ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 1996
Σελ. /44
ΚΕΝΗ
ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τροχοπέδη για τις αξίες και τα ιδανικά

Το ρουσφέτι στην Ελλάδα μοιάζει με φοβερό ιό που έχει μολύνει βαθιά τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, τις κομματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και απειλεί με κατάρρευση όλο σχεδόν το δημόσιο τομέα, ακόμα και αυτόν της παιδείας και της υγείας που αποτελούν τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής φθοράς της ελληνικής κοινωνίας, με μοχλό την εξουσία του καριερίστα πολιτικάντη και στήριγμα την ανάγκη του Ελληνα πολίτη, για επιβίωση ή και βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Μιας φθοράς που επέβαλε το "πρότυπο" του "πετυχημένου" οσφυοκάμπτη, που προ των εκλογών εντάσσεται στο μεγάλο κόμμα βάζοντας ενέχυρο "τις ψήφους του" (και όχι μόνο).

Η πελατειακή σχέση έχει ατονήσει απ' τους νέους μας, τα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας και του τίμιου ανταγωνισμού για πρόοδο μέσα από τη μόρφωση, την επιστημονική κατάρτιση και την καλύτερη ειδίκευσή τους σε όλους τους τομείς - με ό,τι συνεπάγεται αυτό - για την παιδεία, την παραγωγή και την προκοπή του τόπου.

Κάτω από αυτές τις σκέψεις και πέρα από τα γεγονότα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι ηγέτες και τα στελέχη των μεγάλων κομμάτων έχουν την κύρια ευθύνη γι' αυτό το κατάντημα.

Το αποτέλεσμα του "εθνοπατερικού" τους έργου στέκει μπροστά στο διάβα του λαού σαν τείχος απροσπέλαστο.

Ενα χρέος 31 τρισεκατομμυρίων δραχμών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους και φτωχότερους Ελληνες πολίτες.

Ενα δημόσιο ή χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο παραγωγικό τομέα (προβληματικές) που του φόρτωσαν επιπλέον με 500 χιλιάδες υπεράριθμους.

Κάποιες ΔΕΚΟ που κατά κανόνα αλλάζουν διοικητή και χιλιάδες άλλες υψηλές θέσεις όχι κάθε τέσσερα, αλλά ένα με ενάμιση χρόνο, έτσι για να εξυπηρετηθούν περισσότεροι υψηλά ιστάμενοι κομματικοί φίλοι. Κι ας συνεπάγεται ό,τι θέλει αυτό, τόσο για την παραγωγή, όσο και για τις αξίες.

Μπορεί περισσότεροι πολιτικοί να μην ενδιαφέρονται ούτε για την έξωθεν καλή τους μαρτυρία, ούτε για την υστεροφημία τους, αφού αυτά τα υπερκαλύπτει η μανία της καρέκλας, της κονόμας και της άμοχθης εξασφάλισης των απογόνων τους.

Δεν έχουν όμως το δικαίωμα, όταν επιλέγονται από το λαό, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να γίνονται επίορκοι και ποινικά υπεύθυνοι απέναντί του. Απέναντι σ' ένα λαό που στο πρόσφατο παρελθόν έχει υποβληθεί σε τόσους αγώνες και στερήσεις για μια δικαιότερη και πιο ευημερούσα κοινωνία.Επιτέλους, θα έλεγα, ας μην παραπονιούνται και.. απορούν όταν αυτός ο ίδιος ο λαός και δη η νεολαία αρνείται προκλητικά σε παραινέσεις τους για... νέους αγώνες, όπως αυτοί τους εννοούν και συμμετοχές (βλέπε φοιτητικές εκλογές) που οδηγούν στο δικό τους πρότυπο.

Γιατί όσο περισσότερο του κλείνουν τους δρόμους για νόμιμη και επάξια σταδιοδρομία, αξιοκρατία και προκοπή, τόσο η νεολαία θα αρνείται να τους μοιάσει και άλλο τόσο ο λαός θα τους απορρίπτει μέχρι να φτάσουμε στα χειρότερα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει τα εναπομείναντα υγιή πολιτικά στοιχεία, σ' όποιο πολιτικό χώρο και αν βρίσκονται, ν' αγωνιστούν για την απεμπλοκή τους από αυτήν τη συνεχή παρανομία της πελατειακής σχέσης. Γιατί και όταν ακόμα διορίζουν αξιοκρατικά μεν αλλά παράνομα ή νομότυπα, έχουν την ευθύνη, γιατί δε φρόντισαν ως αποκλειστικοί αρμόδιοι για διαφανείς διαδικασίες νομής στην κάθε κρατική παροχή (προμήθεια, ανάθεση έργου ή θέση εργασίας). Μια τέτοια κίνηση των τίμιων πολιτικών θα καθόριζε τη θέση των άλλων "Παροικούντων την Ιερουσαλήμ" (δημοσιογράφων, συνδικαλιστών κ.ά.) οι περισσότεροι των οποίων σιώπησαν ένοχα, γιατί τους βόλευε ένα τόσο συναλλακτικό κράτος. Ετσι εξηγείται ότι τόσα χρόνια δε συζητιέται και δεν επιλύεται το μεγάλο πρόβλημα της πελατειακής σχέσης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

Αθήνα

Αμφισβητεί κοστολόγιο της ΕΥΔΑΠ

Κύριε διευθυντά

Νέα μέθοδο αφαίμαξης των πολιτών έθεσε σε εφαρμογή η ΕΥΔΑΠ. Είναι η μεταφορά παροχής, δηλαδή η αλλαγή θέσης του μετρητή, χωρίς να το ζητήσει και χωρίς να ερωτηθεί ο πελάτης αν δέχεται ή αν μπορεί να πληρώσει τη δαπάνη. Αυτή η δαπάνη, λοιπόν, διαμορφώνεται όπως δείχνουν τα πράγματα από την "καλή συνεργασία" εργολάβου και καρεκλοκένταυρων της ΕΥΔΑΠ. Διαφορετικά δεν εξηγείται το κοστολόγιο ενός φρεατίου ενός μέτρου να χρεώνεται 73.160 δρχ.

Για να μην είμαι όμως άδικος, πρέπει να εξηγήσω ότι ένα ποσόν 11.160 δρχ. αποτελεί φιλανθρωπική χειρονομία της ΕΥΔΑΠ προς τον μέγα λήσταρχο ΦΠΑ 18% = 11.160 δρχ.

Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την ιδιότητα του συνταξιούχου που με συνοδεύει με κάνουν να αναρωτιέμαι... ποιο κόμμα θα κερδίσει στις προσεχείς εκλογές;

Τι κρίμα και να σκεφθεί κανείς ότι πολέμησα για την εδραίωση αυτής της "Δημοκρατίας".. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μετά τιμής

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΛΕΝΗΣ

Αξ/κός ΕΑ

Νέα Φιλαδέλφεια

  • Σημείωση του "Ριζοσπάστη":Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο της ΕΥΔΑΠ μας έκανε γνωστά τα εξής: Η ΕΥΔΑΠ όταν τακτοποιεί οριστικά το δίκτυο ύδρευσης σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, μεταφέρει υποχρεωτικά μπροστά στα ακίνητα όλες τις υδροπαροχές, οι οποίες στο παρελθόν ελλείψει δικτύου είχαν τοποθετηθεί σε απόσταση απ' αυτά.

Στην περίπτωση του Ε. Ελένη, η υδροπαροχή είχε τοποθετηθεί σε απόσταση από το ακίνητό του και δεν μπορούσε για λόγους τεχνικούς, να παραμείνει εκεί μετά την τοποθέτηση αγωγού ύδρευσης. Επρεπε να μεταφερθεί μπροστά στο ακίνητό του, όπως και έγινε.

Οσον αφορά το ποσό χρέωσης (73.160 δρχ.), δεν αφορά μόνο ένα μέτρο σωλήνα και ένα φρεάτιο, όπως αναφέρει ο επιστολογράφος. Με το ποσό αυτό πρέπει να καλυφθεί το κόστος υλικών, χρήσης μηχανημάτων και εργασιών για την κατάργηση της παλιάς υδροπαροχής και την τοποθέτηση νέας.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Διαπαιδαγώγηση καναλαρχών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ,Μπραχάμι. Οταν πριν λίγο καιρό έγινε η συγκέντρωση των συνταξιούχων για να διαδηλώσουν για τα αιτήματά τους, περίμενα ότι τα "κανάλια" θα το μετέδιδαν σαν πρώτη είδηση. Ομως γελάστηκα. Αντί αυτού είδα να προβάλλεται ο Ρωχάμης, δημιούργημα και αυτός του συστήματος, με όλες τις φάσεις και μ' όλες τις λεπτομέρειες της "σύλληψής" του. Οι διάφοροι ρεπόρτερ των καναλιών έτρεχαν και στριμώχνονταν για μια καλή θέση, μη τυχόν και χάσουν μια λέξη του κατάδικου, για να τη μεταδώσουν να βγει στον αέρα και να τον ακούσει όλη η Ελλάδα.

Ηταν το γεγονός της ημέρας! Ετσι το έκριναν οι καναλάρχες και έτσι έγινε. Αυτό έπρεπε να ενδιαφέρει τον κόσμο, το τι είπε και το τι έκανε ο Ρωχάμης και όχι η συγκέντρωση των χιλιάδων συνταξιούχων που παρά την ηλικία τους βγήκαν για ακόμα μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας το ψωμί τους.

Και όσον αφορά τα ιδιωτικά κανάλια δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο, αλλά η ίδια πολιτική να επικρατεί και στα κρατικά κανάλια που μέρος των εσόδων τους προέρχονται και από τους συνταξιούχους; Τι γνώμη έχει η κυβέρνηση για τις προτεραιότητες που δίνουν στις ειδήσεις τα κρατικά κανάλια; Ετσι πρέπει να διαπαιδαγωγείται η νεολαία και τέτοια πληροφόρηση πρέπει να 'χει ο λαός. Αίσχος!

Τάζουν "λαγούς με πετραχήλια"

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ,Αμαλιάδα. Οι μηχανισμοί του δικομματισμού έχουν βάλει μπρος τα επιτελεία τους να δουλεύουν. Στα μέρη μας άρχισαν ν' αλωνίζουν και να μοιράζουν χωρίς να τσιγκουνεύονται, όπως άλλωστε πάντα έκαναν, υποσχέσεις για ζητήματα που ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν. Προσπαθούν να μας εξαπατήσουν άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, τάζοντάς του "λαγούς με πετραχήλια". Υπουργοί, βουλευτές, τέως και νυν κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, όλοι πιστοί στα ξένα συμφέροντα στα κελεύσματα των ΕΕ, Μάαστριχτ, Λευκής Βίβλου και ΝΑΤΟ, είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση ασφυξίας που δημιουργούν για τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον άνεργο νέο.

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Οταν βρίσκονται στην εξουσία δεν κάνουν τίποτα απ' αυτά που εξαγγέλλουν, αλλά όταν είναι αντιπολίτευση είναι τρομεροί στην κριτική και απεριόριστοι στα "Θα" και στα μεγάλα λόγια.

Ομως ο ελληνικός λαός δεν "τρώει κουτόχορτο" πια, δεν είναι αυτός που ξέρατε, αν τυχόν και γίνουν εκλογές, ψάξτε να βρείτε υπονόμους να κρυφτείτε.

Λεονταρισμοί

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΛΥΤΖΑΝΗΣ,Μανχάιμ Γερμανία. Καυχώνται κάθε τόσο οι κυβερνώντες μας ότι είμαστε πολύ ισχυροί και μπορούμε να συντρίψουμε τον κάθε επιδρομέα από όπου και αν προέρχεται. Κάθε φορά όμως που οι Τούρκοι μας ενοχλούν προκλητικά, τρέχουν σαν τα μικρά παιδιά κλαίγοντας και ζητούν προστασία από τους Αμερικανούς και του Ευρωπαίους "συμμάχους μας".

Εχουν χάσει κάθε εκτιμήσει μέσα στο λαό, ο οποίος αισθάνεται τελείως ανασφαλής έχοντας τέτοια ηγεσία, η οποία αντί να στηριχτεί στο λαό της, ζητά προστασία από τους αποδεδειγμένους εχθρούς και υποκινητές όλης της ανωμαλίας.

Φαντάζουν τόσο γελοίοι στα μάτια του λαού, όταν από τη μια μεριά λένε ότι τίποτα από την πατρίδα μας δεν παραχωρείται, και από την άλλη με τη δουλική τους πολιτική και υποταγή στους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς τα 'χουν ξεπουλήσει όλα! Ντροπή τους.

"Ανεξάρτητες" δημοσκοπήσεις

Οι εταιρίες που αναλαμβάνουν να κάνουν τις δημοσκοπήσεις, κατ' εντολή των καναλαρχών (Λαμπράκης, Κυριακού κ.ά.), δουλεύουν, απ' όσα λίγα ξέρω, με το σύστημα "μπουλούκι".

Προσλαμβάνουν, δηλαδή, μέσω μικρών αγγελιών, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γενικά νέα παιδιά που έχουν ανάγκη να συμπληρώσουν τις οικονομικές τους ανάγκες, και αφού τους "εκπαιδεύσουν" τους "ρίχνουν" στο κυνήγι του "πελάτη", χωρίς βέβαια να κάνουν καμία κουβέντα για την αμοιβή τους. Εκμεταλλεύονται έτσι τους άνεργους νέους, οι οποίοι κάνουν οποιαδήποτε δουλιά με οποιουσδήποτε όρους, όσον αφορά το μισθό τους, που συμφέρει πάντα τον εργοδότη.

Πώς, λοιπόν, περιμένουμε από κακοπληρωμένους νέους, χωρίς ασφάλεια, με αβεβαιότητα για το μέλλον, να κάνουν έγκυρη δημοσκόπηση; Οι πιο πολλοί δεν απομακρύνονται από το κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τον κύκλο των γνωστών και συγγενών τους.

Είναι λοιπόν ευνόητο πως όταν γίνεται δημοσκόπηση στην Πλ. Ρηγίλλης στις 10 το πρωί, είναι απίθανο να βρεθούν στους 100 ερωτηθέντες, 1 ή 2 μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ. Με αυτή τη λογική θα μπορούσε και το ΚΚΕ να κάνει δημοσκοπήσεις στο Πέραμα ή στην Κοκκινιά, οπότε να βγαίνει και πρώτο στα "γκάλοπ".

Ομως, οι καναλάρχες, στις "παραγγελιές" τους, ζητούν απαντήσεις από τους "εκλεκτούς", για να έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν και τους συμφέρει. Δυστυχώς, εν μέρει πετυχαίνουν το σκοπό τους, συνεπικουρούμενοι και από τα έντυπά τους, διαμορφώνοντας έτσι όπως θέλουν αυτοί την "κοινή γνώμη". Ως παράδειγμα - αυτής της τακτικής - αναφέρω την επαρχία, στις ευρωεκλογές, όπου τα γκάλοπ στο Βόλο έφερναν τους υποψήφιους του ΚΚΕ πολύ χαμηλά, ενώ σ' άλλες πόλεις είχε 2 - 3%.

Η κατασκευασμένη "κοινή γνώμη" ισχύει και για τους υποψήφιους που οι καναλάρχες έχουν συμφέρον να προωθήσουν. Οπως πριν 1 - 2 χρόνια, π.χ., που ο λαός ήθελε αλλαγές στα υπουργεία, "πλάσαραν" Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου. Σήμερα που πολλοί έχουν βαρεθεί τους "παλιούς" πολιτικούς, τους προτείνουν νέους, όπως π.χ. τον Αβραμόπουλο για πρωθυπουργό. Οσο για τον πανταχού παρόντα Κωνσταντόπουλο του "ΣΥΝ", τα γκάλοπ τον θέλουν, τα τελευταία 7 χρόνια, να συγκεντρώνει το 50 με 70% των προτιμήσεων του ελληνικού λαού, που όμως παραδόξως στις εκλογές δεν ξεπερνάει το 6%. Αποτυχημένοι λοιπόν αυτοί οι κύριοι σαν "ειδικοί εκλογολόγοι", όπως ονομάζουν τους εαυτούς τους.

Τους συμβουλεύω να κοιτάξουν πρώτα να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους υπαλλήλους τους. Να είναι τίμιοι στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, Τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, και μετά να κάνουν "ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις".

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Μέλος του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ