ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΣΦΑΛΙΤΗ
Αθώοι όλοι!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες της Ασφάλειας και οι διευθυντές των καναλιών κάλυψαν πλήρως τους "δημοσιογράφους", που έδρασαν ως πέμπτη φάλαγγα στο πλευρό της Ασφάλειας. Μόνος ένοχος εμφανίζεται πλέον ο Μ. Βογιατζής, που από θύμα τοκογλύφων παίρνει το δρόμο για τη φυλακή. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο "Σωτηρία" ΚΚΕ: Ορισμένοι έγιναν αδίστακτοι. Ανακοινώσεις από ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ.

Τους αφελείς, που δεν κατάλαβαν, δήθεν, ότι πλάι τους βρίσκονταν ασφαλίτες, συνέχισαν να παριστάνουν χτες διάφοροι εκ των πρωταγωνιστών ματσουκοφόρων της προχτεσινής πεμπτοφαλαγγίτικης εισβολής στο σπίτι του 69χρονου Μανώλη Βογιατζή, ο οποίος, τελικά, από θύμα τοκογλύφων που προσπάθησε κάπως ανορθόδοξα να υπερασπίσει το σπίτι του, βρίσκεται ήδη στην εντατική της "Σωτηρίας", κατηγορούμενος επιπλέον και για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Την απάντηση, πάντως, στα περί "αφέλειας" την έδωσε νέος στην πιάτσα συνάδελφος που μπήκε μαζί με τις "παλιές καραβάνες" στο σπίτι του Βογιατζή. "Νιώσαμε, είπε, ότι υπάρχει ανάμεσά μας κάποιο ξένο σώμα. Δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε"... Από την πλευρά τους, επίσης, οι διευθύνσεις των καναλιών έσπευσαν να καλύψουν τους δικούς τους, παραπέμποντας η κάθε μία γενικώς σε κάποιους άλλους. Κι αυτό που έβγαινε, τελικά, χτες, σαν συμπέρασμα ήταν ότι οι ματσουκοφόροι που έδρασαν ως ασφαλίτες, είναι "καλοί επαγγελματίες" και μόνοι υπεύθυνοι, ίσως, είναι οι πραγματικοί ασφαλίτες, οι οποίοι, όμως, επίσης "είναι αθώοι, αφού έκαναν τη δουλιά τους"! Ενα "συμπέρασμα" που έρχεται "γάντι" σε όλους όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την αποστολή και τους δίνει το "πράσινο φως" να συνεχίσουν σε ανάλογα πεδία δόξης λαμπρά.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Για τον Μ. Βογιατζή, πάντως τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα, καθώς υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύεται φρουρούμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Σωτηρία". Η κόρη του 69χρονου, Σοφία, με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε πως για τη σημερινή κατάσταση του πατέρα της ευθύνεται ο τρόπος σύλληψής του και οι τοκογλύφοι, ενώ η σύζυγός του, Ανδριανή, είπε πως της πήραν τα κλειδιά του σπιτιού της και από την Τρίτη μένει στο σπίτι της νύφης της.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκήθηκε χτες δίωξη κατά του Μ. Βογιατζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή (κακούργημα) και για αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μανώλης Βογιατζής οχυρώθηκε προχτές στο σπίτι του στην Αργυρούπολη, για να το γλιτώσει από κατάσχεση, μετά από χρέη που είχε σε τοκογλύφους. Οπως δήλωσε προχτές ο ίδιος, η σύζυγός του είχε πάρει το 1989 δάνειο 290 χιλιάδων από τοκογλύφους, προκειμένου να κάνει εγχείρηση καρδιάς. Οι τοκογλύφοι κατόρθωσαν με διάφορες κομπίνες να αρπάξουν σε 18 μήνες 1.800.000 δραχμές και τελικά εμφανίστηκαν να διεκδικούν 2.700.000 δραχμές για τα οποία και έβγαλαν σε πλειστηριασμό το σπίτι της οικογένειας. Τη λύση στο πρόβλημα την έδωσαν τελικά οι ματσουκοφόροι, που εμφανίστηκαν ως πρόθυμοι να πάρουν συνέντευξη από τον οχυρωμένο Βογιατζή και στην πράξη άνοιξαν την πόρτα για να μπουν ως "δημοσιογράφοι" οι ασφαλίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε χτες πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των ασφαλιτών και σε ό,τι αφορά τους "δημοσιογράφους", που έπαιξαν το παιχνίδι της Ασφάλειας, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε "ας πρόσεχαν"...

Η ΕΣΗΕΑ

Από την πλευρά του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έκανε χτες διάβημα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την αντιποίηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος εκ μέρους των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι "αρχίζει έρευνα για να διαλευκανθούν σε βάθος όλες οι πτυχές του σοβαρότατου περιστατικού. Να ερευνηθεί κατά πόσο οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι ανέχθηκαν την παρουσία των αστυνομικών ή και συνεννοήθηκαν με αυτούς σύμφωνα με καταγγελίες". Καλεί δε το Πειθαρχικό Συμβούλιο να επιληφθεί του θέματος.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι ή τεχνικοί της τηλεόρασης στις κατά καιρούς αστυνομικές επιχειρήσεις.

"Με αφορμή το χτεσινό περιστατικό", αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, "κατά το οποίο ο συνταξιούχος οικοδόμος την ώρα που μιλούσε στα τηλεοπτικά συνεργεία μέσα στο σπίτι του συνελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι μπήκαν κι αυτοί μέσα στο σπίτι παριστάνοντας τους δημοσιογράφους, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αισθάνεται την ανάγκη να διακηρύξει ότι ο ρόλος του επαγγελματία δημοσιογράφου είναι σαφής και έχει να κάνει μόνο με την ενημέρωση και την πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Το ρόλο αυτό των δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ θα στηρίζει πάντοτε. Η αξιοπιστία και το κύρος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος δεν μπορούν να διασύρονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες".

Η ΠΟΕΣΥ

Με ανακοίνωση του, επίσης, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών καλεί τα μέλη των Ενώσεων, που τη συγκροτούν, να καταδικάσουν τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η Αστυνομία και να μην ανεχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους πρακτικές, που αποτελούν παραποίηση επαγγέλματος και δημιουργούν κινδύνους για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Επίσης καλεί τους δημοσιογράφους να περιφρουρούν το λειτούργημα που ασκούν και να μην επιτρέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορά που τους εκθέτει στην κοινή γνώμη.

"Οι αστυνομικοί δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα ούτε και νομιμοποιούνται να επικαλούνται δημοσιογραφική ιδιότητα για την εκτέλεση της αποστολής τους", υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΥ. "Η χτεσινή εισβολή των αστυνομικών στο σπίτι του συνταξιούχου την ώρα που εκείνος έδινε συνέντευξη στα τηλεοπτικά μέσα και ο τρόπος σύλληψής του δημιουργούν σοβαρό θέμα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας".

ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
"Ξεκρέμαστους" αφήνει η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους του Εβρου

Το υπουργείο Γεωργίας δε θέλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση της νόσου και την καταβολή επαρκών αποζημιώσεων στους παραγωγούς

Σε ολοκληρωτική καταστροφή οδηγεί η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους του Εβρου, αφού δεν προχωράει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού και την εμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου πέρα από το Δέλτα του Εβρου, ενώ από την άλλη δε δείχνει διατεθειμένη να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις στους παραγωγούς για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου.

Το υπουργείο Γεωργίας, μπρος στο δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων του Εβρου για την καταβολή αποζημιώσεων, όχι μόνο στην αγοραστική αξία των ζώων, αλλά στο συνολικό κόστος που απαιτεί η πλήρης ανασυγκρότηση των κτηνοτροφικών τους μονάδων, προκειμένου να σφαγούν τα ζώα τους, αλλάζει τακτική: Ετσι, εκβιαστικά, προκειμένου να μη δώσει τις αποζημιώσεις που ζητούν οι κτηνοτρόφοι, αφήνει την κτηνοτροφία του νομού στο έλεος του αφθώδους πυρετού, αφού έχει περάσει μια βδομάδα και δεν έχουν σφαγεί ακόμα ούτε τα άρρωστα ζώα (βοοειδή), στο Δέλτα. Επιπλέον, η μη εξάλειψη της νόσου θα οδηγήσει στην επιβολή πολύμηνης καραντίνας στο Νομό Εβρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους του νομού, που ήδη πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Απ. Φωτιάδης βέβαια, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική του υπουργείου, είπε πως κατόπιν αιτήματος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φερών, δε θα σφαγούν τα 8.000 ζώα στο Δέλτα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, παρά μόνο τα κοπάδια όπου θα παρουσιάζονται κρούσματα αφθώδους πυρετού. Από τα λεγόμενα, επίσης, φάνηκε πως το κονδύλι που πρόκειται να διαθέσει η κυβέρνηση για την καταβολή αποζημιώσεων, δε θα ξεπεράσει το 1 δισ. δραχμές, ανεξάρτητα από τον αριθμό ζωών που θα σφαγούν τελικά και οι πληγέντες παραγωγοί θα πληρωθούν μόνο για την εμπορική αξία και τίποτε περισσότερο. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως είναι προτιμότερο να μετατραπεί ο Νομός Εβρου σε νεκρή ζώνη, ώστε να σταματήσει το πρόβλημα με τον αφθώδη πυρετό.

Οσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης της νόσου, έχουν σφαγεί μέχρι τώρα 2.100 αιγοπρόβατα, 52 βοοειδή και 50 χοίροι, στα Δίκελλα και τη Μάκρη και 1.300 αιγοπρόβατα στο Δορίσκο, τα οποία έβοσκαν στο Δέλτα το Εβρου. Από την άλλη, οι Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν τον Εβρο προχτές, αναμένεται να παραδώσουν αύριο στην Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ το πόρισμά τους, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημαίνει μια σειρά από αδυναμίες, όσον αφορά τα συνολικά μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού. Το πόρισμα αυτό θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κτηνιατρικής Επιτροπής που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, όπου και θα αποφασιστεί η συνέχιση ή μη της καραντίνας που επιβλήθηκε στη χώρα μας.

Αγανάκτηση

Κλίμα έντασης και αγανάκτησης επικρατεί μεταξύ των κτηνοτρόφων του Εβρου. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει καμιά ουσιαστική δέσμευση, παρά μόνο πληθώρα υποσχέσεων, τόσο από το υπουργείο, όσο και από τη Νομαρχία Εβρου, οι αποζημιώσεις δε θα καλύψουν τις ζημιές ούτε κατά το ήμισυ. Σε συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν προχτές στο Δημαρχείο Φερών, αποφάσισαν, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις και επανέλαβαν την πρόθεση τους να εμποδίσουν τη σφαγή των κοπαδιών, αν δε λάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Οπως τόνισε χτες στο "Ρ" ο Κώστας Ζησίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, η "Ενότητα", οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συντονισμένα να απαιτήσουν επίλυση του προβλήματος. "Η κυβέρνηση, επισήμανε, δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα, υπάκουη στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά και να μην επιτρέψουν τον αφανισμό της κτηνοτροφίας στο νομό μας".

Η ΟΑΣ Εβρου

Σε ανακοίνωση της ΟΑΣ Ν. Εβρου, τονίζεται μεταξύ άλλων πως σήμερα με τις συγκεκριμένες εξελίξεις και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος του αφθώδους πυρετού, επιβεβαιώνεται η καταστροφική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί συνολικά την ελληνική κτηνοτροφία σε πλήρη εξαφάνιση, με στόχο την ενίσχυση της κτηνοτροφίας των βόρειων χωρών της Κοινότητας και την εξασφάλιση της αγοράς, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Η επιδημία του αφθώδους αποτελεί καλή ευκαιρία και αφορμή να αποκλειστούν από τις αγορές της Ευρώπης οι ελληνικές εξαγωγές κρέατος και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ για το Νομό Εβρου θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην κτηνοτροφία, με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία συνολικά του νομού. Η ΟΑΣ Εβρου, ανάμεσα σε άλλα, προτείνει:

Την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλη την αξία των σφαγμένων ζώων. Την πλήρη κάλυψη όλων των απωλειών, όπως παραγωγή, εκτροφή κλπ. Να παρθούν μέτρα για τη γρήγορη επαναφορά της κτηνοτροφίας στο επίπεδο πριν χτυπήσει η επιδημία και να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, με παράλληλο πάγωμα των χρεών των κτηνοτρόφων. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μόνιμα το πρόβλημα των αποζημιώσεων, να καλύπτει ο ΕΛΓΑ πλήρως όλων των ειδών τις ζημιές στην κτηνοτροφική και φυτική παραγωγή. Να αντιδράσει αποφασιστικά η κυβέρνηση, ώστε η 8ήμερη απαγόρευση εξαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων να μην παραταθεί για ολόκληρη τη χώρα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό όλων των κατηγοριών των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού. Συνεχής υγειονομικός έλεγχος και λειτουργία κτηνιατρικών κέντρων για την παρακολούθηση και πρόληψη όλων των ασθενειών.

Επίσης, καλεί τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους αγρότες και το λαό του Εβρου να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της σωτηρίας της κτηνοτροφίας του νομού και να αντισταθούν αγωνιστικά στα σχέδια της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας άλλη πολιτική προς όφελος της ελληνικής κτηνοτροφίας και του παραγωγού.

ΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ
Απλήρωτοι από το Μάρτη

Συνάντηση χτες του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων με τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, αφού η συγκεκριμένη οργάνωση, "χτυπημένη" από την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεών της, βουλιάζει στα χρέη και, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, έχει να τους πληρώσει κανονικά εδώ και δύο χρόνια, ενώ τελευταία παραμένουν απλήρωτοι από το Μάρτη.

Χτες το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΣ Σερρών επισκέφτηκε τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, όπου και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν. Οπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Φ. Τσιάγγας, το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ρύθμιση των χρεών (τα οποία μαζί με τους τόκους υπερημερίας φτάνουν τα 9 δισ. δραχμές), ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο η Ενωση, θέμα όμως που μέχρι τώρα δε φαίνεται να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση. Οπως ειπώθηκε από τα μέλη του προεδρείου, από το υπουργείο Γεωργίας τους δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα χαριστούν 1,8 δισ. δραχμές και θα ρυθμιστούν 3,8 δισ. δραχμές. Ομως στο νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Γεωργίας, για τις - εισπρακτικού χαρακτήρα - ρυθμίσεις των συνεταιριστικών χρεών, πουθενά δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση των χρεών της ΕΑΣ Σερρών, παρά μόνο των κρεατοσφαγείων της. Από την πλευρά του ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε: "Πιστεύουμε πως μπορεί να ανακάμψει η Ενωση, αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει γενικά το συνεταιριστικό κίνημα και ειδικά μια Ενωση, η οποία έχει πραγματικά να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα και στη στήριξη των αγροτών, αλλά και στην καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και μέσα και έξω από τη Βουλή. Το κύριο όμως είναι οι αγρότες να καταλάβουν ότι πρέπει να πάρουν την Ενωση στα χέρια τους και όχι μόνο αυτοί, αλλά και από τις άλλες Ενώσεις και μη χαρίζονται σε καμία διοίκηση και καμία πολιτική. Επίσης να μη χαρίζονται σε όλους αυτούς που θέλουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις μόνο για περνάνε αντιαγροτικές πολιτικές και ουσιαστικά να μην μπαίνει εμπόδιο στις επιδιώξεις των ιδιωτών ως προς την εκμετάλλευση των αγροτών, στις τιμές και στην κατεύθυνση γενικότερα της αγροτικής πολιτικής".

ΚΚΕ
Εχουν γίνει αδίστακτοι

"Στο όνομα της θεαματικότητας ορισμένοι έχουν γίνει αδίστακτοι και χωρίς κανένα φραγμό τσαλαπατούν βασικές ανθρώπινες αξίες". Την επισήμανση αυτή κάνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

"Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια ορισμένων "δημοσιογράφων" οι οποίοι συνέβαλαν στη σύλληψη του 69χρονου συνταξιούχου Μανώλη Βογιατζή.

Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, "δημοσιογράφοι" δέχτηκαν να παίξουν ρόλο "δούρειου ίππου". Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη, τόσο για αυτούς που δέχτηκαν να παίξουν αυτό το ρόλο, όσο και γι' αυτούς που τους χρησιμοποίησαν.

Στο όνομα της θεαματικότητας ορισμένοι έχουν γίνει αδίστακτοι και χωρίς κανένα φραγμό τσαλαπατούν βασικές ανθρώπινες αξίες.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός το ΚΚΕ επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που η δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική πλήττονται συχνά, τα αρμόδια δημοσιογραφικά όργανα θα πρέπει να διασφαλίσουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα".

Ανοχύρωτη και η Κάρυστος

Κυριολεκτικά ανοχύρωτη έμεινε η Κάρυστος το βράδυ της Τρίτης, που ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, αφού τα δύο πυροσβεστικά οχήματα που υπάρχουν, έλειπαν σε άλλη φωτιά.

Συγκεκριμένα, γύρω στα μεσάνυχτα, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Κοκάλοι της κοινότητας Γραμπιά, η οποία πήρε μεγάλη έκταση, λόγω των ισχυρών ανέμων. Χάρη όμως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων της Καρύστου και των γύρω περιοχών που έσπευσαν αμέσως εκεί, έσβησε στις τρεις τα ξημερώματα. Αξιοσημείωτο είναι πως στην περιοχή υπάρχουν μόνο δύο πυροσβεστικά οχήματα, ένα μικρό και ένα μεγάλο, τα οποία από το απόγευμα βρίσκονταν στην περιοχή Καψούρι της κοινότητας Αμυγδαλιάς σε άλλη πυρκαγιά.

"Η δύναμη της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι ανεπαρκής", τόνισε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΚΟΒ Καρύστου του ΚΚΕ, Γιώργος Οικονομόπουλος,και συνέχισε: "Εμείς ζητάμε να γίνει σύσκεψη με το δήμο και τις κοινότητες της περιοχής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τη συνεργασία του δασαρχείου και να οργανωθεί η εθελοντική προσφορά των κατοίκων. Πρέπει, ακόμη, να ενισχυθεί το Δασαρχείο, για το καλοκαίρι, με περισσότερα τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να απαγορευτεί η βοσκή στις περιοχές που κάηκαν και άμεσα η Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα. Τέλος πρέπει να δημιουργηθεί μόνιμη επιτροπή φορέων για τη δασοπροστασία, να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες".

Ποιοί είναι οι ασφαλίτες και ποιοί οι δημοσιογράφοι;

Ποιοι είναι οι ασφαλίτες και ποιοι οι δημοσιογράφοι;

Τα πρόβατα σφάζονται ήδη, για τα βοοειδή είναι άγνωστο πότε θα συμβεί...

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις...

Τριάμισι χρόνια φυλακή για 4,5 εκατομμύρια

Το δικό του δράμα ζει από χτες ένας μικρός βιοτέχνης, που για χρέος 4,5 εκατομμυρίων δρχ. προς το ΙΚΑ πήρε ήδη το δρόμο για τη φυλακή. Πρόκειται για τον επιπλοποιό Κώστα Νικολάου,που χτες κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου και πρόκειται να μεταφερθεί στις φυλακές της Αμφισσας. Στα 56 του χρόνια και μετά από 30 ολόκληρα χρόνια δουλιάς, ο Κώστας Νικολάου οδηγείται στη φυλακή, καθώς με απόφαση δικαστηρίου τού επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων. Οπως μας κατήγγειλε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Επιπλοποιών Ξυλουργών και Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων Γρ. Πάνος,"η βιοτεχνία που είχε ο Νικολάου εδώ στο Μενίδι πριν μερικά χρόνια απασχολούσε περίπου 40 εργάτες και σήμερα εργάζονται σ' αυτήν μόνο δύο. Παλιότερα συνεργαζόταν και με τους συνεταιρισμούς μας. Ολα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να πληρώνει το μεροκάματα στους εργαζόμενους, αλλά δεν κατάφερε παράλληλα να πληρώσει τις εισφορές του στο ΙΚΑ. Ενώ έχει μεγάλες ποσότητες εμπορεύματος στις αποθήκες του, η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά δεν τον άφησε να ορθοποδήσει". Οπως υπογράμμισε ο Γρ. Πάνος, "τα μεγάλα ποσά που πρέπει να καταβάλουν οι εμποροβιοτέχνες για τα αντικειμενικά κριτήρια ή υψηλή φορολογία, καθώς και τα μεγάλα πρόστιμα, λόγω καθυστέρησης της καταβολής των χρημάτων, που επιβάλλει το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ - φτάνουν μέχρι 120% - έχουν οδηγήσει και οδηγούν καθημερινά πολλές βιοτεχνίες και καταστήματα στο κλείσιμο"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ