ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αιδώς!

Η Πολεοδομία Πειραιά επιβάλλει πρόστιμο για το μνημείο της "Μάνας" - γλυπτό του Χρ. Καπράλου - στην Αίγινα

Στα Πλακάκια,στην Αίγινα,μέσα στο άπλετο φως και την ηρεμία της θάλασσας, η τεράστια χάλκινη μορφή της "Μάνας" καλωσορίζει τους περαστικούς, στη ζεστή, φιλόξενη αγκαλιά της. Μια αγκαλιά σμιλευμένη από το χέρι του μεγάλου, αλησμόνητου γλύπτη Χρήστου Καπράλου.Δυστυχώς όμως, η πολιτεία - για μια ακόμη φορά - δεν μπόρεσε να αγκαλιάσει με την ίδια στοργή και ζεστασιά την εικαστική προσφορά των καλλιτεχνών μας.Αντιμετώπισε με απαράδεκτο τρόπο τα πανέμορφα "πλάσματα" του κορυφαίου γλύπτη. Χαρακτηριστική είναι η στάση της Πολεοδομίας Πειραιά,η οποία έστειλε πριν λίγες μέρες επιστολή προς τους κληρονόμους, σύμφωνα με την οποία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 319.701 δραχμών για την τοποθέτηση του γλυπτού στην παραλία και 69.500 δραχμών για τη συνέχιση της έκθεσής του!.

Ενα πραγματικό κόσμημα της περιοχής, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το "Ιδρυμα Καπράλου", και σηματοδοτεί αισθητικά την περιοχή, αντιμετωπίζεται από την παραπάνω υπηρεσία όπως το κάθε λογής "αυθαίρετο" κτίσμα. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας, με την επιστολή τους "προς τους κληρονόμους", φαίνεται να μην γνωρίζουν ότι, ήδη, από πέρσι λειτουργεί "Ιδρυμα Χρήστου και Σούλης Καπράλου" στην περιοχή.Φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι το μνημείο της "Μάνας", αλλά και το μουσείο εγκαινιάστηκαν με την οικονομική - έστω μικρή - στήριξη του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αίγινας.

Σαν να μην έφτανε που η Ελλάδα έχει ένα τόσο σημαντικό μουσείο, για το οποίο το κράτος κόπιασε ελάχιστα. Σαν να μην έφτανε που το μουσείο χτίστηκε κομμάτι κομμάτι, χάρη στο πάθος και την αγάπη του Χρ. Καπράλου για τον τόπο του. Σαν να μην έφτανε που μετά τις περσινές τυμπανοκρουσίες η πολιτεία το έχει αφήσει στην τύχη του. Τώρα, το κράτος, φτάνει στο σημείο να ζητήσει και "οφειλόμενα" από τους "καταπατητές". Αιδώς!

Η. Μ.

96 για τη Δράμα

Με 96 συνολικά αιτήσεις ολοκληρώθηκε η περίοδος κατάθεσης αιτήσεων συμμετοχής στο 19ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα, από16 έως 22 Σεπτέμβρη.

Από τις 96 αιτήσεις οι 51 ανήκουν στη σπουδαστική κατηγορία, οι 7 στην κατηγορία ντοκιμαντέρ,οι 5 στην κατηγορία τηλεοπτική παραγωγή και οι 33 στην κατηγορία κινηματογραφική ταινία.Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται 5 κινούμενα σχέδια και 4 πειραματικές ταινίες.

Η κατάθεση των ταινιών λήγει στις 15 Ιούλη και αμέσως μετά θα υποβληθούν στην Προκριματική Επιτροπή που αποτελείται από τους: Δημήτρη Χαρίτο, Τάσο Αλεξάκη, Μαθιό Γιαμαλάκη, Τάκη Παπαγιαννίδη και Κώστα Ζυρίνη.

  • Το ευρωπαϊκό ταμείο "Eurimages", που χρηματοδοτεί ευρωπαϊκές κινηματογραφικές συμπαραγωγές, θα χρηματοδοτήσει (μεταξύ 16 ταινιών μεγάλου μήκους) τις συμπαραγωγές Ελλάδας - Κύπρου - Βουλγαρίας "Ελλαντος ή Οδός Βενετίας" σε σκηνοθεσία του Κύπριου Γιάννη Ιωάννου και "Βασιλική" του Ελληνα Βαγγέλη Σερντάρη. Μεταξύ των ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτεί το ταμείο είναι και η ελληνογαλλική συμπαραγωγή "Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος" του Ροβήρου Μανθούλη.

Αποψη του χώρου πρασίνου που περιβάλλει το πρώην "Βασιλικό Θέατρο"

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου την Τρίτη στο Βύρωνα

Τα 50 χρόνια παρουσίας του Μανόλη Αναγνωστάκη στα Ελληνικά Γράμματα θα τιμήσει την προσεχή Δευτέρα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Σαπφούς 3-5, Πολιτεία), στις 8.30μμ. Θα μιλήσει ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μουλλάς,ενώ ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός.Επίσης, θα προβληθούν βίντεο με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν οι συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στη Λ. Αμερική, για την ενίσχυση των εκεί ελληνικών κοινοτήτων. Σταθμοί της περιοδείας του ήταν το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, το Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το θέατρο του Εθνικού Πανεπιστημίου της πόλης του Μεξικού. Τις συναυλίες, στις οποίες συμμετείχαν η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Αναστασία Μουτσάτσου, παρακολούθησαν χιλιάδες Λατινοαμερικανοί, αλλά και Ελληνες (κυρίως τρίτης και τέταρτης γενιάς). Τη συναυλία στην Αργεντινή παρακολούθησαν και οι σπουδαίοι καλλιτέχνες Μερσέντες Σόσα και Αριέλ Ραμίρεζ.

Εγκώμια κριτικής

Παρά τη δυσκολία της γλώσσας, η μαγεία του θεάτρου μπορεί να καθηλώνει τους θεατές. Αυτό συνέβη και με την παράσταση της Αννας Κοκκίνου,με αποσπάσματα από έργα του Βιζυηνού,που δόθηκε στο θέατρο Πόντεβιλ του Βερολίνου. Την παράσταση παρουσίασε στο γερμανικό κοινό το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού,στο πλαίσιο των 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Η Αννα Κοκκίνου απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές. Η κριτική τηςΚριστίν Βαλ αναφέρεται και στο έργο του Γεωργίου Βιζυηνού,τον οποίο χαρακτηρίζει έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας, δεξιοτέχνη της ψυχογραφίας και του εσωτερικού μονολόγου.

Μουσική Τρίτη

"Πιστεύω, ότι η φωνή είναι το απόλυτο όργανο, καθώς συνδέεται με το ανθρώπινο πνεύμα και γι' αυτό έχει μια απεριόριστη δυνατότητα να αρθρώνει και να εκφράζει ιδέες και συναισθήματα", λέει η "περιπλανώμενη Κέλτισσα" Λορένα Μακ Κένιτ,που θα εμφανιστεί την Τρίτη, στο θέατρο Λυκαβηττού.Μια συναυλία - μυσταγωγία ήχων, φωνών, συναισθημάτων από την ταλαντούχο συνθέτη, στιχουργό και ερμηνεύτρια.

Την ίδια μέρα (9.30μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη",στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα θα συναντηθούν τρεις γνωστοί τραγουδοποιοί, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συναυλία. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα παρουσιάσει την τελευταία του, μάλλον βιογραφική, δισκογραφική δουλιά "Ασωτος Υιός", οΝίκος Ζιώγαλας θα "ξεκαθαρίσει" τους δικούς του "Παλιούς Λογαριασμούς", ενώ ο Μανώλης Φάμελλος και οι "Ποδηλάτες" θα "ξεναγήσουν" "Στο πάρκο των σκύλων".

Την Τρίτη επίσης, (8.30μ.μ.), στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1, Πλάκα) θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στον τελετουργικό χορό της "ταραντέλα - Πίτσικα" από την Κάτω Ιταλία. Θα ακουστούν ελληνόφωνα τραγούδια του Σαλέντο. Συμμετέχουν τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές του συγκροτήματος "Aracne Mediterranea" του Τζιόρτζιο ντι Λέτσε από την Απουλία. Το θέαμα "Διάλογοι των Αραχνών", που θα παρουσιαστεί είναι εμπνευσμένο από κείμενο του Βικέντιου Μπρούνο (1602) και περιέχει διηγήσεις, χορούς, τραγούδια και απαγγελίες με αποκορύφωμα τον τελετουργικό χορό της ταραντέλα - Πίτσικα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ