομως, συνέχισε, φέτος και πολύ περισσότερο από του χρόνου που θα απελευθερωθούν οι μισθώσεις της δωδεκαετίας, το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο έντονο καθώς οι μισθώσεις αυτές αφορούν πολλούς επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλε ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν παράλογα ποσά για τον "αέρα" της επαγγελματικής στέγης, που φτάνουν μέχρι 50 ή 100 εκατ. δραχμές, ενώ παρουσίασε στοιχεία για τις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις των ιδιοκτητών για ενοίκια, κυρίως από περιοχές που θεωρούνται κατ' εξοχήν εμπορικά κέντρα. Ετσι ιδιοκτήτης στην πλατεία Γκύζη ζήτησε από επαγγελματία, ο οποίος πλήρωνε 40.000 δραχμές ενοίκιο, να του καταβάλει απ' το Σεπτέμβριο 150.000 δραχμές το μήνα. Στην Ακαδημία Πλάτωνος από 120.000 δρχ. ζητείται αύξηση στις 220.000 και στο Χαλάνδρι από 200.000 δρχ. μίσθωμα ο ιδιοκτήτης ζητά 350.000 δρχ. Είναι πολλοί οι επαγγελματίες και οι έμποροι, είπε ο Δ. Κορφιάτης, που αναγκάζονται να υποκύψουν και να συμβιβαστούν με εξοντωτικά υψηλά ενοίκια για να μη χάσουν την επαγγελματική τους στέγη. Οι περισσότερες, πρόσθεσε, αιτήσεις πτώχευσης προέρχονται από περιοχές που θεωρούνται εμπορικά κέντρα, καθώς εκεί εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα εκβιασμού.

Από ένα δείγμα 1.723 επιχειρήσεων μελών της ΓΣΕΒΕΕ ,προκύπτει 1.051 επιχειρήσεις (ποσοστό 61%) είναι με ενοίκιο και 645 επιχειρήσεις (37%) είναι ιδιόκτητες. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για 744.230 ασφαλισμένους στο ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ. Από δείγμα 55 επιχειρήσεων προκύπτει, όπως ανέφερε ο Δ. Κορφιάτης, ότι οι τρεις στις εφτά θα αντιμετωπίσουν την απειλή της έξωσης από το Σεπτέμβρη.

Με έγγραφό της προς της υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, με θέμα τη συνέχιση της απελευθέρωσης της επαγγελματικής στέγης, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά άμεσα:

  • Αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι το 2000. Οι μισθώσεις που λήγουν στις 31.8.96 να λήξουν στις 31.8.2000 και οι μισθώσεις που λήγουν στις 31.8.1997 να λήξουν στις 31.8.2001. Οσον αφορά τις μισθώσεις που έχουν συμπληρώσει 30ετία και έληξαν τον περασμένο Αύγουστο, να καταργηθούν οι εκκρεμείς δίκες εφόσον δεν έχουν εκδικαστεί οι σχετικές αγωγές, οι όποιες τελεσίδικες αποφάσεις δεν έχουν εκτελεστεί να εκτελούνται μετά τις 31.8.2000.
  • Η αποζημίωση για την αντικατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας να ανέλθει από τα 12 - 36 μηνιαία μισθώματα για την περίπτωση που ο εκμισθωτής αξιώνει την απόδοση νέου μισθίου μετά τη λήξη της μίσθωσης.
Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις

Η μη τήρησή τους συνεπάγεται κυρώσεις, τονίζει το ΚΕΠΕΚ Ανατολικής Αττικής

Η υψηλή θερμοκρασία συνεχίζει να πυρώνει τους χώρους δουλιάς και να δημιουργεί ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εργασίας, οι οποίες είναι εμφανείς κυρίως σε υπαίθριες εργασίες, όπως οι οικοδομικές, αλλά και σε βυρσοδεψεία, υαλουργίες, χυτήρια κλπ.

Το Κέντρο Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Ανατολικής Αττικής εξέδωσε οδηγίες προς τις επιχειρήσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση. Η παραβίαση των οδηγιών, επισημαίνεται, συνεπάγεται την επιβολή προστίμου, ποινική δίωξη και διακοπή εργασιών.

Για τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι τα εξής: Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, χορήγηση δροσερού νερού, διαμόρφωση και επιλογή σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, κατασκευή στεγάστρων για εργασίες όπου είναι δυνατόν, προγραμματισμός εργασιών, ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Αναλυτικότερα, πρέπει να ενισχύονται οι βάρδιες για την κανονική υλοποίηση των διαλειμμάτων και να γίνεται προσπάθεια μετακύλησης του ωραρίου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η οδηγία για σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, το οποίο πρέπει να συντάσσεται σε συνεργασία με τον εργοδότη, τον τεχνικό ασφάλειας, το γιατρό εργασίας και τους εργαζόμενους όπου δεν υπάρχουν ειδικοί για την τεχνική και την ασφάλεια της εργασίας. Η ένταξη των εργαζομένων στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου γίνεται από το γιατρό εργασίας και όπου δεν υπάρχει γιατρός χρειάζεται βεβαίωση, που θα προσκομίσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου πρέπει να προβλέπεται και η αποχή από την εργασία κατά το διάστημα που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Στις οδηγίες για τη λήψη τεχνικών μέτρων σημειώνεται ότι χρειάζεται θερμομόνωση της στέγης ή της πλάκας, βάψιμο με λευκό ή ανακλαστικό χρώμα και βρέξιμο της πλάκας ή της στέγης. Επίσης χρειάζεται η εγκατάσταση αεροκουρτίνας και να διοχετεύεται ψυχρός αέρας στα μεγάλα ανοίγματα. Στα τεχνικά μέτρα προβλέπεται και ο διαχωρισμός από τις πηγές θερμότητας, καθώς και η μόνωση των θερμών επιφανειών.

Κινητοποιήσεις για τους ελεύθερους χώρους

Συγκεκριμένες αποφάσεις και χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της, ώστε να γίνουν πράξη τα αποτελέσματα πρόσφατης ημερίδας για την προστασία των λίγων ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την απόδοσή τους ως χώρους πρασίνου και αναψυχής στους κατοίκους, αναμένεται να λάβει την ερχόμενη Τρίτη η "Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας", οπότε και συνεδριάζει, στις 8 μμ., στην οδό Ζωχίου 8, στους Αμπελόκηπους.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής θα κάνει παραστάσεις στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας. καθώς και στο δήμαρχο Αθηναίων. Επίσης αποφάσισε να οργανώσει συνέντευξη Τύπου και να υποστηρίξει και να οργανώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις ανά περιοχές. Αυτές ξεκινούν από την Πέμπτη, στις 7μμ., στη διασταύρωση των οδών Λάμψα και Τριφυλίας, όπου και θα συγκεντρωθούν οι κάτοικοι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, με αίτημα τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της περιοχής τους. Θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να θέσει επιτακτικά το αίτημα απόσυρσης του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα περί "Διάκρισης δασικής ιδιοκτησίας, ρύθμισης εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εκτάσεων", που νομιμοποιεί τις καταπατήσεις, οικοπεδοποιήσεις και αποψιλώσεις δασών και δασικών εκτάσεων.

Λεζάντα

Στην εξωτερική εργασία πρέπει να είναι καλυμένο το κεφάλι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ