Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΣΦΑΛΙΤΗ
Αθώοι όλοι!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες της Ασφάλειας και οι διευθυντές των καναλιών κάλυψαν πλήρως τους "δημοσιογράφους", που έδρασαν ως πέμπτη φάλαγγα στο πλευρό της Ασφάλειας. Μόνος ένοχος εμφανίζεται πλέον ο Μ. Βογιατζής, που από θύμα τοκογλύφων παίρνει το δρόμο για τη φυλακή. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο "Σωτηρία" ΚΚΕ: Ορισμένοι έγιναν αδίστακτοι. Ανακοινώσεις από ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ.

Τους αφελείς, που δεν κατάλαβαν, δήθεν, ότι πλάι τους βρίσκονταν ασφαλίτες, συνέχισαν να παριστάνουν χτες διάφοροι εκ των πρωταγωνιστών ματσουκοφόρων της προχτεσινής πεμπτοφαλαγγίτικης εισβολής στο σπίτι του 69χρονου Μανώλη Βογιατζή, ο οποίος, τελικά, από θύμα τοκογλύφων που προσπάθησε κάπως ανορθόδοξα να υπερασπίσει το σπίτι του, βρίσκεται ήδη στην εντατική της "Σωτηρίας", κατηγορούμενος επιπλέον και για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Την απάντηση, πάντως, στα περί "αφέλειας" την έδωσε νέος στην πιάτσα συνάδελφος που μπήκε μαζί με τις "παλιές καραβάνες" στο σπίτι του Βογιατζή. "Νιώσαμε, είπε, ότι υπάρχει ανάμεσά μας κάποιο ξένο σώμα. Δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε"... Από την πλευρά τους, επίσης, οι διευθύνσεις των καναλιών έσπευσαν να καλύψουν τους δικούς τους, παραπέμποντας η κάθε μία γενικώς σε κάποιους άλλους. Κι αυτό που έβγαινε, τελικά, χτες, σαν συμπέρασμα ήταν ότι οι ματσουκοφόροι που έδρασαν ως ασφαλίτες, είναι "καλοί επαγγελματίες" και μόνοι υπεύθυνοι, ίσως, είναι οι πραγματικοί ασφαλίτες, οι οποίοι, όμως, επίσης "είναι αθώοι, αφού έκαναν τη δουλιά τους"! Ενα "συμπέρασμα" που έρχεται "γάντι" σε όλους όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την αποστολή και τους δίνει το "πράσινο φως" να συνεχίσουν σε ανάλογα πεδία δόξης λαμπρά.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Για τον Μ. Βογιατζή, πάντως τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα, καθώς υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύεται φρουρούμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Σωτηρία". Η κόρη του 69χρονου, Σοφία, με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε πως για τη σημερινή κατάσταση του πατέρα της ευθύνεται ο τρόπος σύλληψής του και οι τοκογλύφοι, ενώ η σύζυγός του, Ανδριανή, είπε πως της πήραν τα κλειδιά του σπιτιού της και από την Τρίτη μένει στο σπίτι της νύφης της.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκήθηκε χτες δίωξη κατά του Μ. Βογιατζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή (κακούργημα) και για αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μανώλης Βογιατζής οχυρώθηκε προχτές στο σπίτι του στην Αργυρούπολη, για να το γλιτώσει από κατάσχεση, μετά από χρέη που είχε σε τοκογλύφους. Οπως δήλωσε προχτές ο ίδιος, η σύζυγός του είχε πάρει το 1989 δάνειο 290 χιλιάδων από τοκογλύφους, προκειμένου να κάνει εγχείρηση καρδιάς. Οι τοκογλύφοι κατόρθωσαν με διάφορες κομπίνες να αρπάξουν σε 18 μήνες 1.800.000 δραχμές και τελικά εμφανίστηκαν να διεκδικούν 2.700.000 δραχμές για τα οποία και έβγαλαν σε πλειστηριασμό το σπίτι της οικογένειας. Τη λύση στο πρόβλημα την έδωσαν τελικά οι ματσουκοφόροι, που εμφανίστηκαν ως πρόθυμοι να πάρουν συνέντευξη από τον οχυρωμένο Βογιατζή και στην πράξη άνοιξαν την πόρτα για να μπουν ως "δημοσιογράφοι" οι ασφαλίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε χτες πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των ασφαλιτών και σε ό,τι αφορά τους "δημοσιογράφους", που έπαιξαν το παιχνίδι της Ασφάλειας, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε "ας πρόσεχαν"...

Η ΕΣΗΕΑ

Από την πλευρά του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έκανε χτες διάβημα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την αντιποίηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος εκ μέρους των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι "αρχίζει έρευνα για να διαλευκανθούν σε βάθος όλες οι πτυχές του σοβαρότατου περιστατικού. Να ερευνηθεί κατά πόσο οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι ανέχθηκαν την παρουσία των αστυνομικών ή και συνεννοήθηκαν με αυτούς σύμφωνα με καταγγελίες". Καλεί δε το Πειθαρχικό Συμβούλιο να επιληφθεί του θέματος.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι ή τεχνικοί της τηλεόρασης στις κατά καιρούς αστυνομικές επιχειρήσεις.

"Με αφορμή το χτεσινό περιστατικό", αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, "κατά το οποίο ο συνταξιούχος οικοδόμος την ώρα που μιλούσε στα τηλεοπτικά συνεργεία μέσα στο σπίτι του συνελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι μπήκαν κι αυτοί μέσα στο σπίτι παριστάνοντας τους δημοσιογράφους, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αισθάνεται την ανάγκη να διακηρύξει ότι ο ρόλος του επαγγελματία δημοσιογράφου είναι σαφής και έχει να κάνει μόνο με την ενημέρωση και την πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Το ρόλο αυτό των δημοσιογράφων η ΕΣΗΕΑ θα στηρίζει πάντοτε. Η αξιοπιστία και το κύρος του δημοσιογραφικού λειτουργήματος δεν μπορούν να διασύρονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες".

Η ΠΟΕΣΥ

Με ανακοίνωση του, επίσης, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών καλεί τα μέλη των Ενώσεων, που τη συγκροτούν, να καταδικάσουν τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η Αστυνομία και να μην ανεχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους πρακτικές, που αποτελούν παραποίηση επαγγέλματος και δημιουργούν κινδύνους για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Επίσης καλεί τους δημοσιογράφους να περιφρουρούν το λειτούργημα που ασκούν και να μην επιτρέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορά που τους εκθέτει στην κοινή γνώμη.

"Οι αστυνομικοί δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα ούτε και νομιμοποιούνται να επικαλούνται δημοσιογραφική ιδιότητα για την εκτέλεση της αποστολής τους", υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΥ. "Η χτεσινή εισβολή των αστυνομικών στο σπίτι του συνταξιούχου την ώρα που εκείνος έδινε συνέντευξη στα τηλεοπτικά μέσα και ο τρόπος σύλληψής του δημιουργούν σοβαρό θέμα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοοικογενειακό φονικό (2024-02-27 00:00:00.0)
Προφυλακιστέα η κατηγορούμενη παιδοκτόνος (2022-04-05 00:00:00.0)
Επίθεση αστυνομικών κατά δημοσιογράφου (2010-03-09 00:00:00.0)
Ελλειψη συντονισμού... (2005-11-19 00:00:00.0)
Παραπληροφόρηση και ιδιότυπη τρομοκρατία (2002-07-10 00:00:00.0)
Ηθελε μόνο να σώσει το σπίτι του... (1999-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ