Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αιδώς!

Η Πολεοδομία Πειραιά επιβάλλει πρόστιμο για το μνημείο της "Μάνας" - γλυπτό του Χρ. Καπράλου - στην Αίγινα

Στα Πλακάκια,στην Αίγινα,μέσα στο άπλετο φως και την ηρεμία της θάλασσας, η τεράστια χάλκινη μορφή της "Μάνας" καλωσορίζει τους περαστικούς, στη ζεστή, φιλόξενη αγκαλιά της. Μια αγκαλιά σμιλευμένη από το χέρι του μεγάλου, αλησμόνητου γλύπτη Χρήστου Καπράλου.Δυστυχώς όμως, η πολιτεία - για μια ακόμη φορά - δεν μπόρεσε να αγκαλιάσει με την ίδια στοργή και ζεστασιά την εικαστική προσφορά των καλλιτεχνών μας.Αντιμετώπισε με απαράδεκτο τρόπο τα πανέμορφα "πλάσματα" του κορυφαίου γλύπτη. Χαρακτηριστική είναι η στάση της Πολεοδομίας Πειραιά,η οποία έστειλε πριν λίγες μέρες επιστολή προς τους κληρονόμους, σύμφωνα με την οποία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 319.701 δραχμών για την τοποθέτηση του γλυπτού στην παραλία και 69.500 δραχμών για τη συνέχιση της έκθεσής του!.

Ενα πραγματικό κόσμημα της περιοχής, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το "Ιδρυμα Καπράλου", και σηματοδοτεί αισθητικά την περιοχή, αντιμετωπίζεται από την παραπάνω υπηρεσία όπως το κάθε λογής "αυθαίρετο" κτίσμα. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας, με την επιστολή τους "προς τους κληρονόμους", φαίνεται να μην γνωρίζουν ότι, ήδη, από πέρσι λειτουργεί "Ιδρυμα Χρήστου και Σούλης Καπράλου" στην περιοχή.Φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι το μνημείο της "Μάνας", αλλά και το μουσείο εγκαινιάστηκαν με την οικονομική - έστω μικρή - στήριξη του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αίγινας.

Σαν να μην έφτανε που η Ελλάδα έχει ένα τόσο σημαντικό μουσείο, για το οποίο το κράτος κόπιασε ελάχιστα. Σαν να μην έφτανε που το μουσείο χτίστηκε κομμάτι κομμάτι, χάρη στο πάθος και την αγάπη του Χρ. Καπράλου για τον τόπο του. Σαν να μην έφτανε που μετά τις περσινές τυμπανοκρουσίες η πολιτεία το έχει αφήσει στην τύχη του. Τώρα, το κράτος, φτάνει στο σημείο να ζητήσει και "οφειλόμενα" από τους "καταπατητές". Αιδώς!

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ