Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτός των "τειχών"

Σύρος, Ανδρος, Κρήτη, Σκόπελος. Τέσσερα πανέμορφα νησιά μας, φιλοξενούν αυτές τις μέρες σημαντικά εικαστικά γεγονότα. Συγκεκριμένα:

  • Εγκαινιάζεται σήμερα στη Σύρο, στην αίθουσα τέχνης "Ερμούπολη",ατομική έκθεση έργων του Γιάννη Γαϊτη.Η έκθεση, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των "Ερμοπούλειων '96", διοργανώνεται από το Δήμο Ερμούπολης σε συνεργασία με το Μουσείο Κοτοπούλη της Αθήνας και απαρτίζεται από πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι προέρχονται, κυρίως, από τη συλλογή του Κ. Ιωαννίδη.Τα έργα που παρουσιάζονται, καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα διαφορετικών μορφολογικών φάσεων που διήνυσε ο καλλιτέχνης. Τον κατάλογο της έκθεσης - που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιούλη - προλογίζει η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.
  • Εγκαινιάζεται σήμερα στην Ανδρο, η διπλή εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στο "Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή".Μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη, θα φιλοξενηθούν στις αίθουσές του έργα του Αυγούστου Ροντέν (1840 - 1917) και της Καμίλ Κλοντέλ (1864 - 1943).

Στην έκθεση, εκτίθενται συνολικά 18 ακουαρέλες του Ροντέν, 55 γλυπτά του (38 μπρούντζινα και 17 γύψινα), καθώς και 10 γλυπτά μπρούντζινα της μαθήτριας και συντρόφου του, της Κ. Κλοντέλ. Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως από τη Γαλλία και την Ελβετία.

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται έργα από τα πλέον γνωστά των δύο καλλιτεχνών. Εμφαση δίνεται στο έργο του Αυγ. Ροντέν, που αναμφίβολα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές της γλυπτικής όλων των αιώνων. Μεταξύ των έργων του Ροντέν που φιλοξενούνται στη χώρα μας, είναι ο περίφημος "Στοχαστής", "Το φιλί", "Η αιώνια άνοιξη", "Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής" κ.ά. Από τα έργα της Κ. Κλοντέλ, εκτίθενται "Το βαλς", "Η αυγή", "Η Ικέτις" κ.ά.

Σημειώνουμε ότι τον Αύγουστο, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του μουσείου, ειδικές μουσειοπαιδαγωγικές ξεναγήσεις για παιδιά 6 έως 12 ετών. Ακόμη, στα μέσα Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τα έργα των παιδιών από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των τριών τελευταίων χρόνων. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο που περιέχει επιστημονικά άρθρα γύρω από τους δύο γλύπτες, αναπαραγωγές όλων των έργων, κείμενα και αποσπάσματα συνεντεύξεων του Ροντέν, μαρτυρίες ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της εποχής για το έργο των δύο καλλιτεχνών, καθώς και πλήρες χρονολόγιο με φωτογραφίες από τη ζωή τους.

  • Εγκαίνια σήμερα και στο Ρέθυμνο, όπου το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας οργανώνει στην Πινακοθήκη "Λ. Κανακάκις" έκθεση έργων του Νεοϋορκέζου Ρ. Τζόουνς,του Ελληνα Ν. Παναγιωτίδη και του Γερμανού Τ. Ραφ.Η έκθεση αποτελεί την πρώτη διεθνή παραγωγή του Κέντρου, που θεωρεί ότι ο διάλογος μέσα από την τέχνη ανάμεσα στη χώρα μας και τον κόσμο, είναι περισσότερο από απαραίτητος. Την επιμέλεια της έκθεσης - που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη - έχει η κριτικός τέχνης Μ. Μαραγκού,διευθύντρια του "Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας".
  • Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα λειτουργεί το φετινό καλοκαιρινό φεστιβάλ φωτογραφίας στη Σκόπελο.Αφιερωμένο στη διεθνή φωτογραφία, έχει σαν θέμα του τη "Φωτογραφία της Ανατολικής Ευρώπης - αναδρομή στην ιστορία της και σύγχρονες τάσεις".Διοργανώνεται - όπως κάθε χρόνο - από το "Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου" σε συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων. Οι φετινές εκθέσεις περιλαμβάνουν δύο κεντρικά θέματα: Την τσέχικη και ρωσική φωτογραφία. Πρόκειται για ένα πανόραμα της εξέλιξης της φωτογραφικής τέχνης στις δύο αυτές χώρες.

Η κύρια εκδήλωση είναι η αναδρομική έκθεση του μεγάλου Τσέχου φωτογράφου Γιόσεφ Κουντέλκα.Οι υπόλοιπες εκθέσεις αφορούν στην τσέχικη φωτογραφία. Πρόκειται για τις:

  • "Τα πικρά χρόνια (1939 - 1947) ",από έξι Τσέχους φωτογράφους.
  • "Οστράβα",έκθεση του Β. Κόλαρ.
  • "Τσέχικη φωτογραφία στη δεκαετία 1990".

Το αφιέρωμα στη ρωσική φωτογραφία περιλαμβάνει τις εκθέσεις:

  • "Ο ρωσικός αιώνας 1894 - 1994".
  • Εκθεση του κορυφαίου πολεμικού φωτογράφου Γιεβγένι Χαλντέι.
  • "Σύγχρονη ρωσική φωτογραφία",η οποία αποτελείται από δύο τμήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ