ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
"Εκαψε" 2.000 στρέμματα η κυβερνητική αναλγησία
  • Αποκαλυπτικό έγγραφο του στρατιωτικού διοικητή Χίου για τον τρόπο αντιμετώπισης των πρόσφατων πυρκαγιών στο νησί
  • Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης

Σημαντικές καταγγελίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στα Καρδάμυλα της Χίου, η οποία και έσβησε τελικώς στη θάλασσα, έχοντας καταστρέψει στο διάβα της 2.000 περίπου στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης, εμπεριέχονται σε απόρρητο έγγραφο του στρατιωτικού διοικητή Χίου Αλέξανδρου Τζουρά, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα "Αλήθεια", ο Α. Τζουράς σημειώνει ότι "κατά την πρόσφατη φωτιά στην περιοχή Αγίας Ειρήνης Καρδαμύλων διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  • Δεν υπήρχε συντονισμός, διοίκηση και έλεγχος των τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση, με συνέπεια το επιτελούμενο έργο να είναι το ελάχιστο.
  • Τα διατεθέντα τμήματα του στρατού δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου στην κατάσβεση της φωτιάς.
  • Στα πυροσβεστικά οχήματα παρέμεναν, χωρίς έργο, πολλά άτομα, τα οποία θα μπορούσαν, χρησιμοποιούμενα αποδοτικά και έγκαιρα, να είχαν θετική συμβολή στην κατάσβεση της φωτιάς.
  • Πυροσβεστικό όχημα, κατά τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό, άδειαζε το νερό άσκοπα στο δρόμο για να αναχωρήσει λόγω συμπλήρωσης της βάρδιάς του".

Τέλος, στο έγγραφό του ο στρατιωτικός διοικητής Χίου προτείνει να συγκληθεί σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να καταστεί αμεσότερη η επέμβαση των τμημάτων στην κατάσβεση φωτιάς, αλλά και να εκλείψουν παρόμοια με τα παραπάνω γεγονότα.

Να παρθούν μέτρα δασοπροστασίας

Τις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες για τις τελευταίες πυρκαγιές στο νησί της Χίου επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ. "Η Χίος ξανακαίγεται, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα Καρδάμυλα και στους Βαβύλους έγιναν στάχτες. Ο κρατικός μηχανισμός, γέννημα των κυβερνήσεων της δεξιάς πολιτικής, βρέθηκε για μια ακόμη φορά εγκληματικά απροετοίμαστος. Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο που οπλίζει το χέρι των γνωστών - άγνωστων εμπρηστών να μετατρέπουν σε κρανίου τόπο το νησί.

Η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας έγινε εμφανής και στη νέα καταστροφή: Ελλιπή μηχανικά μέσα, μικρός αριθμός ανθρωπίνων δυνάμεων, περιορισμένα πυροσβεστικά οχήματα, μετρημένα πυροσβεστικά αεροπλάνα, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Οι παράγοντες αυτοί δεν αποτελούν για τη δεξιά πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δαπάνες για την προστασία του νησιού, αντίθετα με τις αγορές του αιώνα, που υποθηκεύουν την οικονομία της πατρίδας μας για πολλές δεκαετίες και γεμίζουν τις τσέπες των αμερικανικών πολεμικών μονοπωλίων. Αυτό είναι το δόγμα που διέπει την πολιτική της".

Τέλος, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο χιώτικο λαό την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που κάθε μέρα αποδεικνύεται ως κύριος υπεύθυνος της εγκατάλειψης και του μαρασμού του νησιού. Ενώ στέλνει μήνυμα αγωνιστικής πρωτοβουλίας για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της δασοπροστασίας από την πολιτεία, που μόνο το μέτωπο των κοινωνικών και εργατικών δυνάμεων μπορεί να τα επιβάλλει.

Οι ηθικοί αυτουργοί

Η χτεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη δεν ήταν έκπληξη. Ηταν απλώς η συνέχεια της περσινής, που αποτέφρωσε πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους. Ηταν έργο των ίδιων εμπρηστών. Ηταν μια απόπειρα για να ολοκληρωθεί το καταστροφικό τους έργο, που πολύ φοβούμαστε ότι θα έχει τραγική συνέχεια, καθώς το μισό καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

***

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι: Ποιος όπλισε το χέρι των εμπρηστών;

Η απάντηση πλέον προκύπτει αβίαστα: Ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση και τα όργανά της.

  • Ηθικός αυτουργός, είναι ο πρώην περιφερειακός διευθυντής, Ν. Πέρκιζας, που με εντολή προφανώς της κυβέρνησης εξαίρεσε από την αναδάσωση σημαντικό τμήμα της Βορειοδυτικής Πεντέλης που είχε καεί πέρσι και στο οποίο τώρα παρατηρείται οργασμός τσιμεντοποίησης. Γιατί λοιπόν, οι εμπρηστές να μην αποθρασυνθούν, όταν με τον τρόπο αυτό οι προσπάθειές τους επιβραβεύονται;
  • Ηθικός αυτουργός είναι η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η οποία με νομοσχέδιο που ετοιμάζει, επιδιώκει να χαρίσει τεράστιες δημόσιες εκτάσεις που είχαν καταπατηθεί, οικοπεδοποιηθεί και τσιμεντοποιηθεί μέχρι το 1975. Με τέτοιες ρυθμίσεις γιατί να μην αποθρασυνθούν οι καταπατητές;
  • Ηθικοί αυτουργοί είναι οι επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δασών, που έχουν αφήσει και φέτος αθωράκιστο και στο έλεος των πυρκαγιών το δασικό πλούτο της χώρας. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούν αυτό οι εμπρηστές;
  • Ηθικοί αυτουργοί είναι οι παράγοντες της Εκκλησίας, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να "αξιοποιήσουν", με γνώμονα καθαρά το κέρδος, τη δασική περιουσία της - αφού πρώτα βέβαια φροντίσουν να την αποχαρακτηρίσουν - όπως για παράδειγμα τα 4.000 στρέμματα του Κοκκιναρά. Γιατί να μην παραδειγματιστούν από αυτήν οι κάθε λογής εμπρηστές και καταπατητές;

***

Μπορεί, λοιπόν, οι χτεσινοί εμπρηστές, φυσικοί αυτουργοί της πυρκαγιάς στην Πεντέλη να διαφεύγουν. Είναι γνωστοί, όμως, οι ηθικοί αυτουργοί, που χρόνια τώρα κάνουν ό,τι μπορούν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους να τους οπλίσουν τα χέρια. Μήπως είναι καιρός πια να αναλάβει δράση κάποιος εισαγγελέας;

Ν. Π.

ΠΕΝΤΕΛΗ
Κινδύνευσε ό,τι απόμεινε
  • Στο μάτι οικοπεδοφάγων - εμπρηστών παραμένει ο μοναδικός "πνεύμονας" της Αττικής που έχει διασωθεί
  • Τρεις φωτιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αν και τα πυροσβεστικά επενέβησαν με καθυστέρηση μισής ώρας

Ενα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους στην Πεντέλη, η περιοχή βρέθηκε χτες πάλι στο στόχαστρο εμπρηστών. Μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις, αν και τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν με καθυστέρηση μισής ώρας. Η πρώτη ξέσπασε στις 2.30 μ.μ. μέσα στο περιφραγμένο χώρο της Μονής Πεντέλης, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο σε μικρή απόσταση από εκεί και συγκεκριμένα στην Πολιτεία (οδός Βελισσαρίου) και στην περιοχή της Νέας Πεντέλης. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή αποτελεί στόχο οικοπεδοφάγων, αλλά και την ανεπάρκεια των μέτρων δασοπροστασίας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Πεντέλης, Αντ. Μπάρτζης,με δήλωσή του στο "Ρ" είναι κατηγορηματικός: "Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό. Δεν εξηγείται αλλιώς, γιατί εκτός από την εστία που ήταν βορειοδυτικά της Μονής, 500 μέτρα πιο κει ξέσπασε καινούρια φωτιά, που έσβησε χάρη στην έγκυρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κατοίκων...".

Η φωτιά στην Πεντέλη ξεκίνησε βορειοδυτικά της Μονής από την πλευρά που "βλέπει" στην οδό Σουβαλιώτου, κοντά στο παλιό Δασαρχείο, και εξαιτίας του αέρα κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό της περιφραγμένης έκτασης. Αφού έκαψε περίπου 30 στρέμματα πευκοδάσους, "βγήκε" από την περιφραγμένη έκταση και απείλησε προς στιγμή σπίτια και καταστήματα στην πλατεία Χαραυγής.

Το πρώτο όχημα που πήρε μέρος στην κατάσβεση ήταν το μικρό πυροσβεστικό της Κοινότητας Πεντέλης, που πήγε στην εστία της πυρκαγιάς 20 λεπτά αργότερα. Τόσο ο οδηγός του οχήματος Π. Μαγγίνας,όσο και ο βοηθός του Ν. Λιάκος,επισήμαναν στο "Ρ" ότι, "αν υπήρχε άλλο ένα όχημα εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσαν να σβήσουν τη φωτιά πριν πάρει έκταση". Οπως μας είπε ο ο Αντ. Μπάρτζης, "η Κοινότητα Πεντέλης έχει "βομβαρδίσει" με πλήθος εγγράφων τους υπευθύνους, ζητώντας να γίνει σταθμός Πυροσβεστικής στην περιοχή ή να υπάρχουν μόνιμα κάποια οχήματα και να καθαριστεί το δάσος", κάτι όμως που δεν έχει γίνει.

Τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής έφτασαν μετά από μισή ώρα. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν 24 οχήματα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο "Σινούκ", δυο οχήματα της Κοινότητας Νέας Πεντέλης, ένα της Κοινότητας Ντράφι και ένα του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Καθοριστική ήταν όμως η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.

"Το χάλι μας το βλέπετε. Πέρσι η φωτιά ξεκίνησε από πάνω μας, φέτος δίπλα μας. Κάθε καλοκαίρι ζούμε με το άγχος των πυρκαγιών, η σημερινή (χτεσινή) μπήκε μέσα στο μαγαζί μας. Παλεύαμε τις φλόγες με τις μάνικες", μας είπε ο καταστηματάρχης Σωτ. Ευγενιάδης,φανερά αγανακτισμένος για την τραγική κατάσταση που "βιώνει" κάθε χρόνο.

Στην Εύβοια

Ανεξέλεγκτη ήταν μέχρι χτες το βράδυ η πυρκαγιά στο Μακρυμάλλι Ψαχνών Ευβοίας. Η φωτιά έκαιγε δάσος, ενώ δύσκολη ήταν η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου εδάφους.

Μερικώς ελεγχόταν η φωτιά που κατέστρεψε δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης στην Κάρυστο, ανάμεσα στα χωριά Γραμπιά και Αετός.

Επίσης 150 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν χτες κοντά στη Χαλκίδα. Προς στιγμή απειλήθηκαν κατοικίες στην περιοχή Μπέη Δοκού.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΚΕ
Μέτρα στήριξης των καρπουζοπαραγωγών

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος και Σπ. Στριφτάρης

Να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών καρπουζιού, που απειλούνται με καταστροφή, καλεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Αντώνης Σκυλλάκος και Σπύρος Στριφτάρης.Συγκεκριμένα, καλούν τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει για να στηρίξει τη διάθεση της απούλητης παραγωγής καρπουζιών και εάν και κατά πόσον θα ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών, που καταστρέφονται, αδυνατώντας να πουλήσουν το προϊόν τους, καθώς και εκείνων που η καλλιέργειά τους έπαθε ζημιές από τον καύσωνα. Στην ερώτηση αναφέρεται πως παραμένουν μεγάλες ποσότητες καρπουζιών απούλητες, παρόλο που η παραγωγή είναι μειωμένη στο μισό σε σχέση με πέρσι. Οι παραγωγοί δεν καταφέρνουν να πουλήσουν περισσότερο από 15 δραχμές το κιλό (πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής), ενώ η τιμή αναμένεται να πέσει πιο κάτω τις επόμενες μέρες. Σαν βασική αιτία αναφέρεται η μεγάλη μείωση των εξαγωγών και επισημαίνεται η ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία, όπως προκύπτει, αδιαφορεί για την εξεύρεση αγορών και τη στήριξη των εξαγωγών του προϊόντος. Τέλος, επισημαίνεται ότι αποτελούν δείγμα ανευθυνότητας οι γνωστές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, που καλούσε τους αγρότες της Θεσσαλίας να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια βαμβακιού και να καλλιεργήσουν καρπούζι κλπ.

Τους παραγωγούς καρπουζιού επισκέφθηκε, χτες, στο Μακρυχώρι Λάρισας και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Λάρισας Σερδένης Θανάσης και εξέφρασε τη συμπαράσταση της παράταξης.

  • Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες ο υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος της ΟΑΣ Λάρισας Γ. Παττάκης,ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ανακοίνωσε πως, ήδη, κάνει προσπάθειες προς την πλευρά του στρατού, ώστε να διοχετευτούν σημαντικές ποσότητες για κατανάλωση από τους στρατιώτες, για να διευρυνθεί η αγορά καρπουζιού. Οσον αφορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και την πληρωμή αποζημιώσεων για τις ζημιές, ο υπουργός ανέφερε πως δυσκολεύεται και πως δεν είναι θέμα μόνον του υπουργού Γεωργίας, αλλά και άλλων υπουργών.
ΚΚΕ
Εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης

Τις σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Η έξαρση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας μας δείχνει την εγκληματική αδιαφορία και τη συνειδητή άρνηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Οι πυρκαγιές αυτές διαψεύδουν για άλλη μια φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην επαναληφθούν οι καταστροφικές συνέπειες των προηγούμενων χρόνων.

Το ΚΚΕ, που έγκαιρα είχε επισημάνει την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων, καταγγέλλει την κυβέρνηση ως ηθικό αυτουργό των πυρκαγιών, γιατί μείωσε τις δαπάνες δασοπροστασίας, σε μια περίοδο που είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και δεν προχώρησαν στη δημιουργία και λειτουργία του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας για τα δάση, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, άνοιξε την όρεξη στους κάθε λογής καταπατητές να καταστρέψουν όσα δάση έχουν απομείνει, γιατί με το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιούνται όλες οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις".

Στην Πεντέλη έσπευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,που συναντήθηκε διαδοχικά με τον ηγούμενο της Μονής Πεντέλης και τον πρόεδρο της κοινότητας. Μετά τις συναντήσεις ο Μ. Κωστόπουλος δήλωσε στο "Ρ":

"Τόσο ο τρόπος, όσο και το μέρος που ξέσπασε η φωτιά δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά. Φαίνεται ότι η Πεντέλη, βρίσκεται στο "μάτι" του κυκλώνα και αποτελεί στόχο μεγαλοικοπεδοφάγων. Σοβαρές ευθύνες φέρουν βέβαια και οι αρμόδιοι φορείς, αφού οι περσινές τους δεσμεύσεις και υποσχέσεις για ενίσχυση της δασικής προστασίας της περιοχής, με την παροχή πυροσβεστικών οχημάτων στην κοινότητα έμειναν μόνο υποσχέσεις. Κάποτε θα πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός γύρω από το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ